In partea noastra de lume, comunismul avea inclus ingredientul autodistrugerii-lipsa de eficienta. Cand nimeni nu poate acumula bunuri materiale peste medie pentru ca egoul sau sa iasa in evidenta, motivatia muncii dispare si econonomia vine in cap incet si sigur. Exceptiile unde comunismul a reusit tin de melanjul cu religia (chibutzul evreiesc, Amish) sau de calchierea pe mentalitatea asiatica tip stup (Coreea de Nord, China pana la un punct) unde colectivitatea trece in fata individului.
Acum, capitalismul occidental are inclus ingredientul autodistrugerii-falimentul clasei mijlocii pe care s-a bazat dupa razboi. Daca in comunism nu puteai acumula mai mult decat vecinul, in capitalismul pietelor dereglementate nu mai ai chef sa o faci pentru ca pretul platit este imens-dator pe viata pentru o casa pe credit, sau o diploma. Vezi si costurile din sistemul sanitar-cine nu are asigurare moare cu zile sau face alte credite impovaratoare pentru a se trata la spital.
Se vede cu ochiul liber declinul Vestului, se vede dezindustrialziarea (aducatoare de profit aparent prin mutarea productiei in tarile unde mana de lucru e mai ieftina), valorile discutabile (ideologia woke a inlocuit valorile crestine cu glorificarea fenomenului trans si obsesiile climatice), calitatea clasei politice (de la Biden la Macron, Scholtz, Trudeau-ce adunatura!).
Rusia in schimb e rupta total de comunism acum, apeleaza la valori traditionale si planifica eficient economia pentru a deveni independenta de Vest, armata face fata cu brio fluxului de armament cerut in raboi in timp ce Vestul a inceput sa gafaie.
Iar China a reusit simbioza intre autoritarism si economia de piata, populatia e impenetrabila roiului de ONG-uri sorosiste si e tinuta departe de partea nociva a culturii vestului astfel incat focalizarea pe dezvoltare si depasirea Ocidentului, inclusiv militar, este accentuata (acum si de alianta cu Rusia).
Nu e greu de vazut in ce directie merg lucrurile si care bloc va avansa mai rapid ajungand sa il domine pe celalalt, asa cum lucrurile erau evidente pentru cei ce observau URSS in anii 80. IN paranteza fie spus, daca prabusirea URSS a fost grabita de Afganistan si Cerobil, prabusirea SUA pare ca va fi grabita de Ucraina si micile dezastre feroviare precum cel din Ohio, plus accelerarea dedolarizarii.
Ce facem noi? Iar suntem in alianta si conjunctura nepotrivite si putem, ca in 1989, fi atrasi din nou in siajul unei superputeri muribunde, cum s-a intamplat imediat dupa Revolutie (vezi orientarea grupului din jurului lui Ion Iliescu). Macar dupa Ceausescu am mai avut ce vinde, acum suntem mult mai descoperiti pe aceasta parte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu