Dacă raportul dintre salariul minim pe economie şi salariul mediu brut s-ar conserva la valorile actuale un stagiu complet de cotizare, tânărul pensionar ar obţine 0,34 puncte de pensie sau 276 lei. Suficient pentru a primi… ajutor din partea statului, egal cu diferenţa dintre pensia minimă garantată (350 lei) şi pensia sa.
Valoarea pensiei lunare se obţine înmulţind valoarea punctului de pensie cu un coeficient ce exprimă valoarea sumelor reţinute din veniturile viitorului pensionar. Mai concret, coeficienţii pentru calculul pensiei se obţin împărţind salariul brut din care asiguraţilor li s-a reţinut CAS la valoarea salariului mediu brut pe economie. Se calculează mai întâi o medie anuală (se adună şi se împart la 12 coeficienţii lunari), apoi o medie generală pe stagiu complet de cotizare care va fi luată la calculul final al pensiei prin înmulţirea sa cu ultima valoare a punctului de pensie. De exemplu, cine ar fi muncit până la pensie pe o remuneraţie egală cu salariul mediu brut pe economie, fără oscilaţii, ar avea un punctaj mediu anual egal cu 1, deci poştaşul îi va aduce lunar acasă o sumă echivalentă cu valoarea punctului de pensie.
Tânăr pensionar, proaspăt asistat social
Ce se întâmplă cu asiguraţii care au muncit însă toată viaţa pe un salariu egal cu salariul minim pe economie? Depinde, evident, de raportul dintre câştigurile lor şi salariul mediu brut şi modul în care va oscila acesta timp de până la 35 ani (un stagiu maxim de cotizare). Să presupunem însă că cineva a început să lucreze din ianuarie 2014, până se pensionează pentru vechime completă, fără să aibă întreruperi de activitate acest raport se conservă la valoarea din prezent (850 lei salariu minim, 2.430 lei salariu nominal mediu brut), iar valoarea punctului de pensie îşi păstrează puterea de cumpărare. Pensionarul nostru va avea deci dreptul la 0,34 puncte de pensie (850/2.430), echivalentul a 276 lei în banii de azi. Observaţi cum pensia sa îl transformă automat în asistat social, având în vedere că pensia minimă garantată este de 350 lei iar Guvernul îi asigură o sumă egală cu diferenţa dacă încasează mai puţin din sistemul asigurărilor sociale. Să mai spunem că valoarea punctului de pensie se indexează anual în funcţie de inflaţie şi creşterea reală a salariului mediu brut. Dacă unul dintre aceste repere este negativ, se ia în calcul doar cel mai mare ca zero (dacă ambii sunt negativi pensiile nu mai cresc în acel an).
Deoarece punctajul pentru pensie se calculează proporţional cu cota contribuţiei individuale CAS, cei care lucrează pe drepturi de autor vor avea doar o treime din pensia celor ce încasează o sumă brută egală trecută în contractul de muncă. Asta deoarece contribuţiile angajatorului şi angajatului pentru pensie însumează 31%, în timp ce în cazul drepturilor de autor vorbim doar de 10,5% din suma brută. Cine nu pune un ban de-o parte cât timp regimul fiscal îl favorizează, are şanse să întindă, la rândul său, mâna pentru pensia minimă garantată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu