vineri, 8 iulie 2011

La ce pret as subscrie eu la Petrom? 0,3 lei/actiune. Cum se coafeaza mediatic vanzarea actiunilor SNP prin bursa.

Desi cresterea free-float-ului e un castig pentru o companie listata, transa investitorilor mici (actiuni in valoare de 70-90 milioane euro, in functie de pretul de subscriere, o suma uriasa pentru adancimea segmentului investitorilor de retail de la BVB) permite subscrierea cu discount bun atat fata de pretul actual din piata cat si raportat la cel la care s-ar incheia subscrierile pe transa investitorilor mari (85% din pachetul scos la vanzare). Coregrafie de zile mari: “absolut intamplator”, cu cateva zile inaintea demararii ofertei, Petrom anunta descoperirea unor zacaminte de gaze in Oltenia iar mass-media de profil se face ca nu observa coincidenta.

Am vazut ieri actiunile Petrom reactionand in forta dupa anuntarea coordonatelor ofertei (+4%) si dezumflandu-se apoi pe final. Oamenii cu scaunul la cap si-au facut probabil socoteala ca e greu de crezut ca transa investitorilor de retail va avea subscrieri integrale pentru pachetul urias alocat (pana la 90 milioane euro daca se cumpara actiunile cu prima visata de Guvern-0,46 lei/actiune fata de 0,4 lei in piata), iar in ipoteza in care acest lucru totusi se va petrece, ca pretul la care se va incheia subscrierea nu va contine un discount semnificativ fata de cel la care se tranzactioneaza in prezent. Asa ca multi au preferat sa vanda ieri pentru a subscrie din nou in cadrul transei “mici” saptamana viitoare, la un pret mai redus.

Cat de mare va fi discountul? Ei, aici e greu de spus, depinde si de acompaniamentul mediatic cu care se va derula vanzarea prin bursa. Deja, pompele isi fac datoria, Petrom tocmai ce a anuntat ca a descoperit cel mai important zacamant de gaze din ultimii 6 ani. Habar n-am cat de mari au fost celelalte zacaminte din intervalul amintit, probabil ca nu foarte mari altfel cotatiile ar fi urcat vijelios la bursa, dar eu unul as fi percutat mai mult in calitate de investitor daca, de pilda, Petrom ar fi anuntat ieri ca vinde companiei-mama OMV retelele de benzinarii din regiune pe care le-a achizitionat pentru 240 milioane de euro in 2006, ascunzand astfel dividendele viitoare de bugetul statului. Vedeti aici, pentru amuzament, un articol de presa in care se induce ideea ca actiunile reprezinta o super-ocazie (..“Isi vinde statul prea ieftin actiunile? Descoperire istorica de gaze in Oltenia”). Spun amuzant, pentru ca ziaristul in cauza uita apoi in continutul articolului sa demonstreze daca statul vinde scump sau ieftin, conform interogatiei din titlu, si nu i se pare deloc coincidenta aparitia descoperirii “istorice” (adevarat, 6 ani sunt o felie de istorie) taman inaintea vanzarii prin bursa a pachetului de 9,8% din actiunile SNP.

OMV a derulat recent o majorare de capital prin care a incercat sa stranga din piata 900 milioane euro. Pana la urma s-a multumit cu 750 milioane, pretul final de subscriere fiind mai mic decat cel din piata in momentul anuntarii majorarii de capital (27,5 euro fata de 30 de euro) si destul de mult sub pretul maxim fixat pentru subscriere (33 euro/actiune), strategia fiind deci asemanatoare vanzarii pachetului de la SNP.Stiu, nu e vorba de acelasi lucru, una e MCS alta e vanzare de pachet de actiuni. In primul caz., actionarii nu stiu daca banii vor fi folositi la fel de eficient de conducerea companiei pentru a obtine o evaluare a afacerii la multipli bursieri (PER, BV) din prezent, in cel de al doilea se cumpara coordonatele actuale ale companiei. Totusi, sa nu uitam ca vorbim de un emitent listat la Viena, deci mult mai vizibil, cu un free-float apreciabil (peste 40%) spre deosebire de Petrom si un comportament decent fata de investitorii minoritari (am pomenit deja de benzinariile OMV, da?). Si chiar si in conditiile astea, suma vizata n-a putut fi adunata , semn ca viata nu e usoara la bursa in timp de criza financiara, mai ales cand e vorba sa strangi bani de la actionari si investitori.

Una peste alta, sfatul meu e sa va fortati norocul si sa subscrieti la un discount de minim 15% si maxim 30% fata de pretul din piata, adica la 0,28-0,34 lei/actiune (eu unul as alege 0,3 lei de pilda). Eventual, subscrieti pe mai multe paliere in cadrul acestui interval-presupun ca aveti in dotare si o sotie/sot, mama, fiu/nepot, etc interesati de...actiuni, nu?

Un comentariu:

  1. Un articol pe care-l citesc a treia oara in ultimele saptamani. O data la inceputul subscrierii, o data in cursul, si acum dupa.
    Nu stiu Cristian cat castiga din sfaturi financiare, dar imi imaginez ca nu foarte mult, si asta daca castiga ceva, si totusi a adus mai mult realism in analiza SPO SNP, chiar daca e o metafora, decat o piramida de consultanti, un minister si alte cirezi de costumati manati de logica lacomiei.

    M-am mirat si ca nimeni n-a comentat, sau preluat materialul.

    RăspundețiȘtergere