duminică, 13 iunie 2010

Cum camufleaza bancile reducerea comisionului de rambursare anticipata

Un amic a primit recent de la banca (BCR) unde s-a inhamat la un credit ipotecar de 50000 euro o oferta "de nerefuzat". O reducere a dobanzii cu 0,5%, de la 10 la 9,5%, plus trecerea la o dobanda fixa pe o anumita perioada (Euribor plus 7,5%, inghetat la nivelul de acum). Vorbim de un imprumut in euro, la o dobanda foarte piperata (cu o marja astronomica), cum rar mai gasim in piata, exceptand desigur imprumuturile de nevoi personale.

De ce oare au devenit brusc mai umani ofiterii de credit de la BCR? Aparent, banca avea numai de pierdut din asta. Scaderea dobanzii cu 0,5% ii aducea profit mai mic; trecerea la dobanda fixa in conditiile in care Euriborul e la minime istorice si nu prea mai are de unde sa scada-ba din contra, ar putea chiar sa creasca pe termen mediu-sunt acte nesteptate de filantropie. Sa aibe cineva de la BCR mustrari de constiinta pentru jumulirea clientilor in ultimii ani cu dobanzi de calibrul celei din exemplul nostru?

Eu n-as paria deloc pe asta. Scrisorile adresate clientilor, cu oferte aparent atragatoare, sunt de fapt mere otravite. Recent, bancile au fost obligate prin noi reglementari sa limiteze comisionul de rambursare anticipata la 1%. Va dati seama ca debitorul prins la o dobanda de 10% in euro, pentru o suma consistenta, era obligat de comisionul in cauza (cele mai multe banci cereau 4%) sa ramana iobag a la long gafaind la plata ratelor lunare. Cu un comison redus la 1% gasesti insa refinantari la dobanzi reduse aproape la jumatate. Or, BCR a vazut in fata ochilor tocmai posibilitatea asta, de "eliberare" a debitorilor prinsi in chingi la dobanzi istorice. Asa ca s-a gandit probabil sa-i mantina captivi cu o dobanda usor imbunatatita. Poate ca unii vor musca nada. Poate ca altii vor fi speriati de alergatura suplimentara si de costurile aferente (o noua evaluare a proprietati, o radiere de ipoteca si inscrierea alteia, etc). Eu zic insa ca pentru o castig de anual de 4% din soldul creditului, deloc neglijabil la sume de zeci de mii de euro, "discomfortul" respectiv merita asumat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu