vineri, 3 decembrie 2021

Șoc și groază-cum arată notificările furnizorilor de energie pentru clienții casnici

Sunt client Electrica de ceva vreme. Am migrat la societatea în cauză nu neapărat pentru economia la facturi, cât pentru ideea de a fi clientul unei companii unde statul e încă acționarul cel mai mare, deci pentru a contribui la prestațiile sociale pe care le așteptam de la bugetele publice (statul ia grosul dividendelor de la Electrica, bani cu care se alimentează bugetele sănătății, protecției sociale, etc). Dacă tot ne plângem că banii statului sunt insuficienți, măcar să punem umărul și să facem ceva pentru a mai crește fondurile publice, gândeam atunci.
În ultima săptămână din noiembrie am primit din partea Electrica notificări privind modificarea tarifelor începând din ianuarie, atât la gaze naturale cât și la energia electrică. Trec peste faptul că mie îmi expirase perioada contractuală inițială prin vară iar în mail sunt anunțat că aceasta se va petrece în decembrie, probabil o eroare internă, și mă uit atent la noile tarife.
Ei bine, pentru componenta de gaze, noul preț din 2022 pentru pachetul meu (Împreuna 30) va fi de 678 lei/Mwh doar pentru gaze și 891 lei cu restul costurilor incluse (transport, distribuție, aciza, tva, abonament). Pentru energia electrică, noul tarif va fi de 826 lei/Mwh pentru componenta efectivă de energie, restul taxelor (transport, serviciu sistem, distribuție, cogenerare, certificate verzi, abonament, acciza, tva) urcând prețul final la 1.432 lei.
Și acum să vedem de ce am făcut ochii mari și mi s-au bulucit la gură cuvinte pe care nu le pot reproduce aici...din lipsa de spațiu. La Electrica, la gaze, plăteam până atunci 214 lei/Mwh preț final cu tva inclus, cu 170 lei/Mwh doar prețul gazului fără tva și un abonament de 12 lei pe lună. Or, între 214 și 891 lei e o mică mare diferență, facturile cresc de peste 4 ori iar eu stau la casă (una de 120 mp, nu va gândiți la palate, dar suficient de mare încât să nu mă încadrez în plafonul de consum de 1.000 mc în perioada rece stabilit de autorități, gândit mai degrabă pentru posesorii de centrale de apartament, deci plătesc integral creșterea). La energia electrică, plăteam 892 lei/Mwh cu tot cu TVA și restul tarifelor, din care energia electrică era de 450 lei/Mwh. Din nou, între 892 și 1.432 lei e o mică mare diferența.
S-o fi supărat atât de tare Electrica pe abonați sau or fi crescut chiar atât de mult tarifele la care cumpăra energia din piața liberă? Să vedem ce alternative am dacă mă decid să emigrez la alt furnizor. Pe 2 decembrie, conform comparatoarelor ANRE, cea mai bună oferta din piața energiei electrice pentru București este la Hidroelectrica cu 630 lei preț final per Mwh din care 251 lei este prețul energiei electrice. Ce să fac, să stau la Electrica pentru 1.432 lei/Mwh sau să plec la Hidroelectrica la 630 lei? Grea întrebare!
La gaze, cea mai bună oferta era la E.ON cu un preț de furnizare de 338 lei/Mwh (deci valoarea fără TVA) din care prețul gazelor era de 300 lei/Mwh. Ce să fac, să plătesc 400 lei la E.ON per Mwh sau rămân la Electrica cu 890 lei/Mwh? Cam ce ar alege un om normal dacă ar avea de plătit de la simplu la mai mult decât dublu? S-ar mai gândi ca mine initial că din dividendele Electrică se alimentează și bugetele sociale ale statului sau ar fugi mâncând pământul unde nu este spoliat? Dacă Hidroelectrica este producător și ar avea noimă tarifele mai mici decât la furnizori (totuși, nu chiar de la simplu la dublu) în cazul comparației dintre E.ON și Electrica pe gaze, ambii furnizori, mișcarea Electrica nu prea are sens.
Știu, poate fi un calcul al companiei pornind de la faptul că cea mai mare parte a cllientilor va fi ajutată de plafonul stabilit de stat (prețurile nu pot depăși 370 lei/Mwh la gaze și 1.000 lei/Mwh la energia electrică în intervalul noiembrie-martie) astfel încât aceștia nu plătesc oricum mai mult ca la concurență iar Electrică încasează de la stat diferența, deci win-win. Asta până trece iarna și descoperă și clienții în facturi prețurile neplafonate. De altfel, oferta Electrica e făcută pentru 6 luni și e posibil că societatea să vină cu ajustări masive din iulie dacă constată o migrație serioasă a clienților spre alți furnizori. Chiar dacă poate fi o găselniță de management inspirată pentru rezultatele companiei raportate la BVB, unde cotațiile sunt oricum sub presiune, comparația cu E.ON (companie germană, nu una cu acționar statul român cu 49%) sau cu Hidroelectrica va rămâne multă vreme pe rețina foștilor clienți Electrica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu