marți, 21 decembrie 2010

Cum sa nu faci jurnalism. Studiu de caz: NewsIn

Am gasit in urma cu doua zile un articol de infierare la adresa fondatorului Wikileaks, Assange, pe Reporter Virtual. Din linkuri, am descoperit ca era de fapt o preluare de pe Realitatea.net, care primise o “analiza” NewsIn. Cum obiectivitatea pare o notiune abstracta pentru autorul ...anonim de la NewsIn, ca si documentarea serioasa pe subiect ori “raceala”cu care e recomandat sa tratezi o stire din postura de agentie, va dau mai jos textul integral NewsIn, urmand sa il comentam impreuna apoi. Spre comparatie, aveti aici filmuletul evenimentelor care a generat articolul de mai jos.

“Julian Assange l-a numit pe un jurnalist "scârbă tabloidă".
Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a ieşit dintr-un interviu pe care îl acorda postului de televiziune ABC News şi l-a numit pe jurnalist "scârbă tabloidă" când acesta l-a întrebat despre acuzaţiile de viol care i se aduc în Suedia. Fondatorul Wikileaks a procedat în mod asemănător şi la CNN, luna trecută, când şi-a dat microfonul jos şi a ieşit din platou în momentul în care moderatoarea a insistat cu întrebările despre acuzaţiile sexuale care i se aduc în Suedia. În prezent, fondatorul Wikileaks se află în Marea Britanie, la conacul unui prieten, fiind eliberat pe cauţiune în aşteptarea deciziei judecătoreşti privind extrădarea lui în Suedia. De când a ieşit din arest, Assange a acordat cu bunăvoinţă o mulţime de interviuri, dar devine foarte irascibil în momentul în care este întrebat despre ce s-a întâmplat în Suedia. The Guardian a publicat vineri o relatare detaliată a acuzaţiilor pe care cele două femei din Suedia le-au formulat împotriva lui Assange. Când reporterul ABC News, Jim Sciutto, l-a întrebat despre acuzaţiile pe care le-a auzit, Assange a ieşit imediat de la interviu şi l-a numit pe ziarist "scârbă tabloidă".
Pentru criticii lui Assange, reticenţa sa de a răspunde la întrebări pare ipocrită, dată fiind filosofia transparenţei pe care o susţine. Assange a publicat telegrame secrete care dezvăluie detalii stânjenitoare şi cu potenţial de a crea prejudicii despre guvernul Statelor Unite, dar pare deranjat când i se aplică aceeaşi transparenţă vieţii sale personale.
Susţinătorii lui Assange, inclusiv Larry Flynt, fondatorul revistei sexuale Hustler, sunt foarte sceptici în legătură cu acuzaţiile care i se duc. Unii spun că totul face parte dintr-o conspiraţie mai amplă pentru a-l discredita. Totuşi, documentele juridice publicate de The Guardian - acelaşi cotidian britanic căruia Assange i-a încredinţat o parte dintre telegramele diplomatice - arată că cel puţin o femeie susţine că a fost forţată să aibă relaţii sexuale cu Assange, împotriva voinţei ei, ceea ce e definiţia clasică a violului”.

Asa deci. Avem un clipulet de 50 de secunde, chiar de la ABC News, din care autorul anonim de la NewsIn ar fi putut vedea exact ce s-a intamplat, daca ar fi vrut. Reporterul de la ABC pare sa intrebe ceva aparent neutru despre procesul care i se pregateste lui Assange in Suedia dar vireaza brusc si pomeneste despre acuzatiile de “despartire cu forta a picioarelor” pe care le-ar fi auzit chiar el la audierile de la Tribunal. Assange pare oripilat, spune “ei, haide” de 2 ori si se indeparteaza. Dupa cateva secunde de perplexitate, reporterul il urmareste si insista sa continue discutia. Assange il ocoleste si arunca peste umar “tabloid schmuck”. Ei, asta e dupa cum puteti vedea toata intriga care a stat la baza stirii NewsIn preluata cuminte de Realitatea.net Ce aflam din aceasta?

1. Assange e necioplit. Dupa ce ca paraseste brusc un interviu (luat in aer liber) il mai si insulta pe bietul reporter. Nu se sufla nici o vorba despre faptul ca bietul reporter tocmai intreba relaxat despre detaliile unei interactiuni sexuale, in direct.
2. Assange e netransparent. Cand publici telegramele care incrimineaza diplomatia americana, cand arati cum unchiul Sam isi spioneaza aliatii, tolereaza abuzurile soldatilor sai in Irak, etc invocand dorinta de a informa cat mai exact publicul in numele transparentei, atunci e musai sa iti pui pe taraba si detaliile vietii tale intime, daca ti se cer. Altfel, esti ipocrit si netransparent.
3. Sustinatorii lui Assange sunt cel putin dubiosi (Larry Flint?!?). La acest capitol, vezi si reactia deontologilor romani. Sever Voinescu de pilda se leaga de bobornacul pe care il da Putin cancelariilor occidentale, ridiculizandu-le reactia nedemocratica fata de Aassange (vezi ci marile companii care s-au grabit sa ii aplice talpi pe tibie) din postura de aparatori declarati ai democratiei si drepturile omului, aratand ca cine e aparat de Putin e cel putin dubios (pe fondatorul Hustler l-a scapat din obiectiv dl Voinescu). Daca il apara Dalai Lama li s-ar fi parut probabil nerelevant pentru chestiune. Ma rog, campania impotriva Wikileaks continua pe toate canalele iar media isi aduce si ea obolul cum poate.

PS: Citeam in aceeasi zi ca vicepresedintele SUA,Joe Binden, examina impreuna cu sefii Procuraturii, posibilitatea ca Aassange sa fie acuzat de...complot impotriva SUA (vor sa demonstreze ca Assange ar fi complotat cu cei care i-au furnizat documentele). De aici si pana la acuzatia de terorism nu e decat un pas, ce pacat ca nu se pot da legi retro-active! Brave New World! Regimul nostru democratic va asigura liberatatea alegerii cat timp nu exista alternative reale (republicani si democrati, fetele aceleiasi monede, or in cazul nostru PSD/PDL/PNL), aveti libertatea cuvantului cat timp nu vorbiti ce nu trebuie altfel va executam prin presa oficiala, respectam dreptul natiunilor la autodeterminare cat timp nu poseda resurse care sa ne intereseze, toti actorii economici sunt egali cu exceptia unora care sunt mai egali dect altii fiind prea mari sa se prabuseasca cand gresesc, etc, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu