luni, 8 martie 2010

Statistica Mioritica

Daca in Romania ar trai 100 de persoane, 20 ar lucra cu forme legale si 7-8 ar fi de gasit in economia gri, lucrand fara carte de munca. 10 isi fac de lucru prin agricultura autohtona de subzistenta, fiind teoretic inca buni de munca. 17 sunt elevi si studenti, 23 pensionari, 8 sunt casnice iar alte 8 sunt persoane intretinute de altii. In sfarsit, 6 sunt in cautarea unui loc de munca sau abia si l-au pierdut pe cel vechi. Va dati seama ca din taxele celor 20 de lucratori cu forme legale sunt platite servicii la care au acces toti cei 100. Din cei 20 de muncitori "la alb" avem asa: 2 lucreaza in invatamant, 2 in sanatate, 5 in administratie publica, 2 in politie, armata, servicii speciale, 3 in comert, 2 in constructii. Calculele sunt facute pe baza recensamantului din 2002 si a ultimelor raportati de la statistica. Chiar daca rotunjirile au mai deformat proiectia reala, mie imi sar in ochi cateva lucruri:

1)Sistemul de pensii are o mare problema
2)Numarul redus de salariati cu forme legale exprima foarte bine ponderea exporturi vs importuri din economia romaneasca. Cand iei mai totul de-a gata din import, e firesc ca numarul celor prinsi in activitati direct productive sa fie redus.
3)Textilele, incaltamintea, electricele si electrocasnicele chinezesti au si partile lor proaste, care se reflecta in somajul micii manufacturi locale.
4)Numarul foarte mare de "intretinuti" (8%), cei care nu mai sunt nici intr-o forma de invatamant, nici in evidenta unui oficiu de somaj. Adaugati 23% pensionari, 6% someri si inca 8% casnice si avem aproape jumatate din populatie (45%), un public formidabil de reality-show-uri.

Romania e un bun exemplu de economie care s-a redus la servicii, din pacate tot la nivel de subzistenta precum in cazul agriculturii autohtone (cu 2-3% din populatie prinsa in respectiva "ramura" se poate asigura lejer hrana pentru ceilalti cand esti bine tehnologizat iar exploatatiile au dimensiunea optima, nu 2 ha/ familie cat avem in Romania). Totusi, nu ma pot opri sa nu ma intreb: oare cati oameni lucreaza la Danone? Iaurturile lor au invadat toate supermarketurile si dau impresia ca daca ar exista cerere s-ar descurca si cu un monopol, ca lumea a uitat repede de dioxina. Cati sa lucreze in celebrele Avicole, in fabricile de mezeluri, etc?

Si tot facand calcule, rasare si ideea subversiva: daca o minoritate poate asigura strictul necesar fara probleme majoritatii multumita nivelului la care a ajuns tehnologia, la ce bun sa isi mai faca de lucru majoritatea cu serviciile, comertul si alte prostioare care nu fac altceva decat sa inventeze nevoi noi si sa dea ocazia celor care lucreaza pentru a le satisface sa isi poata lua la randul lor un credit pentru alte "nevoi personale"? Cum ar fi un sistem in care fiecare sa lucreze un numar minim de ore pentru asigurarea nevoilor elementare ale comunitatii iar in restul timpului sa taie franza la caini intr-un mod cat mai placut posibil? Romanii, grecii antici construisera o civilizatie extraordinara bazandu-se insa pe munca bruta a sclavilor. Noi avem acum masini care sa faca mare parte din treaba, nu ar mai trebui sa transpiram decat foarte putin pentru ca sistemul sa functioneze, cu conditia sa o facem benevol si nimeni sa nu se sustraga. Si sa devenim mult mai responsabili in ceea ce presupune utilizare a resurselor. Si mult mai insensibili la consumul "de fite". Ar fi anarhie, infractiuni din plictiseala, razboaie pentru trecerea timpului liber? Si daca nu? Stiu, sistemul asta viitor parca seamana a chibut evreiesc, ok. Dar sa nu imi spuneti ca nu recunoasteti in sistemul din prezent sclavagismul "soft", ca nu va cred.


PS: Inca o mica analogie. Intr-un raport publicat recent de BNR, se arata ca gradul de indatorare al romanului mediu ajunge la 22% din venituri. Daca focalizam doar pe debitorul din mediul urban, cel care are si veniturile necesare pentru a se imprumuta, sarim lejer de 30%. Daca nu puteti gandi in astfel de abstractiuni, luati-o asa: cam 2 zile pe saptamana lucrati pentru banca, pentru a achita ratele la imprumuturi si doar vreo 3 pentru voi si familia voastra. Dati la o parte cele 2 zile de smotru inutil pe care vi l-a adus consumul irational, dati la o parte inca vreo doua zile de transpiratie pentru a produce servicii nenecesare, si ajungem la 1 hai 2 zile pe saptamana, absolut suficiente pentru a va aduce contributia la asigurarea strictului necesar pentru comunitate. Ei, alta viata, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu