vineri, 16 aprilie 2010

Ce portofoliu de actiuni au maimutele?

“Daca vrei sa ai success la bursa trebuie sa apelezi neaparat la sfaturile unui specialist”. Aceasta axioma ni se serveste dezinvolt in momentul in care trecem pragul unei societati de brokeraj sau de administrare a investitiilor. Maimutele n-au auzit se pare de asta iar portofoliile de actiuni alese la intamplare de acestea bat destul de consecvent performantele specialistilor cu diploma din SAI-uri si SSIF-uri, asa cum o sa va povestim pe larg mai jos. Pacat ca rudele noastre mai indepartate nu se apuca si de macroeconomie, poate aveam pana acum solutia iesirii din criza.
Cand vine vorba de comportamentul social, oamenii se comporta similar maimutelor, sau ca sa fim mai exacti similar unei specii de macac, maimute care practica dezinvolt nepotismul si manipularea …politica, se arata intr-un studiu realizat in 2007 de Dario Maestripieri, expert in comportamentul primatelor si profesor asociat in comportament uman si biologia evolutiei la universitatea din Chicago. Si cum la bursa e vorba de multa psihologie, capitol la care asemanarile cu omul sunt izbitoare, n-a mai fost decat un pas pana cand maimutele sa ajunga si la portofolii de actiuni.
Pas pe care l-au facut cu ajutorul lui Burton Malkiel, professor de economie la Princeton University, autor al cartii mitice“A Random Walk Down Wall Street”(1973). Acesta a oferit pur si simplu ca tinta paginile cu tabele si cotatii bursiere din ziarele de specialitate unei maimute, urmand ca aceasta sa selecteze un portofoliu de actiuni prin aruncari succesive cu sagetile de darts.
Ei bine, portofoliile selectate in acest fel au fost la fel de performante precum cele alese de specialisti, fapt ce a ilustrat foarte bine teoria profesorului, privind “pietele eficiente”. Astfel, preturile actiunilor listate reflecta foarte bine toate informatiile disponibile despre ele, astfel incat nici un “profesionist” nu poate exploata diferentele dintre cotatii pentru a obtine constant profit. Pentru un investitor independent, va fi o munca aproape imposibila sa “bata” consecvent piata, deoarece acesta va trebui sa achite suplimentar costurile de tranzactionare sau de administrare a portofoliului, plus taxele aferente arata Malkiel. Din acest motiv, alegerea la intamplare a portofoliului se poate dovedi o alegere inspirata, solutia recomandata de Malkiel fiind adoptarea unei strategii de diversificare maxima si costuri minime, precum fondurile de investitii bazate pe indici.

Bursele ii dau cu tifla lui Darwin
Pornind de la cartea lui Malkiel, cateva experiente similare au subliniat performantele alegerilor…la intamplare la bursa. Un grup de jurnalisti de la Wall Street Journal a aruncat la tinta selectionand la intamplare un portofoliu format din mai multe actiuni tranzactionate la bursa. Pe parcursul a 52 de saptamani, acest portofoliu a fost urmarit fara a se interveni in nici un fel, fara a se efectua nici o operatiune. Apoi a fost analizat si comparat cu performantele celor mai importante fonduri de investitii, comparatie din care “specialistii” au iesit din nou sifonati.
Experimentul s-a facut si in 2009, cand bursele reveneau in forta, de aceasta data in Rusia. La inceputul anului trecut, revista de business „Finans“ a pus o maimuta de circ, pe nume Lukeria, sa aleaga dintre principalele companii listate la bursa din Moscova. Portofoliul selectat: GazpromNeft, Lukoil, Polyus Gold, Rosneft, Sberbank, AvtoVAZ, Surgutneftgaz si Uralsviazinform, conform „Russia Today“. Initial, alegerile maimutei nu pareau foarte inspirate, portofoliul continand majoritar companii petroliere, petrolul vanzandu-se la inceputul anului trecut cu 35 dolari/baril. După un an, Lukeria si-a luat revansa: petrolul a urcat peste 80 dolari (GazpromNeft, Rosneft, Surgutneftgaz si LUKoil-pariuri castigatoare), aurul a atins maxime istorice (Polyus Gold), iar Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, a cunoscut o revenire in forta, pe masura corectiile anterioare. Portofoliul maimutei crescuse la sfarsitul anului 2009 cu 194%, aproape dublu fata de performanta medie a caselor de brokeraj si a fondurilor de investitii locale (“doar” 100%).
Ce rezulta de aici? Doua lucruri. Fie omul se trage din maimuta, dar in mod exceptional managerii de fonduri de investiii si brokerii de actiuni au un alt stramos comun. Fie maimuta se trage din om, fiind in ceea ce priveste piata de capital o varianta imbunatatita a acestuia. Cum va place. Eu ma intreb in final ce alegeri ar face o maimuta acum? Avand in vedere preturile actuale ale actiunilor si raliul bursier fara fundamente care tine de mai bine de un an, imi vine sa pariez ca maimuta noastra n-ar da banii pe prostii si ar lua banane la copii. Ca experiente cu maimute “shortiste” nu s-au incercat pana acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu