duminică, 17 martie 2013

Va copia Ciprul modelul islandez? Si ce garantie mai au depozitele garantate?


Pentru acordarea unui imprumut de urgenta de 10 miliarde euro din partea UE si FMI pentru salvarea a doua mari banci cu probleme, Ciprul a fost santajat sa accepte nationalizarea unei parti cuprinsa intre 6,75% si 9,9% din economiile deponentilor, in caz contrar BCE urma sa inchida finantarile pentru Bank of Cyprus si Laiki, ducandu-le in faliment. In acest fel, la cele 10 miliarde primite din afara (FMI contribuie cu unul), deponentii locali vor  pune la bataie alte 5,8 miliarde euro pentru salvarea bancilor la care vor deveni...actionari dupa recapitalizare-frumos mod de a reboteza confiscarea unei parti din agoniseala, nu?
Masura este fara precendent, mai ales ca in spatiul euro s-au dat asigurari repetate ca deponentii bancilor vor fi ocoliti de problemele institutiilor financiare („nimeni nu va pierde un leut” vorba lui Boc), plafonul de garantare si confort emotional fiind ridicat in acest scop la 100.000 euro.
In acest moment autoritatile cipriote dau asigurari pe toate canalele media ca masura este raul cel mai mic, in caz contrar "mii de întreprinderi mici şi mijlocii şi alte firme ar fi ajuns la faliment, sectorul serviciilor ar fi riscat colapsul total, cu o posibilă ieşire din zona euro, urmată de o devalorizare cu cel puţin 40% a lirei cipriote” dupa cum afirma presedintele lor dar eu parca il aud pe al nostru explicand in 2010 necesitatea cresterii TVA, taierii salariilor bugetarilor si a pensiilor. Strategia e simpla-zugraveste in culori cat mai negre alternativele, infloreste cat poti, inventeaza cand e cazul, poate inghit galusca cei chemati sa scoata castanele din foc.
Ramane de vazut daca Parlamentul cipriot va digera senin broasca oferita de ministri de finante din UE si va trece respectivul acord luni sau marti ori daca nu cumva vom asista la o adaptare a modelului islandez. In 2008, falimentul unor banci islandeze a lasat fara economii mai multe mii de cetateni britanici. Planul initial de salvare includea garantarea in totalitate a depozitelor si preluarea la datoria publica a mizeriilor din sistemul bancar dar atunci presedintele islandez s-a opus, a convocat un referendum iar populatia a votat, previzibil, pentru falimentul bancilor. S-a ajuns pana la propunerea de a confisca activele islandeze din Marea Britanie, pe baza unei legi de combatere a..terorismului, dar islandezii s-au tinut tare iar deponentii britanici care se lacomisera la dobanzi mari si-au luat acasa paguba.
Decizia e catastrofala in planul imaginii, al sentimentului de securitate pe care ar trebui sa il simta deponentii din zona euro. Daca e posibil ca in vremuri de criza statul, la presiuni externe sau nu (va amintiti de Guvernul Stolojan confiscand valuta firmelor la inceputul anilor 90?), sa faca ce vrea cu banii tai, ce garantie sa ai ca Ciprul va ramane un caz izolat? Grecii, portughezii, spaniolii, italienii vor dormi de acum linistiti, ca in celebra reclama a lui Vantu? Mai ales ca sunt afectati si clientii ciprioti ai bancilor situati sub plafonul european de garantare de 100.000 euro, taxati cu 6,75% din valoarea economiilor (daca erau „peste” plateau 9,9%, procent psihologic ca la hipermarket)
Cum au ajuns bancile cipriote pe marginea prapastiei? In esenta, au atras bani (aproape 70 de miliarde euro reprezinta valoarea depozitelor) beneficiind de statutul tarii de paradis fiscal, jumatate dintre ei de la rusi sau britanici, au creditat ca disperatii si au investit cu darnicie in obligatiuni... grecesti. Activele bancilor cipriote insumeaza de 8 ori valoarea PIB-ului, fata de o medie de 3,5 in zona euro.
Dupa aceasta injectie dureroasa de capital si masuri de austeritate care s-o acompanieze ulterior, Ciprul este asigurat ca va ajunge in orizontul lui 2020 la o datorie publica de „numai” 100% din PIB, fapt ce demonstreaza ca poti plonja in infernul datoriilor si din statutul de paradis fiscal.Ce mi se pare amuzant este ca Ciprul, pana prin februarie, a avut un Guvern condus de un partid de stanga radicala (AKEL-Partidul Progresist al Muncitorilor), cu care negocierile cu UE pe baza pachetului de salvare au parut mereu impotmolite. Dupa alegerea noului presedinte sprijinit de dreapta totul a mers struna in directia nationalizarii economiilor populatiei. Sigur, eforturile de PR vor fi maxime in urmatoarele zile si vom tot auzi insinuari de genul„ce atata tevatura pentru banii mafiei ruse?”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu