joi, 18 decembrie 2014

Cat e cursul leului cand se lasa seara?*

Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, ne invata cum albul e negru (deprecierea leului este de fapt apreciere) iar evolutiile nefavorabile ale cursului din Romania, la ora pranzului, sunt doar o gluma fata de cotatiile zlotului si forintului in faptul serii.
Iata citatul care ne intereseaza dintr-un editorial semnat ieri de domnul Vasilescu in Ziarul Financiar:
“Leul a manifestat o tendinta de depreciere. Daca pe 9 decembrie cursul era 4,43 – lei pentru un euro! –, pe 10 decembrie a urcat la 4,44, pe 11 decembrie la 4,45, pe 12 decembrie la 4,46. Luni, 15 decembrie, la redeschiderea pietei, am inregistrat inca un salt, pana la 4,47, curs cu care s-a incheiat si ziua de marti 16 decembrie. Si cum multi comentatori din mass-media s-au aratat ingrijorati, influentand si publicul, cred ca o analiza facuta „la rece“, fara emotii, este singura in masura sa ofere o concluzie rationala.
De multe ori, privind departe se vede mai bine ce se intampla aproape. In Polonia, tara a carei piata valutara e privita cu interes sporit de analistii nostri, cursul (zlot-euro) a fost luni de 4,1761 iar marti a sarit la 4,1935, pentru ca mai spre seara sa fi fost facute tranzactii la cursuri si mai mari, pana la 4,2360. Depreciere semnificativa. La fel in Ungaria. Aici, cursul (forint-euro) a fost luni de 307,86 iar marti a sarit la 312,60;  spre seara, tranzactiile au ajuns la un curs de 313,80. Prima observatie demna de a fi retinută: simptomul se manifesta in toata regiunea”.
Reputatul...analist Vasilescu aduna in acest caz mere cu pere, cotatiile leului la anuntarea oficiala a cursului de catre BNR cu ce se intampla cu forintul si zlotul pe pietele internationale, cand bancile centrale nationale au iesit de mult din joc. Si pentru leu s-au facut vineri, 12 decembrie, tranzactii de care domnul Vasilescu nu pare sa-si aminteasca.
"Leul a inchis vineri la 4,4930/euro, o pierdere de 0,8% fata de sedinta precedenta. Aversiunea la risc din pietele globale a dominat intr-un mediu volatil, in care pretul petrolului a atins noi minime ale ultimilor 5 ani. Dupa orele obisnuite de tranzactionare, leul a urcat chiar peste 4,50/euro, nivel nemaintalnit din martie 2014. Pentru astazi anticipam ca leul sa corecteze partial miscarea de vineri, in conditiile in care moneda a deschis sedinta in jurul a 4,4820/euro” se arata intr-o nota ING Bank de luni, 15 decembrie.
Pentru a ne calma, domnul Vasilescu merge chiar mai departe, afirmand ca de fapt deprecierea leului este pur si simplu apreciere, avand in vedere ca moneda nationala mai pastreaza o mica apreciere fata de inceputul anului (sub un procent). Concluzia? “Acum avem inflatie sub 2 la suta. Si leul se apreciază. Pe termen lung. E un motiv de spaimă o depreciere de 7 zile?”
Am putea remarca in acest rationament ca nicio criza nu incepe cu motive reale de spaima. Ele apar pe parcurs. Nici posesorii de ruble nu se ingrijorau foarte tare prin primavara. Iar in ceea ce priveste aprecierea leului pe termen lung, e suficient sa ne uitam la cotatiile sale fata de euro din 2008. Parca a mai scazut ceva de atunci si nu si-a revenit in ciuda stabilizarii macro, centurilor de siguranta de la FMI, etc. Asta pentru ca pana la urma, desi BNR/Bancile centrale pot influenta cotatiile pe moment, pe termen lung raportul dintre cerere oferta in piata valutara are ultimul cuvant. Nu mai insist, nu vreau ca “ingrijorarea mea sa influenteze publicul”.

*stire considerata neinteresanta de conso.ro

3 comentarii:

  1. nu-l publicati...e despre facebook si altele

    http://www.corbettreport.com/articles/20090623_destabilization.htm

    RăspundețiȘtergere
  2. Concluzia? Mai creste si intram pe cumparare? Dolar sau EUR?

    RăspundețiȘtergere