Nu de puține ori, frenezia legată de evoluția parabolică a prețului unui activ a atras în joc o mulțime de amatori de îmbogățire rapidă care n-au ratat ocazia să-și toace rapid banii.cIar evoluția bitcoin are toate ingredientele pentru o bulă autentică, pe ultima sută de metri: prețul monedei electronice a explodat în noiembrie, de la aproximativ 200 dolari ajungând acum (3 decembrie) la aproape 1.200.
Nu e nici măcar “fuga” de banul de hârtie, aurul s-a ieftini în aceleași interval cu 100 dolari/uncia.
Ce este bitcoin și pe ce se bazează speculația cu această monedă? Bitcoin reprezintă o monedă virtuală obţinută ca răsplată pentru efectuarea unor sarcini pe computerul personal (“minerit”), ce oferă apoi deţinătorilor posibilitatea de a face schimb de credite pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii. Nu sunt emişi de o bancă centrală, numărul lor este fix si de aici isteria “sunt prea puțini, merită mai mult într-o vreme în care băncile centrale tipăresc bani”. Cam tot așa se spunea și în urmă cu mai bine de un an, când argintul atingea 50 de dolari/uncia și aurul tindea spre 2.000 dolari/uncia. De atunci metalele prețioase s-au dezumflat iar amatorii de speculații de zile mari s-au orientat spre altceva.
Un ajutor nesperat l-au primit la sfarsitul verii chiar de la oficialii germani. Moneda virtuală a fost recunoscută de Ministerul german de Finanţe ca unitate de cont, ceea ce înseamnă că poate fi utilizată în scopuri comerciale şi fiscale, relata CNBC. O unitate de cont permite realizarea de comparaţii în timp a valorii unor bunuri sau servicii şi cuantificarea valorii adăugate în cadrul activităţii economice şi poate fi reprezentată de o monedă fără existenţa fizică a acesteia. Bitcoin au fost apoi incluși în noiembrie într-un
indice tranzacționat la bursele din China, un mare furnizor chinez de telefoane mobile
a acceptat plata în bitcoin în cadrul unei promoții, iar cotațiile au decolat brusc.
Sfatul nostru? Dacă ați ratat raliul bitcoin, rămâneți pe margine și contemplați spectacolul. Pentru orice creștere parabolică vine un moment în care corecția este la fel de abruptă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Stam bine cu bitcoin la capitolul raritate dar ce facem cu valoarea intrinseca.
RăspundețiȘtergereIn acest mod ajungem ca orice generator ale carui chei sunt agreate de o banca centrala sa valoreze o "avere". Oare nu e acelasi lucru cu out of thin air, dar in canitate limitata?