Insolvenţa Hidroelectrica, deşi iniţial arăta bine din perspectiva participaţiei de 20% a Fondului Proprietatea (renunţarea la băieţii deştepţi lasa loc de profituri mai mari)-punea simultan pofta în cui acţionarilor FP amatori de dividende. Asta pentru că Regulamentul CNVM 4/2010, în forma iniţială, prevedea că acţiunile unei companii intrate în insolvenţă sau reorganizare se vor trece la valoarea zero în activul net iar potrivit legii româneşti, Fondul nu putea distribui dividende dacă valoarea activului său net era inferioară capitalului subscris (valoarea activului net unitar, inferioară valorii nominale a unei acţiuni).
Cum în prezent VUAN-ul este de 0,96 lei iar valoarea nominală 1 leu/acţiune, administratorul Franklin Templeton se gândea deja cum să utilizeze în alte scopuri profitul Fondului, cea mai vehiculată opţiune fiind utilizarea sa pentru răscumpărarea de acţiuni proprii (prin scăderea numărului de acţiuni cu 7-8%, cât reprezintă dividendul, valoarea lor de piaţă se majora proporţional).
Până la urma n-a fost nevoie de aşa ceva, nici măcar de lobby la Ministerul Finanţelor-CNVM a rezolvat comod dividendele de la FP lansând o nouă formă a Regulamentului cu pricina. Aceasta se află în dezbatere publică până pe 9 decembrie, poate fi vizualizată pe site-ul instituţiei (în mod simpatic, pasajul referitor la implicaţiile pentru FP e scris cu caractere diferite), iar dacă nimic nu intervine administratorul FP va fi liber să aleagă dacă trece acţiunile Hidroelectrica la valoare zero (şi nu mai dă propriilor acţionari dividende) sau alege un evaluator independent care să le calculeze valoarea, caz în care activul său net unitar va sări de 1 leu (să nu uităm că în momentul declarării insolvenţei Hidroelectric aproape 3,3 miliarde de lei s-au evaporat din activul net) al Fondului iar acţionarii FP îşi vor primi anul viitor dividendele din profitul FP.
Cum toată lumea e fericită în varianta B (acţionarii şi administrtorul FP, statul care nu se mai grăbeşte cu ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, CNVM care se reconciliază cu Templeton după acuzele că întârzie dupa listare a Fondului la Varşovia), pariem şi noi pe ea. Sigur, mai trebuie rezolvate câteva bariere proceduale şi organizatorice-evaluatorul trebuie numit repede şi odată numit, să se mişte şi mai repede-dar bănuim că AGA FP ar putea vota dividende şi fără o evaluare pe masă, cu menţiunea că acestea se plătesc dacă procesul se încheie la 6 luni de la momentul votului.
FP a angajat evaluator si pentru alte societati.
RăspundețiȘtergereCred ca le are deja facute, si e posibil ca VUANul sa treaca de 1,95 doar cu ajutorul lor, si fara HYDRO
1.05
Ștergere