miercuri, 16 ianuarie 2013

Cum a dat JP Morgan o mana de ajutor leului, speculatorilor si rezervelor BNR


Stirea ca JP Morgan va include obligatiunile romanesti intr-un indice al pietelor emergente a accelerat aprecierea monedei nationale de la inceputul anului. Intr-o economie dominata de importuri, aprecierea leului adanceste insa dezechilibrele. Consumatorii sunt optimisti, exportatorii plang. Nici ministrul Finantelor nu rade cu toata gura-statul se poate imprumuta mai ieftin pe pietele externe dar va incasa mai putin din TVA daca pretul bunurilor importate se ieftineste. Bancile chiuie insa de fericire: ieftinirea euro da o gura de oxigen debitorilor in valuta, majoritari in Romania.Un curs mai mic ajuta si BNR sa isi dimensioneze rezervele valutare in vederea varfului de plata catre FMI. Asta daca nu se schimba intreaga strategie de rambursare (in loc de folosirea rezervelor BNR, rostogolirea imprumutului)

Dati o cautare dupa „JP Morgan, leu, indices” si veti vedea o puzderie de stiri in engleza celebrand revenirea spectaculoasa a leului. Aprecierea monedei nationale are legatura cu mai multi factori, pe langa decizia JP Morgan (banca intentioneaza sa includa pana la 1 mai obligatiunile guvernamentale romanesti in în indicele sau GBI-EM Index Series, un indice dedicat pietelor emergente) leul beneficiaza de impulsurile speculative (diferentialul de dobanda leu-euro impinge spre asa ceva intr-un context bun), de aprecierea euro in fata dolarului (cand euro creste fata de dolar, valutele emergente se apreciaza in fata euro, cand moneda unica scade fata de dolar, emergentele pierd la randul lor teren fata de euro) si de o miscare de echilibrare a evolutiilor valutare regionale din 2012 (leul s-a depreciat fata de euro in timp ce coroana din Cehia, zlotul, forintul sau intarit). Cum moneda din Polonia a crescut cu 11% fata de leul anul trecut, forintul cu 9% iar coroana din Cehia cu peste 5%, multi speculatori au sesizat potentialul de a face un ban din perechea euro/leu, intr-un context politic mai stabil, principalul factor care ii facuse sa parieze impotriva leului la mijlocul lui 2012. Era oricum normal ca leul sa mai recupereze teren, n-am mers totusi atat de prost in comparatie cu vecinii

Resorturile deciziei JP Morgan
Ce i-a apucat pe cei de la JP Morgan sa curteze brusc obligatiunile romanesti? Greu de spus, economia autohtona nu i-a incurajat cu nimic in ultima vreme, acordul cu FMI are multe puncte nebifate cu cateva luni inainte de incheiere. E cert insa ca miscarea JPM de a da o mana de ajutor speculatorilor care pot inchide mai lesne pozitiile cand exista vesti bune la orizont. Nu uitati ca aprecierea leului a inceput de la 4,52 lei/euro in acest an, iar mai bine de 4% in 2 saptamani, cand joci in marja-depunand adica o garantie de doar un procent din suma cu care pariezi-e imens (vezi caseta pentru a intelege cum functioneaza piata Forex).

Decizia JPM vine manusa si BNR, care se si vedea scotand din rezerve aproape 4 miliarde euro in acest an in contul rambursarii imprumutului catre FMI. Acum, are sansa sa ofere lei din computer celor care vand valuta ca sa profite de intarirea monedei nationale si sa stranga o parte din suma pentru a nu-si imputina proportional rezervele de 33 miliarde euro in momentul platilor.

Asta daca strategia de rambursare a imprumutului catre FMI nu se schimba cu aceasta ocazie. Adica, in loc de utilizarea rezervelor BNR-rostogolirea unor noi imprumuturi (Romania va fi mai vizibila, se poate imprumuta din piete la costuri ceva mai rezonabile) Iar in ceea cei ii priveste pe JPM &Co (Barclays a declarat de asemenea ca va include bondurile romanesti in indexul sau privind pietele emergente)-cand esti banca de investitii si iei bani de la Fed cu dobanda aproape zero, parca ti-ai dori sa plasezi cu 3-5% la marginea Europei. Unde au mers titlurile subprime, merg si bondurile romanesti cand bailout-ul e regula jocului in liga mare a finantelor.

Cine pierde, cine castiga in economia reala?
Intr-o economie dominata de importuri, aprecierea leului adanceste dezechilibrele. Consumatorii sunt optimisti, exportatorii plang. Nici ministrul Finantelor nu rade cu toata gura-statul se poate imprumuta mai ieftin pe pietele externe dar va incasa mai putin din TVA daca pretul bunurilor importate se ieftineste. In privinta accizelor are noroc-s-au stabilit pentru 2013 la un curs din octombrie 2012. Bancile chiuie insa de fericire. Cu o rata a creditelor neperformante ce se apropia amenintator de 20%, o ieftinire a euro da o gura de oxigen debitorilor in valuta, majoritari in Romania. Mare atentie pentru cei care iau imprumuturi ipotecare in euro acum. Bursa? Poate doar cele mai lichide titluri, dar n-am vazut inca volume mari in acest an, care sa demostreze ca se intra masiv la cumparare. Semn ca investitorii se tem iar speculatorii nu considera BVB o miza serioasa. 

2 comentarii: