Comunismul poate rezolva într-o generație inegalitățile din societate, dar dacă în următoarea nu migrează spre social-democrație, va eșua în corupție și chiul generalizat, care distrug competitivitatea din economie. Prin corupție (acumulare de bunuri) și chiul (acumularea de timp liber), oamenii luptă împotriva egalității forțate, încercând să acumuleze mai mult decât media. Singurele comunități în care comunismul poate supraviețui eficient mai mult de o generație sunt cele de dimensiuni reduse (chiulul este observat mai ușor, la fel și corupția), care au și o dimensiune religioasă, precum kibbutzul evreiesc sau comunitățile Amish. Când vezi egalitatea dintre oameni ca mod de a te face plăcut lui Dumnezeu, comunismul are un aliat nesperat.
Capitalismul a inventat social-democrația ca răspuns la asaltul comunismului. Cheful de a lansa lupta de clasă a fost diminuat când impozitele au lovit în averile prea mari sau legislația antitrust a tăiat aripile giganților în formare din economie. Căderea comunismului a adus și căderea clasei mijlocii în Vest, capitalismul, lăsat fără adversar, simțindu-se liber să promoveze dereglementarea piețelor. Cel mai bine se vede asta în SUA, unde au explodat prețurile serviciilor medicale și ale studiilor universitare în domenii rămase fără reglementare, astfel încât cine n-are asigurare de viață moare bine-mersi la ușa spitalului, iar cine nu face credit de studii exorbitant nu prea are șanse să termine o universitate.
Dereglementarea piețelor și diluarea clasei mijlocii ar fi trebuit să readucă lupta de clasă pe agenda stângii în Vest, dar cum media e controlată de marile capitaluri, iar liderii stângii aveau și ei nenumărate zerouri în cont, soluția găsită a fost wokeismul. Adică înlocuirea luptei de clasă cu lupta de rasă sau pe criterii de sex (Black Lives Matter, LGBTQ+, etc.). Tinerilor nu li s-au mai insuflat idealuri egalitariste pe teme materiale (comunism), ci unele pe teme de rasă (reparații istorice pentru negri), sexualitate (discriminare pozitivă pe criterii sexuale), lupta pentru mediu.
Venirea lui Trump a reușit să corecteze pendulul scăpat prea mult în direcția woke fără să aducă nimic pe partea dezechilibrelor sociale (recuperarea producției prin tarife vamale va produce efecte pe termen lung), astfel încât la următorul ciclu electoral ar putea avea mari probleme. Cum Vestul nu a descoperit noi piețe în ultimii 20 de ani, iar cererea a fost serios afectată odată cu diluarea clasei mijlocii, bursele trebuie să inventeze periodic noi bule pentru a justifica mișcările masive ale fluxurilor de bani. Cum în cazul acțiunilor există bariere naturale peste care nu se poate totuși trece ușor (raportul preț/profit pe acțiune - PER), am avut mai întâi piața crypto și acum piața aurului în expansiune.
Crypto a explodat când inflația nu mai era o amenințare majoră (cum părea imediat după relaxarea cantitativă de după criza financiară din 2008-2009), iar acum aurul explodează când haosul nu mai e o amenințare majoră (Trump încearcă să închidă conflictul din Ucraina). Dar, ca și bitcoinul, aurul nu are bariera naturală dată de raportul preț/profit pe acțiune precum în cazul companiilor listate, așa că putem vedea cotații greu de imaginat în urmă cu un an, în 2026.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu