luni, 16 august 2010

Cu cine fac bloggerii banking?

Mi-au sarit astazi in ochi 2 filmulete cu scenariu subtirel in care cativa bloggeri interpretau cu stangacie variatiuni ale clipului comandat de BCR-“tu cu cine faci banking?”. I-am vazut pe Khris, blogger economic, gazduit de Hotnews, Simona Tache de la Catavencu, Mihaileanu (subiectiv.ro) si Manafu iar unul dintre filmulete se termina cu promisiunea unui episod suplimentar pe zoso.ro. Ce ma deranjeaza aici? Personajele in cauza castiga doar o paine cinstit, puteau fi actori profesinisti sau de circumstanta (precum eternul individ cu cravata rosie din clipurile BCR), filozofi hamesiti, politiceni avizi de un os suplimentar de ros, femei usoare sau popi de cartier…Ma deranjeaza un singur lucru fara a le contesta in vreun fel dreptul de a face un ban ducand tava prin reclamele bancilor: bloggerii in cauza si-au construit brandul exersandu-si spiritul critic si, uneori, analitic. In plus, poate ca Simona Tache, Manafu, Mihaileanu nu exceleaza in subtilitati financiar-bancare si macroeconomice, dar pentru Khris care pune lupa inclusiv pe BCR prin natura parohiei pe care si-a asumat-o-sunt chiar trist. Cand iei un banut pentru a face frumos in campania de promovare a unei banci, ma pot teme ca in viitoarele tale postari legate de aceasta nu va domni chiar amnezia fata de episodul in cauza, nu? Din cauza asta, inghit mai greu transformarea unor “caini de paza” in catelusi de plus in vitrina BCR. E ca si cum, in loc de Dem Radulescu in reclamele defunctei Banci Populare ar fi aparut cu ani in urma Mugur Isarescu. Ma rog, comparatia e deplasata, dar intelegeti ideea. Cand formatorii de opinie, cei care ar trebui sa ramana detasati si sceptici se transforma in figuranti pentru un furnizor oarecare de produse si servicii, cine mai ramane sa-i traga de maneca pe consumatori? Cumva analistii acelorasi banci care platesc reclama? Ne mai mira usurinta cu care apar bulele speculative si prostiile pe care le repetam tot mai des?

Un comentariu:

  1. Lui khris i-am dat eu liber la prostitutie cu 2-3 saptamani inainte de aparitia filmuletului.

    Desi l-am acuzat ca ia bani de fondurile de pensii si alte entitati PARAZITARE, m-a contrazis. In nici 2 saptamani s-a afisat in toata splendoarea caracterului sau.

    Cealalta buba ar fi oranjgutanismul lui Cristian Orgonas si, ca oricare alt oranjgutan cu veleitati jurnalistice, se ascunde dupa degetul mijlociu al obiectivitatii, deget murdar totusi de rahat basist. :)

    RăspundețiȘtergere