miercuri, 6 iulie 2011

Statul da 10% din Petrom, acum la pretul corect. Domnu’Boc, dati drumul si la un pachetel din Romgaz pana nu vin iar criza si FMI, bine?

Iata ca avem si o privatizare prin bursa. Sunt doar firimituri din Petrom-ce sa-i faci-pe cine ar fi interesat ca cedarea controlului companiei sa se faca la pretul stabilit de piata? (cum, pe contribuabil? ha,ha, ha!). Statul face una dintre putinele sale tranzactii la un pret corect, prin bursa, renuntand partial la postura de Popa Prostu la care il condamna oricum majoritarul (va amintiti de cumpararea benzinariilor OMV de catre Petrom, cu ceva ani in urma?). Banii vor avea probabil aceeasi soarta ca cei obtinuti din vanzarea BCR, dar cel putin sunt scosi din cosul OMV care-i clocea in principal pentru sine si vin sa acopere niste gauri in locul unor noi si previzibile imprumuturi guvernamentale. Ar trebui repetata figura si in cazul altor pachete minoritare?

In criza, statul trebuie sa se imprumute de undeva pentru a asigura salariile bugetarilor si serviciile negociate in contractul social. Apar deci FMI, Banca Mondiala si alte institutii cu multe initiale. Acum, daca oamenii astia iti dau bani, trebuie sa puna niste conditii sa se asigure ca ii si recupereaza, nu? (asa se justifica elegant viitoarele privatizari si taieri in carne vie). Ce poate sa faca statul? Sa renunte la companiile unde este majoritar (si care de bine ce sunt capusate merg in pierdere), de preferat cele care au in spate utilitati sau resurse naturale sau sunt monopoluri cu infrastructura deja construita . Adica petrol, gaze, distributie de electricitate, transport de marfa, etc.

N-am auzit pe cineva de la FMI sa ceara de pilda privatizarea transportului public urban, RADET, etc, ca sa nu zic a azilelor de batrani, centrelor pentru handicapati, cantinelor sociale, etc desi si astea sunt foarte prost administrate de stat, nu? Dupa stabilirea activului ce urmeaza a fi privatizat, urmeaza un raport de evaluare pentru a aproxima pretul tranzactiei, raport care, absolut intamplator, subevalueaza compania de stat, rezervele sale, potentialul sau real (vezi aici). Tranzactia nu se face niciodata prin bursa, altfel concurentii viitorului castigator al pachetului majoritar ar putea sa urce pretul pana la o valoare onesta, ceea ce ar reduce dramatic comisionul de succes al partii romane ce parafeaza vanzarea, corect? Ba mai mult, nici asa subevaluata cum se ofera afacerea la vanzare, cumparatorul nu plateste mereu integral contravaloarea pachetului majoritar. De exemplu, la Petrom, austriecii au platit 33%, apoi au ajuns in postura de control printr-o majorare de capital la care statul n-a mai participat (exercitiu de imaginatie: ce parere aveti, daca OMV ar fi cumparat initial 51%, pachetul de 10% pe care il vinde acum Guvernul Boc ar fi valorat semnificativ mai putin decat in cazul de fata?). Pentru amuzament, aici aveti un extras din presa vremii care comenta extaziata tranzactia OMV-Petrom.

Uite ca poate fi contrazis si FMI-ul!
Dupa ce statul s-a imprumutat de la institutiile internationale doar ca BNR-ul sa poata elibera usurat rezervele minime obligatorii pentru banci, ma asteptam ca sugestiile FMI de eficientizare a activitatii Guvernului prin obtinerea de fonduri suplimentare din privatizari sa fie urmate cu slugarnicie. Ei bine, uite ca poate fi refuzat si mister FMI. Marile privatrizari asteptate, gen Romgaz, sunt de fapt vanzari de pachete minoritare (acum Petrom, poate Romtelecom mai tarziu) iar managementul neperformant din companiile de stat ar putea fi inlocuit de management strain, o solutie ideala pentru a nu mai privatiza pentru vecie profiturile companiilor de stat prin vanzarea lor, doar pentru a anula niste pierderi temporare rezultate din management gaunos (vezi Sidex).

