Dupa succesul de public “Davai ceas, davai pistol” (vezi mai jos postarea), intens comentat, merg mai departe pe terenul minat al rusofobiei post februarie 2022, prin transeele prejudecatilor istorice si locurile comune ale propagandei si incerc sa schitez un bilant succint al interactiunilor noastre cu vecinul de la rasarit in ultimii 200 de ani.
1.Independenta principatelor. Romania a devenit independenta in urma unuia dintre razboaiele ruso-turce, cand rusii au desfasurat operatiuni ample chiar pe teritoriul romanesc impotriva turcilor. Pacea semnata in 1877 intre rusi si turci consfiinteste contributia Romaniei la transarea ostilitatilor si suntem independenti.
2. Dobrogea. Revine Romaniei tot in urma conflictului mentionat mai sus, alipindu-se tarii in 1878 (teroritoriul cunoscut sub numele de Dobrogea si aflat in posesia otomanilor a fost impartit atunci intre Romania-2/3 si Bulgaria-1/3).
3. Pierderea Basarabiei. Basarabia a fost pierduta initial de...turci. A fost cedata Imperiului tarist in 1812 tot in urma unui conflict ruso-turc. In 1918 revine in granitele Romaniei ca urmare a Revolutiei bolsevice, cand dreptul la autodeterminare e redescoperit brusc, iar in 1939 e anexata de rusi in urma pactului Ribbentrop-Molotov, imprena cu Bucovina de Nord care nu fusese niciodata a rusilor dar fusese o buna parte din timp a austriecilor.
Acum, nimic nu ne-ar impiedica sa ne recuperam Basarabia, independenta de la inceputul anilor 1990 dupa destramarea URSS, numai ca nu prea mai vor ei sa vina sub aceeasi umbrela cu noi, in ciuda tentatiei UE si Nato, structuri din care facem parte. Bugeacul si Bucovina de Nord au ramas insa la prietenii nostri ucrainieni, si sunt bune pierdute avand in vedere ca avem un tratat semnat cu Ucraina in care renuntam de buna voie la ele pentru a ne incadra fara oprelisti mai repede in structurile euro-atlantice. Doar daca se destrama Ucraina sa mai nutrim ceva sperante pe partea asta, zona va fi atat de distrusa dupa razboi inca nu cred ca cei din Cernauti sa faca nazuri precum moldovenii.
4. Comunismul. Comunismul a fost o calamitate, nu se poate nega asta dar exista si aici un asterisc. In prima faza, pentru societati preponderent agrare si inapoiate economic, cu o populatie majoritara zbatandu-se in saracie lucie, egalizarea fortata impusa de cumunisti a fost benefica, a grabit progresul. Daca asteptam ridicarea standardului mediu de viata din partea capitalismului, cred ca nu ne puteam face mari iluzii...
Sa nu confundam situatia Romaniei/Rusiei/Bulgariei cu cea a tarilor vestice, unde populatia avea un grad mult mai mare de urbanizare si alfabetizare. Daca am fi abandonat comunismul in anii 70, si noi si rusii si tot lagarul socialist, cotind-o eventual spre o economie partial de piata, am fi fost scutiti de cosmarul anilor 90, si noi si rusii (mai ales ei).
Comunismul e bun sa egalizeze disparitatile sociale dar duce invariabil la colaps economic pentru ca in actuala faza de dezvoltare psihologica a umanitatii, motivatia principala a muncii e data de acumularea in folosul individului si nu a speciei. Altoit cu ceva religie comunismul poate functiona in forma chibutului evreiesc sau a comunitatilor Amish dar ar trebui altoit cu multa intelegenta artificiala, cel putin pornind de la stadiul din prezent, pentru a functiona ca stimulent pentru comunitati mari in dauna ego-urilor individuale. Si, pentru cei care au deschis mai tarziu televizoarele, comunismul nu a fost inventat de rusi. Marx se uita la societatile industrializate din Vest cand gandea raiul proletar.
De discutat insa un aspect colateral. Ar fi existat victoria impotriva nazismului in cazul in care Germania ar fi avut in fata Rusia tarista? Daca urmasul tarului Nicolae ar fi fost la comanda trupelor si nu Stalin care a reusit sa-si biciuiasca inuman poporul pana la victoria finala? Alternativa era insa anihilarea. Da, Stalin care are pe constiinta Gulagul, foametea din Ucraina, vanatoarea de vrajitoare ideologice. Dar fara Stalin poate am fi contemplat azi lumea post-Hitler. Ceea ce nu inseaman ca Stalin era bun, bai propagandistilor care ati sarit deja de fund in sus, inseamna ca tabloul general e mai vast decat il poate cuprinde o generatie...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu