miercuri, 4 august 2010

In vizita in sufrageria Crizei

Azi mi-a venit o idee:sa mai scriu ceva despre criza, sa nu imi ies din mana. Prin ce punct om mai fi acum? “Isi revine domne masinaria consumului, creditul, imobiliarele si bursele vor dudui iarasi"? Pai, avand in vedere ca avem o criza rezultata din supraindatorarea populatiei si companiilor si, mai nou, a statelor, n-as paria pe asta. Ce s-a intamplat intre timp sa ne dea de banuit asa ceva? Au crescut cumva veniturile? A scazut ponderea ratelor? Apetitul pentru imprumuturi si consum pe datorie este din nou viguros? Avem insa o serie de rapoarte optimiste, din mai multe surse, avem ceva rezultate temporare (nu uitati de stimuli guvernamentali si de scaderea costurilor companiilor prin concedieri) mai bune, subliniate cu emfaza si accentuate exagerat de analistii-agenti de marketing. In felul asta n-o sa iesim din criza, poate doar din excesul o pessimism, pentru a recadea apoi in el cand asteptarile se vor dovedi din nou prea mari. Ce ne-ar putea scoate din criza la nivel global?

O descoperire epocala in sectorul energetic? Poate dar nu am vazut nimic care sa anunte asta. Pana n-o sa consume pana la fund bidonul de petrol al Terrei, complexul militaro-petrolier n-o sa permita energii alternative pe scara larga.

Hyper-inflatia? Mda, ar fi ceva ca datoriile tale sa cantareasca brusc mai putin, dar ce mananci in intervalul asta? Si haideti apoi sa fim seriosi: principalul perdant ar fi bancile (presupunand prin absurd ca n-ar fi lasate sa ajusteze dobanda la indicii de referinta, miscare ce ar anula efectul inflatiei asupra imprumuturilor). Or nu cumva bancherii au fost salvati recent cu bani publici? Lobby-ul asta e prea puternic pentru a permite derapaja inflationiste in defavoarea sa, nu?

Deflatia? Ar fi o veste buna ca in piete mancarea sa coste mai putin, dar nu uita ca si salariul tau va fi mai mic, moment in care ponderea ratelor pe care le ai deja va creste (castiga bancherii deci e un scenariu mai plauzibil ca hyperinflatia). Oricum nu-i nici o branza.

O resetare a sistemului monetar? Va imaginati ca publicul revoltat si neincrezator in banii de hartie va forta bancile centrale sa revina la etalonul aur? Ce visatori sunteti…Adica nu s-a putut face nimic cand au fost inlocuite aurul si argintul si vom putea face ceva acum cand mass-media e in mana oligarhiei bancaro-farmaceutico-petroliero-militara? Daca se face ceva in directia asta va fi numai cu binecuvantarea lor si asta presupune ca tot ei vor avea cel mai mult de castigat.

Mi-a mai scapat ceva? Daca nu, ramane cum am stabilit, stati linistiti la locurile voastre si rugati-va pentru un picaj lin si in Romania. A, apropos, mai exista si scenariul hard. Filozofia consumatorului se poate schimba radical prin confruntarea cu o experienta de viata bulversanta: o confruntare militara de amploare, de calibrul razboiului din Golf. Nu stiu altii cum sunt, dar mie exercitiile israelienilor prin muntii nostri imi cam seamana a repetitie generala pentru Iran. Apropo, ce-o fi fost in capul baietilor din CJ Brasov, aia care au votat 500.000 lei pentru cartele de rationalizarea a hranei in judet, “numai” in caz de razboi insa? Sunt suprarealisti sau doar foarte realisti?

PS: Am tot incercat zilele astea sa mai scriu cate ceva cu rezulte zero. Am senzatia ca ce trebuia spus s-a mai spus intr-un fel sau altul, asa ca la ce bun sa ne mai repetam? N-ar strica o schimbare de substanta in mentalitatea colectiva, o resetare a sistemului de acum in colo, evenimente care sa genereze o revelatie globala, ceva care sa imi justifice senzatia din prezent de final de ciclu si moment al bilantului. Sa vedem ce combinatie vom nimeri ca specie, zarurile par aruncate si se invart energic. Ma rog, poate ma insel, si in jurul anului 1000 lucrurile pareau oarecum la fel. Atunci a urmat insa un salt imens inapoi, vom putea de data sa bifam unul inainte?

Un comentariu:

  1. Ma tem ca pe termen scurt si mediu (zeci de ani) problema energetica ne va trage in jos. Apoi ... vom reincepe cresterea cumva daca "reusim" cumva sa nu ne autodistrugem.

    Eu cred ca se va da usor drumul la supapa inflatiei, dar nu suficient pentru ca ar pierde bancile capitalurile acumulate.

    Inca nu am vazut criza adevarata, o sa o vedem cand unii oameni isi vor pierde casa ipotecata si vor fi aruncati in strada, cand vor fi someri care nu vor avea ce manca. Inca o ducem bine ... (eu optimist convins :) )

    Oarecum ontopic:
    http://mihvoi.blogspot.com/2010/08/viitorul-probabil-6-evolutiile-sociale.html

    RăspundețiȘtergere