miercuri, 8 februarie 2023

Sa nu inceapa razboiul coincidentelor….

Chiar imi plac coincidentele, mai ales daca sunt unele fericite. Cand insa coincidentele se tot aduna stai si te intrebi daca nu cumva sunt doar impachetate ca sa para intamplatoare. 

De pilda, care ar fi fost probabilitatea ca in aceeasi zi, 29 ianuarie, Iranul sa fie lovit simultan de un atac cu drone, un incendiu major la o rafinarie si un cutremur de 5,9 grade cu morti si raniti? 

Sa citam din presa, imediat dupa aceasta suprapunere surprinzatoare. 

„O facilitate de producție de armament din orașul Isfahn a fost lovită cu o dronă în timpul acestei nopți. În tot acest timp în nordul Iranului la Tabriz a izbucnit un incendiu uriaș la o rafinărie. E posibil ca incendiul să aibă legătură cu seismul care a lovit tot în noaptea de ieri Iranul. Amintim că cel puțin două persoane au murit și sute sunt rănite ca urmare unui cutremur de magnitudinea 5.9 care a zguduit în noaptea trecut nord-vestul Iranului. A fost astfel o noapte grea pentru regimul fundamentalist”.

La mai putin de 2 saptamani dupa aceasta noapte grea pentru regimul fundamentalist, a urmat o noapte si mai grea pentru regimul autoritarist al sultanului Erdogan. 

Dar, inainte de asta am mai avut o coincidenta. Inainte cu 4 zile de cutremurul din Turcia se petrecea o intalnire interesanta intre oficialii turci si mai multi ambasadori occidentali. Sa citam din nou din presa. 

“Ambasadori din nouă ţări din Occident au fost convocaţi joi 2 februarie de către Ministerul turc de Externe, după ce mai mulţi dintre ei şi-au închis publicului, săptămâna aceasta, consulatele de la Istanbul şi au invocat un risc terorist, potrivit agenţiei oficiale turce de presă Anadolu. Aceste ţări sunt Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Germania, Olanda, Elveţia, Belgia, Italia şi Suedia, potrivit unei surse diplomatice, relatează AFP. Cel puţin şase dintre aceste ţări - inclusiv Franţa, Marea Britanie, Germania şi Olanda - au anunţat în ultimele zile că îşi închid - temporar - reprezentanţele consulare vizitatorilor, la Istanbul. Ministrul turc de Interne Süleyman Soylu acuză joi aceste ţări de faptul că au lansat un „război psihiologic” împotriva Turciei, susceptibil să dăuneze turismului turc”. 

Sa ne amintim ca in urma cu ceva vreme (in noiembrie) a fost intr-adevar un atentat terorist la Istambul, soldat cu 6 morti, pus pe seama kurzilor. 

De ce ar fi urmat acum atentate majore? Ca razbunare fata de turistii occidentali pentru arderea Coranului in Suedia, ni se spune. Acum, poate ceva imi scapa, dar n-ar fi fost normal sa avem atentate in Suedia, unde comunitatea musulmana e foarte bine reprezentata, decat in Turcia unde afacerile din turism sunt infloritoare si ar fi primit o lovitura grea? A doar nu pe turci se razbunau…

Una peste alta, o coincidenta fericita, occidentalii speriati de posibilitatea unor atentate teroriste nu au mai calatorit in Turcia si au scapat si de cutremurul care a venit destul de repede de la respectivele alerte (daca atentatele mai intarziau probabil ca turistii ar fi ignorat avertismentele). 

O alta coincidenta este ca au fost lovite de cutremure doua state care sunt aliate Rusiei sau, sa fim mai exacti, nu sunt ostile Rusiei. Turcia semnase insa o intelegere cu Putin privind crearea unui hub de gaze care sa faciliteze ocolirea sanctiunilor de catre rusi. Nu stiu cum sta China pe partea seismica dar in mod cert Romania sta mai prost ca Polonia si sa speram ca centrala de la Cernavoda nu o sa ne dea niciodata emotii daca se ajunge la razboiul coincidentelor (marti de altfel a luat foc o fabrica din Letonia care producea drone pentru Ucraina)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu