duminică, 19 mai 2013

Diferenţa de PR dintre guvernarea Ponta şi regimul Băsescu


Unii au tăiat salariile bugetarilor otova, alţii reduc la sânge schemele de personal (vezi concedierile colective ce se pregătesc prin companiile de stat). Nu ne mai vindem străinilor resursele (Cupru Min), le dăm doar infrastructura (CFR Marfă).Programul de privatizări a rămas la fel de ambiţios (vă mai amintiţi de moţiunea „Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!” care a dărîmat guvernul Ungureanu?). Despre gazele de şist nu mai zic nimic, diferenţele de abordare au dispărut chiar dacă între timp s-au ţinut nişte referendumuri la nivel local iar oamenii de la Roşia Montana nu vor iarăşi decât să muncească prin reclamele cumpărate de RMGC fapt ce a determinat demisia ecologistului Remus Cernea din USL. Debitorii cu clauze abuzive prin contracte sunt lăsaţi mai departe la mâna băncilor, acordul cu FMI va trece dar mai vrem unul, pentru „stabilitate”. Băsescu era omul serviciilor, bugetul SRI a crescut şi sub guvernarea Ponta. Fiecare are acum justiţia lui, sinecurile proprii (ASF?) iar asemănările pot continua.

Care sunt atunci diferenţele de substanţă între fosta şi actuala Putere? Cea mai importantă vine din calibrarea reacţiilor contestatarilor. În locul isteriei Antenei 3 avem sarcasmul moderat al postului B1 (deh, sunt totuşi măsuri de dreapta!). OTV-ul, singurul care putea juca pe coarda populistă fără a i se da peste nas a fost închis preventiv. De fapt, a fost închis mai degrabă partidul-televizor care e zero barat fără suportul media (cam riscant să zburde liber un partid anti-sistem când ai aceeaşi Marie cu altă pălărie la guvernare ) pentru că esenţa OTV-ului pare să fi migrat la Naşul TV dacă e să mă raportez la toţi ciudaţii care încep să apară pe acolo (doar n-aţi vrea să rămână orfan publicul amator de senzaţional ieftin). În plus, avem mutarea de maestru în cazul „tonomatului” Ciutacu. Cu echivalentul a 15.000 euro pe lună, cît s-a vehiculat prin presă, mitul tribunilor poporului de la talk-show-ul de seară s-a prăbuşit iremediabil-„e doar o chestiune de bani şi la ăştia”. Vorbesc în principal de opoziţia de la televizor, opoziţia din Parlament (PDL) este sfâşiată între felia pro-PNL şi cea pro-PSD, deci nu contează prea mult.

Avem apoi o diferenţă de abordare în ieşirile publice. A dispărut aroganţa înţepată, avem populism bonom şi explicaţii interminabile. În loc de Băsescu care dă cu pumnul în masă ni se livrează un Ponta care parca îşi cere mereu scuze cu aerul său de tocilar inofensiv. O mediatizare mai eficientă pentru Premier (cu ce s-o ocupa purtătorul de cuvânt al guvernului Ponta?), o critică mai puţin virulentă decât cea împotriva lui Boc, o paralizie generală a Opoziţiei (câte partide de dreapta sunt în acest moment?) şi electoratului (care e alternativa la actuala Putere?)-iată o reţetă de un real succes. Cum de îi ies atît de bine actualului Premier flotările de PR? Recunosc că nici eu nu imi explic fenomenul, politicianul român n-a fost niciodată atât de subtil. Dacă ne raportăm la Ponta, e o diferenţă ca de la cer la pământ între „au furat mai mult ca noi” din urmă cu câţiva ani şi discursul recitat în Parlament în urmă cu un an la investitura cabinetului Ungureanu ori împachetarea pentru presă a măsurilor neplăcute de acum. O transformare desăvârşită cu ocazia suspedării Preşedintelui anul trecut, când Ponta a plecat la Bruxelles cu argumentele lui Antonescu şi s-a întors cu cele ale lui Barosso. Dacă în cazul lui Boc era clar cine e păpuşarul, în cazul lui Ponta se pare că firele sunt ceva mai lungi şi pornesc din acelaşi loc cu cele ale lui Băsescu. Poate că şi de asta se înteleg atât de bine. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu