duminică, 4 mai 2014

Doamna Nuland, majorati capitalul (si) la Romania Libera!


Statele Unite au anunţat vineri deblocarea unei sume de 1,2 milioane de dolari pentru susţinerea presei ucrainene în vederea alegerilor prezidenţiale din 25 mai. "În ultimele luni, jurnaliştii s-au confruntat cu pericole şi provocări grave" a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, în cadrul unei conferinţe de presă. Începând din noiembrie 2013, peste 500 de jurnalişti au fost hărţuiţi, bătuţi sau răpiţi în Ucraina, iar un reporter ucis, a acuzat ea. Decizia SUA e salutara, se stie ca un salariu mai mare, venit la timp, te poate face sa lupti mai bine cu “pericolele si provocarile grave”.Si, mai ales, sa ai atitudinea corecta

La inceputul lunii a avut loc “discursul Victoriei Nuland în faţa Congresului SUA, când a precizat ca SUA se vor concentra pe lupta împotriva coruptiei în Europa Centrală şi de Est, pentru a ajuta ţările din regiune să aibă guverne curate, presă independentă şi o societate civilă puternică. Este un plan al SUA care vine odată cu suplimentarea trupelor şi a tehnicii militare americane din aceste state, la graniţa estică a NATO” (cotidianul.ro).
Avand in vedere acest fapt, coroborat cu neplata de 2 luni a salariilor la Romania Libera in ciuda atitudinii editoriale corecte (!), astept cu interes ceva majorari de capital (care sa poarte sau nu acelasi nume) prin presa democratica, de dreapta, cu probleme mari de cash-flow, ori variatiuni pe aceeasi tema. In definitiv, ce mare lucru cateva milioane de dolari pentru apararea democratiei si statului de drept?

In alt context, la Odesa, mai multi manifestanti pro-europeni tocmai i-au prajit de vii pe 30 de filo-rusi refugiati intr-o cladire ce avea sa fie incendiata. Cum relateaza presa romaneasca evenimentul? Pai, cam asa “Serviciul de securitate ucrainean: Revolta din Odesa, planuita si finantata din afara/ UE cere o ancheta independenta asupra violentelor/ La Kramatorsk au loc lupte. Atacuri ale insurgentilor la Lugansk” (Hotnews). Eu inteleg ca presa in vremuri de razboi este prima inrolata, dar parca n-am ajuns acolo, inca.

Sar de la una la alta pe final. Cu cine votez eu la europarlamentare? Pai, votez cum am mai explicat aici. In afara clasei politice actuale. Voi incerca sa dau o sansa partidelor extraparlamentare sa se coaguleze, in timp. Asta deoarece, prin legile electorale (vezi numarul minim de membri, garantia electorala, etc), clasa politica actuala a taiat cele mai groase crengi de sub picioarele concurentei. Voi vota deci cu PAS (Partidul Alternativa Socialista) din simplul motiv ca Manole (Lucian Sarbu, fondatorul blogului Balonul Imobiliar din vremurile de bula a creditului) imi inspira incredere. Recunosc, ma consider si un om de stanga-o stanga moderata insa. Nu sunt adeptul etatismului si nationalizarilor pe scara larga din simplul motiv ca atata vreme cat profilul psihologic al speciei nu se modifica radical, n-are rost sa mai experimentam comunismul. Am inlocui doar privilegiile materiale-proprietati si bani, cu unele de statut-functii si puterea deciziei. Comunismul inseamna interesul colectivitatii iar cat timp individualismul e predominant, indiferent sub ce forma, n-are rost sa ne mai obosim. Votati deci PAS sau orice alt partid din liste care n-a mai fost la Guvernare sau prin Parlament in ultimii ani, poate iese ceva. Mai rau decat cu alternanta perpetuata la putere cu ajutorul votului negativ (se pedepsesc, alternativ, partidele la Guvernare, inlocuindu-le cu opozitia hulita pana mai ieri cand era ea la butoane) si mitei electorale (un segment din populatie chiar voteaza pe mici, zahar, pui congelati), chiar n-are cum sa fie. Sau poate il preferati pe Basescu premier peste 2 ani, ca raul mai mic? Sau pe Victor Viorel, regele ipocritilor, premierul si, poate, presedintele-gumilastic? Sau va rugati ca relicva Isarescu sa iasa din sarcofagul BNR pentru a ne salva de clasa politica cu mijloacele finantei mondiale pe care o slujeste umil de ceva vreme? Cum se vede, doar alternative bune....

PS: 1. Doua vorbe despre cuplul Basescu-Ponta atat de apreciat de "aliatii nostri occidentali". Atacurile reciproce le consolideaza pozitiile in interiorul grupurilor de sustinatori iar alternanta putere-opozitie cu ei ca lideri (plus Isarescu, "factorul de stabilitate") este ideala avand in vedere proptitudinea cu care pun in opera sugestiile de afara. 

    2. Azi, o imagine delicioasa de la malul marii. Basescu in tricou inscriptionat PMP si Udea (idem), strangandu-se de mana...tovaraseste. Cred ca Base sta cam prost in sondaje cu PMP-ul de apeleaza la recuzita de opereta.Vezi si declaratiile tot mai  razboinice, nu doar la adresa "pisicului".

3. Aflu ca magazinul Unirea ar putea participa la majorarea de capital la Astra cumparand actiuni de 16 milioane euro (suma coincide cu cei 70 milioane lei cu care trebuie majorat capitalul asiguratorului in prima faza). Adamescu care detine ambele entitati isi vinde siesi niste actiuni pentru a face rost de bani. Hait, poate particip si eu cu salariul la viitoarea majorare (in total trebuie adusi 110 milioane euro pentru a "imbunatati indicatorii prudentiali")!

2 comentarii:

  1. Mulțumesc foarte mult pentru susținere. Rămân dator, ce să zic... :) O mică observație: PAS e acum „Alternativa”, nu „Alianța” Socialistă. Nu e doar o schimbare de nume, ci și de sistem, valori și strategie. Rămânem în continuare consecvenți la stânga PSD, dar nu mai alergăm (ca proștii) doar pe culoarul îngust de pe extremă, ci vom încerca să acoperim tot terenul gol lăsat de migrarea PSD-ului, ca partid, spre centru-dreapta și spre populismul de cea mai joasă speță.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc pentru precizare, am rectificat....citisem acum ceva vreme despre schimbarea asta dar...memoria e perisabila. succes!

    RăspundețiȘtergere