Coronavirusul da repede înapoi în marea majoritate a tarilor lumii iar numărul de cazuri active scade vazand cu ochii. Conform datelor Worldometer, dacă la finalul lunii aprilie aveam aproape 1 milion de cazuri zilnice de noi infectari la nivel global (903.000 pe 29 aprilie mai exact), acum s-a ajuns la 359.000 (31 mai). O scădere spectaculoasă, de 2,5 ori a cazurilor zilnice, chiar mai spectaculoasă decât precedenta dezumflare a numarului de cazuri zilnice produsa intre începutul lui ianuarie 2021 și începutul lui februarie, când de la 840.000 de cazuri zilnice se intrase ușor sub 300.000 (tinand cont ca trendul actual încă nu și-a atins minimele).
În urma cu o luna se vorbea pe la toate colturile media de drama indiana, despre ravagiile făcute de tulpina din India. În India se atinsesera peste 400.000 de noi cazuri pe zi la începutul lui mai dar acum avem doar..126.000. Ce s-o fi întâmplat cu temuta tulpina Indiana în numai o luna? A fost imblanzita de specificul local? Și despre inspaimantatoarea tulpina britanica s-a vorbit la rândul sau la inceptul anului, când în ianuarie se mergea spre 70.000 de noi cazuri pe zi. Apoi, puf!, peste o luna erau doar 10.000 de cazuri iar acum sunt 2-3.000 pe zi in UK. E un succes al vaccinarii? Ma îndoiesc sincer. Curba infectarilor zilnice s-a desumflat la fel de rapid in India deși acolo vaccinarea merge mult mai greu. Și, cum pomeneam la începutul articolului, creșterea și descresterea numarului de noi cazuri din lume, intre aprilie și mai, s-a făcut la fel de repede deși nu toate statele au vaccinat în ritmul din UK. Dacă vaccinul chiar a avut o contribuție la acest trend, atunci a fost doar una marginala.
Cum sta treaba cu Vietnam, noua sperietoare? Iată ce citesc n presa sub titlul „ o noua tulpina a coronavirusului a apărut în Vietnam”. „Reprezentanții statului vietnamez au reușit să țină sub control pandemia de coronavirus anul trecut, adoptând reguli dure legate de izolare fizică și protecție. Dar acum, această țară este lovită de un val important de infectări. De la finalul unii aprilie, în jur 3.600 de oameni s-au infectat în 31 din cele 63 de orașe și provincii. Ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din totalul cazurilor înregistrate în Vietnam, conform sursei citate”. Mai intai, 3.600 de infectari intr-o luna nu par deloc mult pentru o populatie de aproape 100 milioane locuitori. Vietnamul, ca si India, nu avusese insa un val doi mai consistent, cum se vede de altfel si din grafice. Deci nu e vorba de o noua tulpina cat de evolutia normala a virusului, care ca si in cazul gripei spaniole, merge in valuri. La nivel global am avut deja valul al treilea, era normal sa aibe si Vietnamul cocoasa lui.
Faptul ca de fiecare data insa cand se identifica un stat care nu a avut inca valuri importante ale virusului ca sursa pentru o potentiala noua tulpina seamana a propaganda schioapa sau a prostie crasa. La increputul anului se vorbea de tulpina sudafricana. Varful din ianuarie aducea peste 20.000 de cazuri zilnice de infectari in Africa de Sud. Apoi, puf! si prin aprilie erau mai putin de o mie pe zi. A fost valul doi pentru Africa de Sud asa ca ar mai putea avea la randul lor un val trei dar nu cred ca de aceasta data va mai fi speculat propagandistic, trebuie sa existe elementul de noutate (precum Vietnamul).
In final, trebuie remarcat ca virusul a ajuns sa se manifeste sezonier in mare parte din lume, cu valuri in perioadele reci si umede (in zona noastra am avut un val in perioada octombrie-decembrie si altul in februarie-aprilie) si apoi acalmie si cazuri din ce in ce mai putine, ca la orice gripa (cu 30 de cazuri pe zi cum am terminat de pilda luna mai in Bucuresti, ai mai mari sanse sa fi calcat de o masina pe zebra decat sa dai nas in nas cu un infectat). Si, cel mai probabil, pe masura ce imunizara naturala isi face treaba, noile valuri vor fi din ce in ce mai mici de acum inainte, cum s-a intamplat si in cazul gripei spaniole.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu