joi, 11 decembrie 2014

O colonie trista, plina de umor

Marile imperii isi trimiteau pleava spre colonii, scapau de o populatie-balast si modificau filonul genetic al bastinasilor, in timp. Mai nou, imperiile cauta adapostul coloniilor pentru ocolirea legii. Tortura e incriminata in SUA dar e bine primita in Romania cand e facuta de americani pe suspectii de terorism. Si poarta ne-a fost deschisa spre selectul club al natiunilor obediente: Polonia, Lituania, Tailanda, Afganistan (tara ocupata oricum) si, cu voia dumneavoastra, ultima pe lista, Romania cea oportunista.
De fapt, la ce ne asteptam? De zece ani ne tanguim ca politica de redevente fixata iresponsabil la privatizarea Petrom ar trebui ajustata. Si cand expira termenul de 10 ani, mai dam unul suplimentar de la nasul mare cu aceleasi redevente ridicole pentru OMV. Vorbim de ecologie si siturile de la Rosia Montana in opozitie, dar ne dam de ceasul mortii de grija investitorilor in extragerea metalelor pretioase si gazelor de sist la putere.
Nu ne da mana sa acceptam o lege a falimentului personal ca nu le place bancherilor si FMI, nu putem ajusta stimulentele pentru energia verde, in ciuda sufocarii industriei si consumatorilor casnici, sa nu dam un semnal prost investitorilor. Tremuram de grija investitorilor, ce sa zic, dar mai ales a celor straini, pentru cei romani, refuzati de banci, fugariti de Fisc desi n-au invatat bine cum e cu optimizarile, ne aratam inflexibili.
Gazul romanesc trebuie musai vandut la preturile internationale, distribuitorii de energie trebuie sa aibe marje mari de profit ca sa modernizeze retelele desi investitiiile in cauza sunt doar pe hartie. Fugarim la ore de maxima audienta coruptii interni dar corupatorii externi scapa invariabil de lumina reflectoarelor (scandalurile Microsoft, EADS au pornit din exterior, noi le-am popularizat doar de nevoie). Ca sa aflam de inchisorile CIA a fost nevoie de o ancheta a Senatului american, politicienii nostri n-ar fi indraznit in vecii vecilor sa ancheteze abuzurile jandarmului planetar (numele Teo Peter va mai spune ceva?).
Bine-bine si unde e umorul in pomelnicul asta? Priviti temele care agita societatea romaneasca in ciuda realitatii zugravite succint mai sus. Anticomunismul la 25 de ani de la caderea comunismului. Cautarea raului mai mic din 4 in patru ani cand trebuie alese una sau alta din factiunile desprinse din fostul FSN. Dreapta asumata vs stanga cu viziuni pro-corporatiste. Sau poate gresesc eu. Oamenii isi distrag atentia ca sa nu izbucneasca in plans vazand in ce hal a ajuns Romania.

PS1: Aflu ca poporul Feisbuc va avea un reprezentant la Cotroceni, in persoana purtatorului de cuvant. Povestea sa e simpla. A crezut in Iohannis, a intrat pe Facebook sa-i faca campanie pro domo iar in final, Fat Frumos i-a propus s-o ia de sosie pentru aparitii publice. Iata cum munca asidua isi gaseste recompensa, nu mai trebuie sa ai parghii in partid, nici macar o relatie bazata pe incredere construita in ani cu presedintele, te remarci cu Facebookul si te-ai pricopsit purtator de cuvant. Chiar atat de prosti ne-o crede doamna Bran sau atat de mare e criza de personal in echipa Iohannis?

PS2: Cum s-o explica replierea FMI pe un deficit dublu decat parea sa impuna Guvernului in prima faza? Parerea mea este ca institutia a mizat pe docilitatea premierului Ponta si a incercat sa-l ingroape. Apoi, in fata perspectivei ca Guvernul sa renunte la acord si la sfaturile institutiei pe un puseu de mandrie ranita, pe fondul unei parerei aproape unanime a analistilor autohtoni ca FMI exagereaza, institutia si-a bagat coada intre picioare si a batut in retragere. Deocamdata. Vor mai exista ocazii sa-si ia revansa in 2015....

Un comentariu:

  1. 30 IANUARIE 2013

    ANTENEEEEEE!!!

    Roantanamo: închisorile CIA din România, un puzzle secret

    Latrina 3, șampon special pentru cre'er care șterge informațiile, oferindu-le cu ani de zile înainte, a adus subiectul în discuție... seri la rând.

    Cei de la Antena 3 sunt singurii care au preluat subiecte pe tema jegurilor securiste și a serviciilor secrete "moderne".Probabil merită închis(postul) cât mai repede după metoda picăturii chinezești, recomandată de Andrei Cornea.

    P.S. Nu știu de ce în România cei mai jegoși ciobani din Securitate s-au avut ca frații cu 'telectualii. O fi vorba de vreo obârșie... comună (mamă? :).

    RăspundețiȘtergere