marți, 15 mai 2012

Grecia: mare drama, mica drahma. Cel mai pesimist scenariu: eurozone, piete financiare, leu

Grecia a luat-o pe drumul alegerilor anticipate. Cele mai mari sanse pentru a configura o noua majoritate le au partidele anti-austeritate si pana la urma anti-UE. Criza supraindatorarii tarii isi gaseste una dintre cele doua rezolvari posibile: cu falimentul refuzat Grecia se pregateste sa-si falimenteze moneda revenind la o ‘ultraperformanta” drahma si, previzibil, la inflatie. Care vor fi efectele pe pietele financiare si nu numai?

  1. Modelul austeritatii, tinut cu dintii de Germania, va fi abandonat.
  2. Dupa o prabusire agresiva a pretului activelor (si nu doar financiare) teama de inflatie va grabi refugiul banilor din banci spre active-forte: aur/petrol/marfuri in general.
  3. Dolarul va creste accelerat fata de euro, la fel francul. In final euro va supravietui totusi, dar fara componenta spaniola, portugheza, poate si italiana.Leul? Se va deprecia cum a inceput deja, chiar si fata de euro (n-ar strica deci sa aveti ceva dolari economisiti, sau lei proaspat convertiti). Investitiile straine sunt sublime dar lipsesc deja cu desavarsite, remiteri tot mai subtiri, exporturile depind de starea economiei in zona euro, in schimb toti vor bunuri din import cumparate cu euro-cum naiba sa o duca bine leul, Romania avand intamplator un varf de plati in contul datoriei externe in 2013-2014? Sa le luam acum pe rand.

Grecia a incercat sa se ajusteze la recomandarile UE (de fapt in fata pumnilor batuti in masa de Germania), nu a privatizat cine stie ce (aici merita felicitati, oare cu ce ar mai fi ramas Romania daca eram in locul lor?) si are o scadere a PIB de 20% in ultimii 4 ani. Solutia UE? Si mai multa datorie si mai multa austeritate. In fond, euro-birocratii au si ei ei dreptatea lor. Obliga Grecia la austeritate din 2 motive. In primul rand, pentru a-si proteja bancile (multe sunt expuse pe Grecia, cele neexpuse sunt legate de cele expuse prin tot felul de produse mai mult sau mai putin toxice, etc). Or, daca bancile europene intra iarasi la carantina, cine mai cumpara obligatiunile porcusorilor? (Schema era pana acum asa: BCE oferea bancilor finantari nelimitate la dobanda modica de 1%, bancile plasau apoi banii cu 3-6%, pentru spanioli mai mult, pentru nemti mai putini, si toata lumea parea multumita). In al doilea rand, desi stiu ca imprumutand Grecia nu cumpara decat timp, europenii incearca pe cealalta parte sa si castige ceva: o parte din activele grecesti care trebuie vandute repede si ieftin pentru “echilibrarea” bugetului, finantarea deficitelor, etc-ma rog, cunoasteti, discursul FMI.

Iesirea Greciei din euro-zone sau doar refuzul planurilor de austeritate de catre noua majoritate guvernamentala va forta Europa sa modifice strategia Germaniei. Mai putina austeritate deci, mai multa inflatie. Altfel, modelul spaniol/portughez/ italian poate urma celui grecesc. Sigur, Germania are de pierdut-va vinde mai putin daca inflatia lor e inferioara mediei europene- dar cat va asteptati sa isi impuna si Germania punctul de vedere, cata vreme duetul Merkozi a devenit istorie?

Cum vor evolua pietele financiare? Destul de asemanator momentului post-Lehman. Prabusire agresiva (banci insolvente, economii nesigure, dispare euro, bu-hu-hu!) si apoi cresteri spectaculoase avand in vedere baza de pornire (vine inflatia, protejati-va economiile personale, luati dolari, luati franci sau mai bine active forte-aur, marfuri, actiuni defensive). Cine are oua (ma gandesc evident la posesorii de ferme din Cornu si nu numai) ar putea face un ban frumos luand aproape de minime niste actiuni/active valoroase.

Ce va face leul? Pai ce sa faca saracul? Varf de plati apropiat, investitii straine lipsa, val de retrageri (ma intreb ce-or face bancile grecesti cu activele din Romania daca se revine la drahma?), un servicu al datoriei externe tot mai greu de suportat si..bani mai multi de salarii si pensii. Ce optiuni are leul? Sa se intareasca? BNR o sa traga de-acum in piata tot mai mult cu declaratii si tot mai putin cu milioane de euro pentru a calma cursul. Unde ajunge euro/leul? Dar ce, ma credeti Carmen Hara? Depinde de aplitudinea panicii viiitoare, de potentiala contagiune Grecia-Spania, etc.Cum am mai tot scris pe aici, diversificarea e inca o optiune (lei contra dolari/franci) desi temporar cursul euro/leu poate lua o pauza de respiratie. Altfel, mare grija si de unde/cum luati valuta, bancile romanesti sunt hapsane si la sume mici va taxeaza din start la cumparare cu 2-3% in plus fata de cursul oficial.

13 comentarii:

  1. Multumim, multumim de sfaturi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Dogaru, ce-ar fi dacă în loc de "commodităţi" aţi scrie "mărfuri"?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu este cam riscant francul?Eu am renuntat la el si am pus usd/ron 70/30 .Pana acum sunt multumit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am 80% lei 20% euro, veniturile fiind in dolari la cursul zilei. De ce? Pentru ca dobanda pe lei inca este mai buna decat pe euro/dolar. Pe dolar n-am vrut mai multa expunere, iar fata de euro n-a scazut chiar asa de mult leul. O fi bine? O fi rau? Mai vedem, dar trebuie sa tinem minte ca moneda oficiala este inca leul, si majoritatea lucrurilor pe care le cumparam sunt in lei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Prin cele 3 efecte enuntate i-ati ciuruit, pe bune.
    Sa speram ca "Italia", "Spania", "Portugalia", ma rog, si alte fleacuri de tari ca astea, afla din timp de analiza dlui ogaru si, nu stiu, fac ceva.
    ... deci marfuri, petrol. Asa e, cand scade cererea cresc preturile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cezarica@ eu ziceam cam asa: in faza de panica va fi o refugiere masiva de pe active-nu numai financiare-si o scadere abrupta de preturi...dupa care teama de inflatie va genera reveniri spectaculoase-cel putin raportat la baza-pentru activele forte....nu ti-e clar ca austeritatea isi traieste ultimele luni si ca ce urmeaza e inflatia? si ca bancile centrale nu pot majora dobanzile proportional cu cresterea preturilor pentru ca serviciul datoriei devine nesustenabil?...

      Ștergere
    2. Dogaru, nu Ogaru... :)
      In alta ordine de idei, cresterea masei monetare in sine nu genereaza automat inflatie daca banii aia stau in banci. Vezi Romania 2011-2012 - tiparnita hraneste indecent de mult si la randamente minuscule (cat l-am injurat pe Isarel) bugetul via titluri de stat, oferta mare produse, preturi mici mici :) Evident, economisirea e in sus
      Dar nu ma prea intereseaza chestiile astea. Ci falimentele invocate de tari.Chiar n-aveti mila de puturosii aia de spanioli, italieni si alte specii, saracii au tot dat faliment in blogosfera de sute de ori in ultimii ani.
      Citind blogurile afli si ca si francezii sunt niste visatori relaxati de mana a doua care nu prea fac bani, desi la gdp nominal per capita ii bat pe nemti.
      Incheind, pentru mine inflatia inseamna ca desi am (avem) bani in buzunare tot a scazut consumul de 2-3 ani incoace. Important e comportamentul cosumatorului care daca alege Logan, si nu Opel, bate inflatia la "cartof" pe 10 ani. Nici nu mai pomenesc de imobiliare :)

      Ștergere
  6. @dragon
    Cam asa i-am tinut eu in 2008/2009 , ron/eur 70/30.Si nu a fost chiar cea mai buna alegere .Poate ca 1/3 in fiecare moneda eur/usd/ron ar fi cel mai bine.Dar daca economisesti sa-ti cumperi ceva in lei atunci leii raman de baza cat timp inflatia e inca mica.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu ce sa zic de cele scrise de dv., mai trebuie rumegate; imi pare valida observatia lui "cezar": daca scade cererea, de unde sa creasca pretul la marfuri?
    O intrebare asa avea si eu: de ce credeti ca doar dolarul creste, toate celelelate valute din FOREX scad? De ce nu se refugiaza nimeni pe CAD, AUD, GBP sau CHF?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe chf nu se refugiaza din cauza barierei impuse de banca elvetiei-1,20 euro/chf...e un prag mai mult psihologic care poate fi spart la un moment dat....de ce nu cresc si Cad, aud? pai, in vremuri de incertitudine cauti cel mai mare refugiu, nu un loc stramt...valutele de care vorbesti ar creste in vremuri mai linistite...

      Ștergere
  8. CAD a crescut fata de EUR , RON si altele.AUD a mai scazut de cand au scazut dobanzile si a incetinit China cu care au exporturi de materii prime.Ar fugi pe alte valute dar ceilalti nu au cum sa tipareasca ca SUA fiind piete mult mai mici.

    RăspundețiȘtergere
  9. pentru a avea inflatie trebuie mai intai sa trecem printr-o deflatie si eventual una piparata cu ceva falimente , deocamdata deflatia reala inca se lasa asteptata asa ca pana la inflatie mai e ceva de asteptat ...

    RăspundețiȘtergere