Mulți "fani” se atașează de imaginea câștigătorului intuind că vor desprinde de acolo motivele stimei de sine sau macar un tonus mai bun dar se grăbesc să-l abandoneze când înfrângerile se înșiruie pentru nu împărți și eșecul cu acesta.
La începutul anului 2015 forumurile erau pline de fanii Simonei Halep. După numai câteva luni haterii domină iar presa și-a schimbat la rândul său tonul, de la entuziasm fără rezerve la sarcasm fără inhibiții. Ce s-a schimbat?
Nimic, în afara faptului că Simona a început să piardă, să părăsească prematur niște turnee mari. Iar spre deosebire de echipele de fotbal, Simona nu poate oferi fanilor un stil de viață.
Practic, orice eveniment sportiv se vede din spatele ecranului ca un sport de echipă. De-o parte sportivul/echipa favorită și fanii care s-au identificat cu aceștia, de cealaltă parte un cuplu similar. Fanii vor să câștige odată cu favoritul iar premiul lor se măsoară în entuziasm, stimă de sine prin ricoșeu, bucuria că au pariat corect. Când echipa sa pierde fanul se tranforma de multe ori în hater, nu poate ierta favoritului său faptul că l-a golit de motivație pentru puțin timp (ore/zile/poate chiar luni) sau că l-a condamnat să se simtă la rândul său looser. Cum arată viața “de după” eliminarea Braziliei, Simonei Halep, etc pentru un fan? Cam tristă.
Cum de avem însă și suporteri ”până la moarte”, fani care nu-și abandonează favoriții la greu? Unii sunt dependenți de un anumit stil de viață asociat galeriei. Deplasările cu băieții, berile de după, rutina de fan clădită în ani buni și la care nu se poate renunța. E cazul galeriilor echipelor de fotbal de pildă. Alții, mult mai puțini, pur și simplu apreciază un anumit stil, un anumit mod de a face sport. Sunt sensibil mai rari pentru că asta cere și ceva cunoaștere a sportului respectiv.
În concluzie, orice eveniment sportiv, chiar și un meci de “simplu” se joacă de fapt la dublu, sportiv și fanii săi împotriva “celorlalti”. Din păcate fanii nu știu să se comporte mereu cu sportivitate iar când pierde sportivul fanul acceptă greu scuza că adversarul a fost mai bun preferând să-și abandoneze , să-și acuze sau să-și ponegrească fostul favorit.
"Fanii vor să câștige odată cu favoritul iar premiul lor se măsoară în entuziasm, stimă de sine prin ricoșeu, bucuria că au pariat corect." as adauga la lista asta si bucurie pur si simplu :)
RăspundețiȘtergereIn plus rezultatele bune ale unor sportivi trimit lumea la sport.