joi, 23 martie 2023

Sange pentru Ucraina?

Ministerul Finantelor lanseaza o noua emisiune Fidelis (titluri de stat listate la bursa) prin care, in premiera, donatorii de sange vor primi o dobanda mai mare. In loc de 6,7% pe an 7,7% pe an. Doua sunt problemele aici.
1. Daca se dorea o crestere garantata a cantitatii  donate, se dublau bonurile de masa (in loc de 7 se puteau da 14, astfel incat sa se apropie de 140 de lei stimulentul). Plus abonament transport decontat integral (in loc de 50%) si 2 zile libere de la job in loc de una....Ar fi crescut numarul amatorilor din zona saraca a societatii dar nu ar fi fost un sange de mare calitate, gradul de sanatate mai la periferie fiiind relativ scazut. Stiu, HIV-ul se determina la analize dar sunt si chestii peste care se trece mai usor. Asa, cu investitorii in titluri de stat invitati sa se lacomeasca la 1% in plus, avem si sange de calitate mai buna. 
2. Dobanda a fost redusa cam brusc la 6,7% pe an pentru nedonatori, in conditiile in care in martie emisiunile Tezaur (cele vandute prin Trezorerii) aveau dobanda de 7,2% iar inflatia pe februarie e totusi 15,5%. Adica un fals semnal ca se pierde o buna oportunitate (acum dobanzile bancilor sunt mai bune, asa ca la 6,7% sa plaseze Caciu banii lui de buzunar!).
De ce o fi nevoie de sange de calitate rapid? E adevarat, romanii nu prea se inghesuie sa doneze dar e vreun eveniment la orizont care ar necesita niste stocuri? Daca am fi asistat la vreo calamitate mai intelegeam...
Dar, stati, exista un eveniment neplacut la orizont care ar impune stocuri de sange-marea contraofensiva ucrainiana care va fi lansata in aceasta primavara! Daca o fi sange pentru...export?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu