marți, 13 ianuarie 2015

Despre orbirea interesata a analistilor si alte cateva fleacuri

Domnul Florin Catu este analist cunoscut in mediile financiar-bancare. Recent a produs o analiza din care rezulta ca somajul in randul tinerilor (15-24 ani) a crescut in perioada 2009-2014, o perioada in care salariul minim pe economie a fost in crestere si el si de aici concluzia: “cresterea salariului minim explica cresterea somajului in randul tinerilor”.Sigur, domnul Catu enumera si alta posibila cauza-recesiunea economica (“cererea de locuri de munca a fost mai mica”)-dar o expediaza rapid si bate tare saua pe concluzia sa –salariul minim duce la cresterea somajului pentru tineri. De ce o consider o concluzie interesata si eronata? Este interesata deoarece domnul Catu este extrem de apropiat de anumite partide si filosofii de dreapta. Si este eronata din doua motive.
In primul rand, “cererea de locuri de munca mai mica din criza” este un eufemism pentru a nu pronunta “in criza primii concediati sunt cei cu experienta redusa, deci tinerii. Iar cum economia nu a recuperat deocamdata toate locurile de munca pierdute intre 2009-2010, putem presupune ca tinerii au fost principalele victime. Ce pierde din vedere domnul Catu este ca in perioada analizata s-a intamplat ceva si in piata educatiei: au aparut camerele video la Bac, numarul absolventilor de Bac a scazut dramatic si pe cale de consecinta si cel al studentilor la particulara. Si, ce fac absolventii de 12 clase fara Bac? Ingroasa numarul somerilor domnule Catu!
Vad azi  din ZF ca numarul angajatilor din economie care muncesc pe salariul minim trece de 1 milion. CAM 1 DIN 5 ANGAJATI ARE SALARIUL MINIM IN ROMANIA! Va dati seama ca majorandu-le lor veniturile asta inseamna majorarea cheltuielilor cu forta de munca dar si cerere suplimentara in economie, deci Consum, consum si cerere ce se pot reflecta si in locuri suplimentare de munca pentru tineri, nu? Companiile se tem insa de salariile mai mari pe care le-ar putea plati si de aici si analiza domnului Catu. Solutia sa pentru cresterea cererii? Scaderea CAS, daca se poate doar la angajator. De ce asa? Simplu, scazand CAS lasi la indemana angajatorului niste bani (luandu-i insa de la stat, deci din protectia sociala a tuturor) pe care acesta ii poate intoarce sau nu in salarii. Domnul Catu pune deci inainte de orice interesele firmelor, de aia este analist de dreapta, nu? Cand iei prea mult din incasarile statului exista insa riscul ca acesta sa-i recupereze prin impozite, ceea ce iarasi nu-i bine pentru dreapta...solutia de avarie? Sa ne imprumutam mai mult, ceea ce face cu mult spor Romania din 2008 incoace....
Un alt exemplu de orbire interesata. In ziarul bursa de azi, ambasadorul nostru din Finnlanda, Catalin Avramescu produce un text interesant aparent despre Chios. Nu e despre turism, e despre masacrul comis de otomani in 1822 drept pedeapsa pentru revolta localnicilor. Apoi dl Avramescu sare la alt terorism motivat religios, cel al piratilor din Mediterana, musulmani,  care au terorizat intre secolele 17-19 Europa, si care era justificat prin “necredinciosii pot fi luati sclavi, jefuiti sau ucisi”. Concluzia? Islamul produce teroare, vezi si amicii de la Charlie....Ca sa vedeti unde scartaie rationamentele de genul asta sa dam un contraexemplu: ucigasii indienilor americani=practicantii sclaviei cu negrii=campionii democratiei=SUA. Poate avea cineva incredere in discursul pro-democratie al SUA avand in vedere cum s-au comportat in istorie cu pieile rosii si sclavii de culoare? Bineinteles ca un astfel de rationament nu face 2 parale si ar sari in sus si Catalin Avramescu dar asta nu-l impiedica sa produca ceva asemanator....
Concluzia? Presa si-a incheiat principala sa misiune (folosirea spiritului critic in folosul publicului) in momentul in care a incetat sa fie independenta economic. Cand esti tinut in brate de moguli si corporatii acceptandu-se pierderile operationale, canti cum ti se dicteaza sau te astepti sa fie apreciat de patron. Iar "analistii independenti” produc concluzii placute urechilor celor care ii sponsorizeaza (studiile nu se fac pro domo, sunt comandate si platite de cineva). Asa ca obisnuiti-va sa ganditi cu capul vostru, sa va indoiti de orice si sa va puneti mereu intrebari precum “dar daca nu e asa?”, “care pot fi contraargumentele?”...Stiu, e greu, gandirea critica nu se invata la scoala...Aveti insa vreo idee mai buna?

4 comentarii:

  1. Buna dimineata,
    Lucrez in "privat" din 1993; am tinut sa spun pentru a nu fi acuzat de nestiinta. A scazut CAS-ul pentru angajator nu ? Va spun ca la mine si la inca 16 firme cu care colaboram apropiat de 8 ani, nu s-a intamplat nimic in sensul "dorit" de autoritati : nu s-au marit salariile existente si nu s-au facut angajari (nici nu se vor face in viitor). Deci ? Au ramas cu mai multi bani firmele, bani pe care (la fel ca si bancile pentru care ne-am imprumutat la FMI) ii scot/vor scoate din tara. Intr-un fel e normal, au riscat, au investit, normal ca incep sa marcheze profiturile. Dar....cat timp ai salarii medii (reale, nu cele de pe hartie) in jur de 400 EUR, pentru Bucuresti, iar o chirie este 250 pentru o garsoniera, unde e spilul ?! Sa nu spunem ca orice pret este "trecut" in RON, initial fiind exprimat in EUR sau USD. Problema e la mijloc, nu faptul ca se "imbogatesc" unii e problema, ci aceea ca prin anumite mijloace economice, statul nu incurajeaza plata unor salarii mai mari. Cum....nu stiu, nu sunt economist. dar vazand statele membre UE, fara resursele noastre si fara pozitia geografica interesanta pentru afaceri, au reusit in cativa ani de la intregraea in UE, atragerea de investitii, precum si o crestere a nivelului salarial.
    Stiu clar, am lucrat cot la cot cu ei, apaniolii/italienii/grecii nu sunt cu nimic mai competitivi sau pregatiti decat corespondentii din Romania. Dar noi avem 1000 EUR si ei 4000...la aceeasi activitate/timp de lucru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si am uitat sa spun ca si la ...aceleasi preturi...sau chiar mai mici (in Spania TVA la alimente e 9%) pentru utilitati/trai zilnic (mancare, haine, "distractii").

      Ștergere
    2. Franţa poate fi cotată ca o ţară de stânga, în măsura în care numai 35% din PIB revine capitalului şi 65% muncii. Germania poate fi considerată mult mai la dreapta, peste 40% din PIB revenind capitalului şi sub 60% muncii. Ştiţi unde se situează din acest punct de vedere România, potrivit statisticilor UE?! Complet invers: 55% din PIB preia capitalul şi munca doar 45%! Situarea este pur şi simplu înafara zonei de delimitare stânga/drepta! Este în zona capitalismului odios, de tip sălbatic. - Ilie Șerbănescu, economist necumpărabil :D

      Corporațiile care ajung pe aici taie tot de la capitolul costuri pentru a maximiza profiturile, compensând astfel profiturile tembele din țările cu apă caldă. Efectiv e o competiție de stors România de bani.
      În vest s-au pricopsit cu datorii uriașe pentru a realiza... orașe, infrastructură, standard de viață nesustenabil (:) etc., în timp ce România a înregistrat o creștere explozivă a datoriei private pentru a plimba cloacele ceaușiste între noi, sau pentru a acumula gadgeturi kinky, iar datoria publică a scos băncile străine din rahat sau s-a dus tot în domeniul imobiliar: retrocedări, despăgubiri, către regi ai asfaltului etc.

      Dacă ar fi eliminat salariul minim, când vor deveni șomeri cei 1 milion de angajați pe salariul minim?
      a) După 30 de zile de la data publicării în M.O.?
      b) La data publicării în M.O.?
      c) La primul zvon că legea trece?

      De ce FMI și CE insistă ca salariul minim să crească?
      a) Pentru diminuarea proporțiilor uriașe ale evaziunii fiscale?
      b) Vor să sufoce economia privând cârma yachtului patronului de pielea naturală?
      c) Din analfabetism economic?

      De ce prostovanii "de dreapta" nu pot accepta că forța de muncă are un preț negociabil, dar de la un nivel minim?
      a) De Htiler?
      b) De jigodii?
      c) De genii cu tonetă?

      Ștergere
  2. statul s-a cam retras din economie iar profiturile firmelor se externallizeaza cu spor....salarii mai mari in Romania egal dividende mai mici, de aici si disputele astea in jurul salariului minim...sigur, o reducere a decalajelor de salarizare n-ar pune pe fuga investitorii ca tot printre cei mai saraci din UE ramanem si cu 250 euro salariu minim de exemplu....iar peste China eram si inainte ...

    RăspundețiȘtergere