Eu sper ca si Oltchim sa intre in aceasta categorie chiar si in ceasul al 12-lea (poate ca eternul domn Roibu ar trebui inlocuit mai intai din scaunul de manager iar compania privatizata doar daca viitorul manager, roman sau strain, da gres in incercarea de aducere a Oltchimului pe profit). Pastrarea CEC-ului ca banca de stat s-a dovedit salutara in contextul crizei financiare, asa cum un Petrom de stat ar fi oferit un pret mai suportabil in interiorul unui anumit cos de consum (sa extragi petrol la costuri de 20 dolari/baril si sa il vinzi cu 90 dolari, ca si cum l-ai importa, asta da afacere!), cum se intampla acum la Romgaz.

Mai vindem ceva din casa?
Marile companii stiu sa ascunda bine profitul pentru a nu fi impozitat (vezi Rompetrol care a reusit constat sa ramana pe pierdere), mai ales cand statul este actionar important si ar trebui sa imparta cu el dividendele. Fara speranta unor mari castiguri viitoare din dividende, cu posibilitatea unor majorari de capital care sa-i reduca si mai mult cota si cu pretul corect oferit de bursa pentru detinerile sale, statul face o afacere buna vanzand pachete minoritare. Probabil ca banii nu vor fi folositi mai cu cap decat la privatizarea BCR, dar cel putin se mai umplu temporar niste gauri din buget, se micsoreaza riscul solicitarii unor noi imprumuturi de urgenta, unde conditiile pot fi inrobitoare (vezi ce pateste Grecia).

Pentru a nu mai avea insa surprize neplacute cu viitorii consultanti, firme de avocatura, la o eventuala privatizare viitoare cu cutitul la os si pret subevaluat, ar fi bine ca statul sa listeze cat mai repede pachete minuscule din companiile importante care i-au mai ramas. Un 5% din Romgaz pe bursa, din Hidroelectrica, etc ar da un reper de pret important si ar genera un imbold spre transparenta si eficienta conducerii acestor firme de stat.

PS1: Uitasem de remarca de Gaga a Primului Ministru: “vom lua pe 10% din Petrom cat a luat Adrian Nastase pe pachetul de control”. O sa dea bine in campania electorala dar viata, alta piata coane Fanica. E ca si cum ai spune “prostilor care ati vandut apartamente in 2004, uite cum iau eu pe sufragerie cat ati fi luat voi pe toata casa cu 3 camere”. In 2004 Petrom era o firma capusata, cu profit mic, si multipli de evaluare la bursa pe masura (PER). S-a schimbat managementul, s-au schimbat si indicatorii bursieri, cum se poate intampla si la Oltchim.

PS2: O coincidenta fericita: cu cateva zile inaintea demararii vanzarii prin bursa a pachetului de 10% din Petrom, Fitch acorda Romaniei calificativ “investment grade”, largind bulevardul eventualilor investitori institutionali interesati de actiuni. Aferim!

2 comentarii:

  1. Astept cu nerabdare sa cumpar actiuni la Romgaz! Asa voi avea o satisfactie personala cand consiliul de administratie va dona din nou profitul catre statul roman!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa nu spunem ca vanzarea Petrom este o victorie a guvernantilor romani impotriva FMI.

    Aceasta vanzare de fapt se negocieaza de mai bine de 2 ani, inca inainte ca FMI sa puna conditii, si asta pentru ca OMV vrea sa majoreze capitalul Petrom, iar statul nu vrea sa fie diluat. Asa ca vinde acum si mai tarziu, poate va folosi banii, ca sa ii bage inapoi in companie, cauzand probabil tot critici.

    Iar despre alte privatizari de pachete minoritate, majoritare, sau de management, nu cred ca ar trebui sa ne facem prea multe sperante.

    RăspundețiȘtergere