vineri, 20 decembrie 2024

De ce nu putea fi lasat sa castige Calin Georgescu?

Simplu, pentru ca Romania se afla intr-o situatie economica atat de proasta incat nu isi mai permite alt statut decat cel de sluga. Nu poti fi liber fara sa ai o anumita autonomie economica. Daca Romania ar fi venit cu un discurs similar cu cel al lui Orban sau Fico, ratingul de tara ar fi fost scazut imediat nu doar perspectiva sa, cursul s-ar fi depreciat, bursa ar fi intrat in depresie. Si toti cei care si-au construit un anumit cheag in ultimii 35 de ani din privilegii, sinecuri si afaceri cu statul si-ar fi vazut averea diluata, la noul pret al pietei. 
Astfel incat a existat o comvergenta intre interesele sorosistilor din UE si interesele capuselor vesele din Romania sa nu apara schimbari de substanta. Intelegeti cum toate partidele care s-au perindat pe la guvernare in ultimii 35 de ani nu ne-au vandut doar resursele, ne-au vandut de fapt libertatea? Ungurii isi permit sa aibe alta politica si alt discurs pentru ca au si alta structura a economiei, una bazata mult pe exporturi nu doar pe consum ca a noastra. 
Pentru a schimba cu adevarat ceva in tara asta nu e nevoie doar de un om providential cu un discurs inedit si inaltator, e nevoie de o forta politica in spatele sau care sa rescrie softul economiei noastre. Trebuie sa reindustrialziam Romania, sa ne recapatam o parte din resurse (daca chiar si Norvegia vorbeste de nationalizari de ce sa ne fie rusine tocmai noua, care am dat cam tot?), sa ajustam sistemul social astfel incat in locul unui capitalism salbatic si polarizant sa revenim spre social-democratie si planificare de stat. Orban si Fico au partide in spate, Calin Gerogescu-nu (POT e o gluma). Poate i se construieste o asemenea forta politica si lui Georgescu pana la urmatorul ciclu electoral. 
Social democratia a fost raspunsul Vestului in fata avansului comunismului in Est. Mirajul comunismului era palpabil, sute de milioane de oameni au fost scosi din mizerie si transformati in muncitori, locuitori la bloc, cu apa curenta si calorifere calde. Comunismul a adus multa lume din evul mediu in modernitate. Apoi, din a doua generatie, lucrurile au inceput sa se strice. Egalitarismul fortat distruge competitivitatea, motivatia muncii dispare cand nu poti acumula pe masura abilitatilor tale. A doua generatie din comunism (decreteii din Romania) contemplau deja scaderea galopanta a nivelului de trai. Comunismul nu poate functiona decat in comunitati mici, dovada ca e bine merci in chibuturile evreiesti si comunitatile Amish. 
Prabusirea comunismului a dus fie la capitalism salbatic ca in fostele state socialiste din Europa (noi suntem exemplul ideal, cu cota unica dusa pana in panzele albe si restitutio in integrum), fie la capitalism de stat ca in China care s-a reformat din mers sau regimuri autoritare (dar nu arbitrare) ca in Rusia dupa Putin. In Rusia, ca si in China, exista o conducere colectiva chiar daca doar Putin si Xi sunt vizibili. Nu poti ramane o societate absolut deschisa si pluralista cand Vestul iti baga viermii ideologici in casa, sub forma padulchelnitei de ONG-uri sorosiste care sub pretextul apararii unei societati deschise militeaza pentru slabirea statului si adoptarea modelului occidental cu toate tarele sale. 
Dupa prabusirea comunismului Vestul s-a simtit liber sa abandoneze la randul sau social-democratia si dereglementarea pietelor care a venit dupa anul 2000, in timpul administratiei Clinton, a readus in Vest capitalismul salbatic si polarizarea accentuata, cu o clasa medie tot mai anemica. 
Ce va face Vestul acum? Cum resursele sunt mai mull in Est, lumea vestica poate spera inca o perioada ca va reusi sa schimbe bani facuti din nimic pe resurse. Numai ca datoria publica e tot mai mare si mai impovaratoare si reduce credibilitatea creatiei monetare. Vestul a incercat prin Ucraina sa isi readuca resursele Rusiei la dispozitie incercand simultan sa o rupa definitiv de China. Ucraina trebuia sa provoace Rusia, rusii sa atace Ucraina, iar sanctiunile economice astronomice si livrarile de armament occidental urmau sa prabuseasca economia si regimul lui Putin odata cu armata sa din Ucraina. Dupa care drumul spre un nou Eltin era deschis, Kodorkovski era dupa colt. 
N-a fost sa fie, Rusia nu s-a prabusit, ba eonomia sa e tot mai puternica, industria sa de armament produce cat tot Vestul cumulat iar relatia cu China e mai solida acum decat oricand. Ce urmeaza?
Fie Vestul se retrage din Ucraina decretand ca a castigat (doar Putin nu a luat toata tara!), fie economiile sale colapseaza, primele semne venind deja din Europa (Germania e in corzi) caz in care sistemul fie se reformeaza (desi e greu de crezut cum capitalismul salbatic revine la social democratie fara sa treaca prin stadiul etatist), fie gunoiul e bagat sub pres sub forma unui conflict armat global care sa permita apoi o resetare mai usoara. 

miercuri, 18 decembrie 2024

Faliment de țară cu fonduri europene pe catafalc

Perspectiva de a ajunge la o datorie publică de 70% din PIB în următorii 4 ani este palpabilă acum după cel mai recent raport al agenției de rating Fitch.
Să repetăm niște cifre pentru context. Deficit bugetar spre 9% din PIB, deficit de cont curent de 9% din PIB, datorie publică de 54% din PIB. În 2024.
„Deși consolidarea fiscală ar putea începe în 2025, ne-am revizuit previziunile privind deficitul bugetar la 7,5% din PIB în 2025 și 6,8% în 2026”, arată reprezentanții Fitch.
Analiștii agenției de rating consideră că orice încercare de creștere a fiscalității se va confrunta cu impactul negativ al creșterii economice deja reduse și a riscului că volatilitatea piețelor financiare să crească costurile dobânzilor.
„Una dintre ancorele cheie ale politicii economice a fost respectarea cadrului european, dar acum Guvernul țintește o ieșire din procedura de deficit excesiv abia în 2031, prin aducerea deficitului sub 3% din PIB”, se mai arată în raport.
Aici funcționează principiul vaselor comunicante iar deficitul public este acoperit prin noi împrumuturi, deci finanțează de fapt datoria publică.
Unde vom ajunge rulând deficite mari în continuare? Ne spune tot Fitch care anticipează o datorie publică de 62% din PIB în 2026, peste nivelul proiectat al statelor cu rating BBB care este de 56% (România are acum rating BBB-) și va continuă să urce în jurul a 70% din PIB până în 2028.
Ce înseamnă o datorie publică de 70% din PIB peste 4 ani? Având în vedere că în prezent plătim aproximativ 3,5% din PIB doar pentru dobânzile aferente datoriei publice, la o datorie de 70% din PIB am putea plăti srpe 5% din PIB doar pe dobânzi.
Să reținem că veniturile statului sunt de numai 33% din PIB, deci aproape o șesime din acestea ar merge spre plata dobânzilor ceea ce este nesustenabil pe termen lung. Evident, asta dacă ne mai dorim servicii publice acoperite de stat.
Cum s-a ajuns aici? În 1989 porneam de la datorii zero. În următorii 17 ani s-a ajuns la datorie publică de 13% din PIB în 2007. Era anul intrării în UE, teoretic urma să ne meargă mai bine, să ne refinanțăm la costuri mai mici, să avem creștere economică explozivă, etc.
După încă 17 ani, în 2024 avem o datorie publică de 53% din PIB după efectele unei crize economice din 2008-2009 rezolvate printr-un împrumut de la FMI rostogolit între timp și a unei pandemiii rezolvate prin alte împrumuturi masive.
Germania are o datorie publică de 62% din PIB dar  pe care și-a construit-o în decenii bune în condițiile în care veniturile statului sunt de peste 46% din PIB.
Guvernele care s-au succedat după 2012 au avut impresia că pot rezolva creșterea economică a țării majorând salarii și pensii și țînând cursul pe loc astfel încât să avem o creștere a PIB-ului doar din consum și o creștere a puterii de cumpărare a populației care să aducă voturi.
Deficitele? Deficitele nu contează, doar suntem în UE și piețele nu ne vor atacă. Ei bine, nu merge să ai o economie axată doar pe consum. Creșterea de venituri trebuie să se bazeze și pe producție exportată astfel totul se poate sparge ca un balon de săpun când investitorii încep să îți vadă găurile din surtuc.
Iar surtucul economiei românești e tot mai peticit. Ceea ce ar trebui să ne umple de indignare este însă faptul că tot acest derapaj din ultimii ani, toate aceste deficite rulate nebunește s-au petrecut pe fondul alimentării cu fonduri europene.
Ni se tot aruncă în față statistici din care rezultă cum România este în top 3 al beneficiarilor neți de fonduri europene. Dacă este adevărat și am luat toți acești bani cum de am ajuns atunci la deficit bugetar de 9% din PIB, cât deficitul de cont curent, și la o datorie publică care merge spre 70% din PIB?
Cât de mult s-a putut fura, cât de mare a fost incompetența autorităților în ultimii ani de am ajuns în asemenea hal?

sâmbătă, 7 decembrie 2024

Pe 6 decembrie a aparut Campia Mierlei pentru Romania

Alegerile ar fi fost castigate de Georgescu. Punct. Alta motivatie pentru anulare fix cu o zi inaintea votului nu exista. In ciuda propagandei demente, in ciuda mobilizarii tuturor resurselor statului, a interventiei  Departamentului de Stat, parchetului, BOR, intelectualilor de bine, societatii civile si a tutoror goarnelor sorosiste, porul roman nu a mai inghitit inca o data galusca propagandei. Si de asta nu i s-a permis sa mai aleaga duminica. 
Nu stiu daca Georgescu va mai fi lasat sa candideze sau nu. Nu stiu daca alegerile vor fi impinse dupa inaugurarea lui Trump sau nu astfel incat sa aiba si noua administratie un cuvant mai clar de spus (Departamentul de Stat de acum e cel pus de Biden). Ce pot sa va spun este ca azi poporul roman a castigat. Asa cum sarbii privesc infrangerea de pe Campia Mierlei ca o victorie, azi a fost victoria noastra.
Daca nu vom fi lasati sa ne alegem singuri presedintele nici acum fara ca alegerea noastra sa fie filtrata de rahatul ventilat de Digi, Antene, CTP si restul hoardei de orci ai propagandei, ziua de azi ne va ramane in memorie ca ziua victoriei impotriva manipularii. 
Putem. Vom reveni cu alta ocazie daca nu duminica. Vom fi din nou liberi sa decidem singuri la un moment dat. Azi se semneaza actul autonomiei noastre chiar daca parafarea sa e amanata.
Iata cum Georgescu ne-a bagat direct in mai mult decat Rusia! Nici macar acolo nu s-au anulat alegerile cand risca sa iasa cine nu trebuie! Congo? Sa nu insultam Congo!
Sa nu se inteleaga ca indemn sa se aplaude fericit asa marsavie. Nu! Va indemn sa protestati, sa fiti vocali, sa vorbiti cu cei apropiati si sa va coagulati ca anticorpi impotriva slugariniciei, manilpularii, propagandei. Iesiti in strada daca vr fi organizate manifestatii publice dar fara violenta ca abia asteapta propaganda sa puna si asta in carca lui Georgescu. Dincolo de furia neputincioasa pe care o simtiti acum, eu vad ca mai avem o sansa. Am rezistat celei mai mari operatiuni psihologice de dupa Revolutie. Am invins! Ne vom intoarce mai puternici! Ne-au adus pe Campia Mierlei azi, ca pe sarbi. Ne vom imuniza la propaganda si vom fi mai greu de deturnat, cu asta trebuie sa ramanem dupa ce ne trece furia surda pe care o simtim acum.
Azi statul roman corupt s-a facut tandari! Azi Georgescu a castigat indiferent cum se va numi de maine. Si eu sunt Georgescu! Georgescu, a lui Georgescu, a lui Georgescu...

marți, 20 august 2024

Comunismul a distrus URSS, woke-ismul poate distruge Vestul

Comunismul poate fi viabil doar în comunități mici, precum Amish sau chibuțurile evreiești, dar eșuează în comunități mari.
Mișcarea woke înlocuiește lupta de clasă cu lupta de rasă și orientare sexuală distrugând coeziunea societății.
“Idelile nobile ale comunismului” de care vorbea, la un moment dat, Ion Iliescu, imediat după haosul din decembrie 1989, își pierd din forță relativ repede după ce inegalitățile sociale sunt reparate, astfel încât a doua generație se vede confruntată cu lipsa unei motivații a muncii, iar lipsa de competitivitate va distruge economia, în timp.

Câtă vreme oamenii sunt egali, atât în drepturi cât și în posesiuni, eforturile de a te diferenția de alții prin muncă și inovație proprie încep să pălească, până când întrega economie ajunge sufocată de ineficiență și alocare proastă a resurselor.

SUA a sufocat URSS prin competiție televizată, de multe ori exagerându-și prin PR realizările, iar eforturile rușilor de a ține pasul cu o economie în care oamenii nu mai aveau motivația muncii a dus în final la colapsul sistemului odată cu degradarea nivelului de trai.

China a învățat lecția și a trecut la comunismul de piață, cu partidul unic conducând societatea, dar cu economia guvernată după regulile eficienței și nu după cele ale etatismului. Chinezii au milionarii lor, acum, iar China este fabrica lumii și nu o enclavă uitată în timp, precum Coreea, Cuba ori Venezuela, care supraviețuiesc doar prin izolare și forță coercitivă.

Degradarea continuă provocată de comunism era vizibilă cu ochiul liber după anii 80 ai secolului trecut, așa cum au început să se simtă de pe acum efectele mișcării woke care afectează Occidentul, pornind din SUA.

La bază o mișcare care își propunea să lupte împotriva inegalităților rasiale și discriminării împotriva femeilor și minorităților sexuale, woke-ismul a devenit acum un soi de ideologie oficială a Vestului și, ca orice tendință îndreptată împotriva bunului simț prin exagerare, risca să se transforme în efect de pendul, la un moment dat, odată cu acumularea tensiunilor.

Așa cum Băsescu a transformat moldovenii în cetățeni români, în speranța că va primi voturi suplimentare, așa și stânga din SUA (democrații) au încurajat inițial mișcările axate pe drepturile minorităților de orice fel și emigranților pentru a-și crește baza electorală.

Ulterior, cum o bună parte din majoritatea albă, heterosexuală și atașată valorilor tradiționale a început să respingă agresiv noile linii ideologice, democrații nu mai pot supraviețui acum la putere decât supralicitând în direcția drepturilor minorităților și propunând noi și noi discriminări pozitive.

Iar cum mare parte din media și Hollywoodul sunt în barca democrată, pentru mulți locuitori ai Vestului aerul devine din ce în ce mai greu respirabil. În plus de asta, toate aceste programe de integrare a emigranților, reparații aduse minorităților și fondurile pentru prestații sociale fragilizează o economie care începe să fie sufocată de datorii.

Ultimele inițiative ale Vestului în materie de relansare economică s-au dovedit baloane de săpun, precum mașina electrică (China a surclasat repede industria europeană și americană astfel încât a fost nevoie de taxe vamale de 100% în SUA iar consumatorii nu se mai înghesuie deja la mașini electrice după primul val de achiziții stimulate de marketing) sau mirajul AI.

În cel din urmă caz, eficența adusă de inteligrența artificială în procesele muncii se lasă așteptată, iar lumea pare să se fi lămurit că motoarele AI sunt doar un fel de Google mai ideologizat (exercițiu practic-încercați să întrebați succesiv Copilot, jucăria AI a Microsoft, dacă e bine să te mândrești că ești alb și dacă e bine să te mândrești că ești negru și comparați răspunsurile).

Istoria pare să se fi accelerat atât de mult încât la mai puțin de 35 de ani, practic o generație, de la căderea comunismului în Est, societatea din Vest a început la rândul său să gâfâie sub povara noilor ideologii, iar slăbiciunile economiei vin repede din urmă, așa cum și economia sovietică a dat o mână de ajutor la corectarea exceselor ideologice.

Ca și în comunism, cu cât excesele sunt lăsate să zburde mai mult iar dezechilibrele se acumulează în număr mai mare, efectul de pendul va fi cu atât mai pronunțat când schimbarea se produce.

Așa cum diferența de venituri și posesiuni între clase a produs, la un moment dat, egalitarismul forțat când lucrurile au scăpat de sub control, woke-ismul necenzurat ne poate aduce înapoi în tradiționalism, creștinism dogmatic și izolaționism antiemigraționist dacă se mai calcă mult pe pedala discriminării pozitive, incluziunii forțate și sfidării pe plan cultural (v-a plăcut ceremonia de deschidere a JO 2024?)