Perceptia publicului in ultima luna a fost ca turbulentele din politica au prabusit leul. Vestea proasta este insa ca moneda nationala doar a accelerat un pic in picajul in care oricum intrase in acest an. Cifrele: in 2012 euro contabilizeaza o crestere de 6,7% fata de bietul Ron, coroana ceheasca a saltat cu 8,7%, zlotul polonez ne-a dat cu tifla si a crescut cu 15,3% iar amaratul de forint (parca ungurii sunt/erau oaia neagra a Europei, nu?) a crescut cu peste 20%! Cat a contat deprecierea indusa de politicieni in iulie? Din nou, cifrele: pana pe 3 iulie, cand a cam inceput nebunia in Romania leul pierduse deja aproape 3% fata de euro dar nu mai putin de 7,7% fata de coroana din Cehia, 9,5% fata de zlot si 15,5% fata de forint.
Tot urmarind cu coada ochiului copacii (“dezintegrarea” euro) pare ca am pierdut din vedere padurea deprecierii monedei nationale fata de contracandidatele din zona (euro a pierdut mai mult teren fata de zlot sau forint decat fata de dolar!). Ce s-a intamplat in economia noastra de leul a furat-o atat de rau in acest an fata de monedele regionale? De ce se fuge de leu? Pai, bubele vechi: investitiile straine directe s-au redus dramatic, remiterile la fel, varful platilor in contul datoriei externe se apropie (2013-2014), nu absorbim suficiente fonduri europene dar contribuim la bugetul comun, etc.
In conditiile astea, cireasa de pe tort a pus-o instabilitatea politica: in intervalul 3-27 iulie, euro a crescut cu 3,6% fata de leu, coroana din Cehia cu aproape 4%, forintul cu 4,1% iar zlotul cu 5,2%. Este o continuare ceva mai agresiva a trendului de depreciere dar nu o schimbare radicala de optica, leul era deja evitat de investitori.
Ce se va intampla dupa Referendum? Eu as paria pe o inchidere de pozitii speculative si o apreciere temporara a monedei nationale. Moment optim pentru cei care pandesc ultimele vagoane ale convertirii unei parti a economiilor in valuta. Asta daca nu cumva scandalul dupa numaratoarea voturilor nu va fi unul urias. Asta pe termen scurt. Ce s-a intamplat de la inceputul anului pe piata valutara, plus cresterea de ultima ora a salariilor si pensiilor, plus promisiunile si cosmetizarile anului electoral nu ma fac deloc optimist privind soarta pe termen mediu a leului.
Sa vedem in final cum s-au comportat euro, coroana, forintul si zlotul raportat la leu in intervalul ianuarie 2008-27 iulie 2012, de cand am auzit prima data de criza in Romania si pana astazi, cand termenul aproape s-a banalizat. Apreciere de 28% a euro, de 33% a coroanei cehesti (!), de 14,7% a forintului si de 11,8% a zlotului. Ce sa-i faci, au si bulele pretul lor. Cum se vede, coroana a depasit euro in intervalul amintit iar forintul si zlotul au inceput sa accelereze fata de leu din 2012.
PS: Referendumul s-a incheiat in coada de peste. Pana la aflarea rezultatelor finale, toate partile clameaza penibil victoria. De fapt, am pierdut toti. Politicieni, votanti, comentatori partizani dar si economia in ansamblu. Efectul real-mai putina credibilitate, energie, forta, si asta pentru toata lumea. Rezolvarea ideala? Dati-va toti demisia: Basescu, Ponta, Antonescu. Dar bineinteles ca asta nu se va intampla-Romania a ajuns un fel de Titanic cu mai multi capitani care se bat golaneste pe punte in timp ce icebergul se profileaza la orizont (iar tragedia cea mare este ca esaloanele 2-3 din partidele noastre nu par sa fie mai rasarite decat liderii execrabili). Ne vom scufunda banal, nici macar eroic.
Ce sa mai vorbim de lira turceasca pe cre multi analisti o vedeau in buda :)))
RăspundețiȘtergereMinim 80 % trebuie convertita in valuta cu astfel de politicieni
RăspundețiȘtergerePana si la niveluri mai mici de conducere, nu numai esaloanele 2 si 3, au schimbat niste incompetenti cu alti incompetenti.
RăspundețiȘtergeren Adevarul este ca nici un partid nu are oameni. Doar fripturisti de conjuctura. Iar cei sub 30 de ani, care "vin din urma" sunt zero majoritatea, dpdv educational si moral. Romania este in disolutie si este mai bine astfel. Pe aceste "pamanturi" merita sa traiasca/conduca alt neam.
George .
" Romania este in disolutie si este mai bine astfel. Pe aceste "pamanturi" merita sa traiasca/conduca alt neam."
RăspundețiȘtergereda , ma , neamul prostilor ... ca tine .
Doamne , sa fii roman si sa te bucuri de disolutia statului si sa-ti doresti ca neamul romanesc sa dispara ... Amice , esti idiot !
Poate of fi...dar "neamul" romanesc nu exista. Citeste istorie, chiar si pe cea din cartile "comuniste", si gandeste....e o creatie a generatiei Dacia literara, acest "neam romanesc"
Ștergereorice valuta alegi a mers mai bine decat leul-paraleul , asa ca , recomand cumparare de orice ...
RăspundețiȘtergerecred ca cei care voiau sa cumpere valuta nu mai prind minimele...din cauza balciului cu referendumul
RăspundețiȘtergereHai ca si-a mai revenit leul, poate pana da vreo zapada mai puternica :))
RăspundețiȘtergere