joi, 10 iunie 2010

Poate fi citit in stele cursul actiunilor?

Soarele, Luna, pozitionarile celorlalte planete au, se pare, o anumita influenta asupra burselor. Explicatia e simpla: pietele financiare sunt un amestec intre reflectarea datelor fundamentale ale emitentilor si emotivitatea investitorilor iar diferitele configuratii astrologice au corespondente subliniate de secole asupra psihicului uman. Cititi mai jos o serie de corelatii intre astre si pietele financiare.

Cum sunt nascut in zodiac Racului, voi incepe cu…Luna. In 2001, doi profesori de la University of Michigan Business School, Ilia Dichev si Troy Janes au realizat un studiu care avea ca obiectiv analiza corelatiilor dintre ciclul lunar si evolutia bursei. Concluzia lor? Exista corespondente surprinzatoare intre ciclurile lunii si castigurile obtinute la bursa. Astfel, aprecierea cotatiilor intr-un interval de 15 zile care include perioadele cu luna noua este dubla raportata la un interval similar centrat in jurul perioadelor cu luna plina. Cu alte cuvinte, nu e de bun augur sa investesti la bursa cand satelitul nostru se apropie de faza “Luna plina”. Cei doi cercetatori au studiat principalii indici americani in ultima suta de ani si principalii indici bursieri din alte 24 de mari economii, in ultimii 30 de ani. Nu au remarcat insa vreo corelatie intre fazele Lunii si volumele de tranzactionare ori volatilitatea pietelor.

Un alt analist al ciclurilor bursiere, Steve Puetz, a remarcat o corelatie interesanta inte eclipse si prabusirea burselor. Puetz a studiat 8 crash-uri majore, de la Tulip-mania din 1637 pana la caderea indicelui Nikkei in 1990 si a ajuns la o concluzie interesanta: prabusirea pietelor tinde sa se intample in apropierea perioadei cu Luna plina, un numar mare de corectii majore ale burselor survenind la prima Luna plina care a urmat unei eclipse solare. Puetz a descoperit ca toate cele 8 crash-uri analizate de el s-au petrecut intr-un interval cuprins intre 6 zile inainte si 3 saptamani dupa o Luna Plina ce a urmat unei eclipse de Soare. Probabilitatea ca acest lucru sa reprezinte o coincidenta fiind, tot dupa calculele sale, de 1 la 127.000.

“Cardinal Climax”
Arch Crawford, fondatorul Crawford Perspectives este, poate, cel mai in voga astrolog financiar, imbinand analiza tehnica cu studiul miscarii astrelor. Omul a prezis destul de exact spargerea bulelor dotcom si subprime, Cernobil, atentatele de la 11 septembrie 2011 iar despre 2010 vorbeste ca despre anul unui crash spectaculos. In jurul datei de 1 august vom avea un aliniament a 5 planete ale sistemului solar, cea mai provocatoare combinatie din ultimele sute de ani din punct de vedere astrologic, postura cunoscuta drept “Cardinal Climax”. Crawford recomanda din acest punct de vedere inchiderea tuturor pozitiilor la bursa (exceptandu-le desigur pe cele short) desi recunoaste ca pietele financiare sunt printre ultimele lucruri care sa ne preocupe in acest caz. Dand o cautare pe Google dupa “Cardinal Climax” am obtinut 418.000 de rezultate, o cifra greu de ignorat. Un interviu mai amplu cu Crawford il gasiti la
http://seekingalpha.com/author/hewitt-heiserman/instablog
Cum despre soare si burse n-am spus inca nimic, va invit sa studiati un articol care trateaza corespondenta dintre eruptiile solare si burse/economii la http://bursier.ro/traian/2007/05/27/ciclicitatea-eruptiilor-solare-si-influenta-lor-asupra-bursei/.

2 comentarii:

  1. Deci, elegant spus, am pus-o! Sa ne facem provizii de pe acuma?

    RăspundețiȘtergere
  2. depinde de genul "evenimentului" care ne vizeaza....oricum, cat de multe provizii poti face?...ma uitam insa azi la o stire despre eruptiile solare care se vor intensifica, si cum pot afecta ele comunicatiile...hm...

    RăspundețiȘtergere