joi, 5 iulie 2012

Cum se coteaza instabilitatea politica pe pietele de capital


Desi suna cinic, drepturile omului si statul de drept au un rol secundar in fata raportului pret/profit si a ratelor previzionate de crestere (vezi China). Scaderea performantelor companiilor listate si amenintarile de inflatie pot reduce insa cotatiile bursiere si valutare pe temen mediu. Ca sa revenim la oile noastre din Parlament, cum se va reflecta razboiul civil dintre Putere si Opozitie/Presedinte in preturile activelor romanesti?

Leul a pierdut ieri 0,5% iar bursa peste 2% la nivelul indicilor. E mult, e putin? Rupte de contextul general (bursele europene au scazut la randul lor, valutele regionale s-au depreciat si ele) nu e o scadere neglijabila. Totusi, in ultimele zile BVB performase mai bine decat pietele mari din Europa iar euro/leul (mai sifonat ieri, dar relativ stabil astazi in deschiderea pietei interbancare) a fost multa vreme mai putin volatil decat perechile corespondente din Polonia sau Ungaria. Adaugati la contextul emotional dat ieri de demararea procedurilor de suspendare a Presedintelui puseul de aversiune la risc la nivel european si avem explicatia scaderii un pic mai abrupte a bursei romanesti si leului din 4 iulie. Ramane de vazut daca aceasta tendinta se va mentine saptamana viitoare (astazi si maine probabil ca da) si, pe termen un pic mai lung, dupa incheierea referendumului care sa valideze sau nu suspendarea Presedintelui.

Din punctul meu de vedere, daca din economie nu vin semnale foarte proaste intre timp, pietele financiare din Romania n-au motive sa includa un discount semnificativ mai mare ca pana acum. Investitorii de la bursa nu prea se uita la cine este Presedinte ci la indicatori precum PER, P/BV, divY, etc iar pe pietele valutare gradul de indatorare si perspectivele de crestere ale economiei cantaresc mai greu decat reducerea sau extinderea atributiilor Curtii Constitutionale.

Schimbarea Presedintelui in modul in care se incearca acum este un semnal de atentie dar, cat timp asta nu presupune o schimbare radicala a performantelor din economie, a indicatorilor macro si reperelor de profit pentru companiile de la bursa, in nici un caz nu reprezinta un semnal de fuga in deruta din pietele romanesti. Daca ar fi sa lansez un pariu, cred ca Guvernul va incerca sa inchida ochii investitorilor pe termen scurt accelerand procesele de privatizare promise (pachetele minoritare Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, etc) si facandu-se ca ploua pe termen mediu cand va mai veni vorba de pericolele exploatarii gazelor de sist si mineritului cu cianuri (sigur, asta dupa alegerile din noiembrie, nimeni nu risca sa piarda voturi inainte).

De urmarit la bursa cotatiile FP (actionariatul strain are o pondere mare aici, si vorbim de un actionariat deosebit de nervos-fonduri de investitii). Actiunile vor fi mult mai volatile ca piata in acest context (ieri FP a scazut cu peste 4% in timp ce indicele BET-FI din care face parte cu mai putin de 3%) si este de asteptat sa scada mai mult decat indicii BVB revenindu-si apoi mai repede cand situatia politica se stabilizeaza. Pe piata valutara, pragul de 4,5 lei/euro va fi de asemenea un reper psihologic. BNR l-a aparat hotarat pana acum si nu ma astept sa-l abandoneze usor.

La ora 10,30 pe piata valutara interbancara se faceau tranzactii la 4,476-4,481 lei/euro iar indicii bursieri aveau scaderi cuprinse intre 0,2-0,7% (cel mai mult pierdea BET-FI din cauza contributiei FP). Leul se deprecia cu 0,09% fata de euro, ca si zlotul iar coroana ceheasca pierdea numai 0,03%. Bursele europene deschisera la randul lor pe rosu, cu scaderi modeste insa (Eurostoxx 50 era la -0,2%).

2 comentarii:

  1. cristian,nu-l subestima pe basescu!el este specialist in inversari de trenduri,asa cum este iliescu in mineriade.ma astept in urmatoarele saptamani la multe surprize:o vizita secreta a lui iliescu la moscova,o finantare ruseasca pentru televiunile lui voiculescu sau pentru psd.sa nu ne amagim rusii sunt prezenti in romania de doua secole,iliescu a dat o lovitura de stat in beneficiul lor...

    RăspundețiȘtergere
  2. 4,5?Uite pragu ,nu e pragu.... Isarescu e mentalist ?O fi incercat cu puterea mintii si nu i-a iesit?

    RăspundețiȘtergere