joi, 3 noiembrie 2011

Sa ne temem de austeritatea pentru ...bogati?

“Pedepsirea” bogatilor cu taxe si impozite mai mari suna a erezie in reduta capitalismului de cumetrie. “Vrei sa le atrofiezi spiritul antreprenorial, sa-i provoci sa-si ia jucariile inapoi si sa-si trimita angajatii in somaj, vrei sa fie vai si amar de saraci daca impozitezi mai mult bogatii”? Prin reducere la absurd, s-ar intelege ca viata saracilor ar fi un Paradis daca bogatii n-ar mai fi impozitati deloc. Dar daca banii nu reprezinta motivatia absoluta a marilor detinatori de active? Si cum s-ar comporta ei in cazul unui impozit progresiv pe avere?

Care o fi diferenta intre ocupantul locului 5 si cel de pe ultima pozitie in Top 300 din perspectiva sentimentului de automultumire? Se simt oare mai impliniti cei cu cateva sute de milioane de euro in cont decat cei cu “doar” cateva” zeci?. Cine are un singur milion de euro disponibil e de peste 1.000 de ori mai nefericit decat Dinu Paturiciu, proportional cu diferenta de avere? Ramane intacta dorinta de acumulare dupa ce ai bifat cateva milioane de euro si ai convingerea ca tu si urmatoarele generatii au traiul asigurat? Eu cred ca dupa ce aduna o anumita suma “de siguranta”, motivatiile se muta din zona materialului spre satisfacerea egoului in alt mod-prestigiu, pozitie, influenta. Dupa ce ai strans suficient vrei cel mult sa castigi la capitolul recunoastere in comunitate. Chiar daca ramai activ in propriul business o faci doar pentru a-ti conserva spiritul de jucator, pentru a demonstra ca poti castiga intr-o competitie de afaceri, pentru a contabiliza si castigurile egoului.

Ce vor face oamenii astia impozitati mai mult? Se vor retrage intr-o statiune elvetiana sa manance icre negre si sa-si scrie memoriile in anonimat? Nu prea se potriveste cu stilul lor. Mai degraba vor ramane pe mai departe in jocul global de monopoly, incercand sa-si intareasca stima de sine prin afaceri reusite. Sigur, daca vor obtine mai greu profit se vor simti loviti in amorul propriu si ar putea trage obloanele in cazul extrem. Din acest motiv, in recesiune, n-ar trebui provocati marii antreprenori prin taxare suplimentara a profitului. Valabil si pentru jucatorii institutionali sau pentru companiile listate, cu mici actionari flamanzi. Impozitarea mai severa a profitului i-ar pune pe fuga, de acord.

Ce se intampla insa cu profitul deja marcat si transformat in active? E la fel de riscant sa impozitezi casoaie, masini de lux, terenuri de mii de metri patrati in intravilan precum profitul si veniturile? Eu cred ca nu. Ba chiar impiedicam initiativa privata sa-si lase burta. Companiile se vor concentra mai mult pe profit gandindu-se de cateva ori cand vine vorba de achizititii, patronii vor fi mai legati de afacerea proprie fiind mai putini dornici de retragere prematura, angajatii cu super-salarii isi vor amana consumul si implicit aparitia bulelor speculative va fi incetinita. Sa lasam deci intacte jucariile antreprenorilor cand vine vorba de circuitul de business, dar sa ii descurajam cand vor sa retraga bani pentru a-i plasa pe piata imobiliara, obiecte de lux, asta e ideea. Un impozit progresiv in functie de valoarea si numarul proprietatilor imobiliare, valoarea masinilor, obiectelor de arta nu poate fi decat salutar. Achizitia de titluri de stat si depozitele bancare ar trebui sa fie singurele refugii tratate permisiv de Fisc, pentru a incuraja sustinerea micilor afaceri de banci si acoperirea deficitului public. Impozitarea suplimentara a bogatilor in...active nefinanciare nu va fi benefica doar pentru veniturile bugetare ci si pentru nivelurile la care se negociaza tranzactiile in imobiliar, piata auto, etc. Si ce e rau in a avea preturi mai mici? Pe cine deranjeaza ca viitorii posesori de credit ipotecar nu vor mai trebui sa se indatoreze pe 30-40 de ani ci pentru o perioada injumatatita?

PS: Sa nu se inteleaga ca cei cu un amarat de apartament de 2 camere in Militari ar trebui sa fie stransi cu usa sa plateasca impozit mai mare. Daca insa apartamentul are peste 100 mp, finisaje de lux si o locatie centrala, poate ca impozitul ar trebui sa fie de 10 ori mai mare decat cel din prezent. Nu mai vorbesc de posesori de penthouse, vile somptoase, etc, ati inteles ideea.

24 de comentarii:

  1. Impozitarea bancherilor e strict necesara, la fel cu e necesara si impozitarea tranzactiilor pe bursa. nu se poate ca unul care munceste non-stop sa fie sarac lipit si sa plateasca impozite mari iar altul care se joaca cu banii pe bursa sa fie bogat si sa fie scutit de impozite.

    RăspundețiȘtergere
  2. I sa intreb si eu asa desi nu ma astept la mare raspuns. Cine decide ce e o vila somptuasa? De la ce dimensiune? Ce sunt finisaje "de lux"? Curte mare sau mica conteaza? Si crezi ca in romania o sa plateasca securistii taxe mari? Sau tot prostii storsi acum o sa fie storsi ceva mai mult? Si sa ia bani statul sa faca ce cu ei? Salid e sport in sate fara copii? Closete de 50 de mii de euro la primarii de tara?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Radu
    Sunt intrebari foarte bune, mai ales ca la noi bunele intentii se dilueaza in norme metodologice.
    Si mai pot adauga eu: ce inseamna zona buna? Sau si mai bine: cum trasam granita dintre doua zone?
    Exemplu: casa in care stau eu este evaluata la jumate fata de a vecinului aflat la 100m de mine, pentru ca, desi sunt relativ similare, el are asfalt, gaz, apa curenta si canalizare la poarta, iar eu nu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum era vorba aia.. drumul spre iad e pavat cu intentii bune. Asta e genul de politica de tipul 'unde dai si unde crapa'.

    Dar presupunand ca e cum zici tu. Si cine ar pune in aplicare toate astea? Nu cumva tot cei care au capitalul pe mana si sunt la putere, sau au mare putere de 'lobby' ? Din cate stiu eu nu prea am intalnit pe nimeni care sa-si taie singur craca de sub picior.

    Masuri de genul asta nu pot fi puse in aplicare decat de cei saraci (ei sunt singurii cu astfel de idei). Asta ar presupune reinvierea conceptelor de 'dictatura a proletariatului', 'revolutie socialista', dupa doar 20 de ani.

    Realitatea e ca intr-un sistem complex bazat pe proprietate privata si economie de piata, cu milioane de necunoscute, orice incercare centralizata de control poate avea efecte total neprevazute.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Dogaru,

    Intrebarea pe care o pun si mi-o pun este: dar bunul simt unde este?

    Cei bogati au bani pentru ca teoretic au muncit pentru ei si au castigat mai mult decat au cheltuit. Cine nu e in situatia asta inseamna ca e o problema de justitie (fraude?), nu de bogatie. Cei ce sunt saraci sunt asa pentru ca nu reusesc sa castige suficient incat sa acumuleze. Oare de ce?
    1. Pentru ca nu sunt capabili. Atunci sa fie sanatosi, daca nu stiu decat sa bata cuie cu ciocanul pentru ca nu au invatat nici macar pentru bacalaureat sa nu aibe pretentii de venituri mai mari.
    2. Pentru ca nu vor. La fel, daca se multumesc cu orice slujba prost platita dar suficient de lejera inseamna ca nu au ce comenta.
    3. Pentru ca nu gasesc o slujba mai buna. OK, daca nu gasesc o slujba mai buna inseamna ca nu au o valoare mai mare pe piata fortei de munca, nu stiu sa faca nimic suficient de bun sau de bine ca sa castige mai mult. Atunci e iarasi problema lor, nu a celor bogati.

    Atunci, de ce sa se ia impozite de la cei bogati, doar pentru ca sunt mai multi cei care voteaza asa? Am ajuns ca Robin Hood sa fie majoritar si banii trebuie repede luati si impartiti? Suntem din nou in pragul comunismului? Sau prin decret de maine toti trebuie sa castige la fel (sau macar similar, 10% diferenta intre salariul minim si cel maxim), dar putem da la fel un decret ca numarul PI sa fie rotunjit la 3 pentru ca e mai frumos si mai uman, mai solidar cu cei care nu stiu sa inmulteasca cu zecimale.

    Bogatii platesc pentru ceea ce consuma si platesc impozite uriase (ca valoare) pe proprietati si venituri si nu primesc mai nimic din partea societatii/statului. Daca oamenii sunt egali atunci impozitele ar trebui sa fie calculate asa: necesarul in Romania impartit la populatia din Romania egal impozitul per persoana in Romania. Sa contribuie toti egal, nu cei bogati mai mult si cei saraci mai putin, ca un sarac care plateste impozit 5 lei lunar are parte de aceeasi justitie, sistem medical, sosele (sau gropi) etc. si e normal sa aibe o responsabilitate egala, nu doar drepturi egale.

    RăspundețiȘtergere
  6. @mircea

    Intr-o democratie reala, "dictatura proletariatului" i-ar fi rezolvat pe multi. Practic, insa, sistemul e o jucareala ipocrita in beneficiul catorva zdrente.

    Toti suntem partasi la schemele Ponzi dezvoltate de purceii orwellieni, iar tepuitii sunt numiti in fata... comunisti... saraci... prosti.

    Nu stiu despre ce sistem complex vorbesti, cu milioane de necunoscute. E o problema simpla... de principiu, daca vrei profituri pe PF, cand esti mare antreprenor versat, sa zicem ca n-are sens sa ne complicam, dar daca vrei si nationalizarea pierderilor... complici sistemul si apar... miliarde de necunoscuti... comunisti, saraci si prosti, respectiv, cateva putze increzute cu aere de capitalisti... de bula... emanatiile unor smecherii ieftine.

    Se vorbeste despre impozitarea bancherilor si alte gogorite, dar ce pilaf produc astia de trebuiesc impozitati? Au luat tone de bonusuri din niste scheme Ponzi care trebuie sa inceteze.

    ... dar eu stiu doar sa critic, nu vin cu solutii la problemele complexe cu milioane de necunoscute... propun doar schimbarea... subiectului.

    RăspundețiȘtergere
  7. @AristotelCostel,

    Daca nu stii ce fac bancherii inseamna ca e o munca suficient de inalt calificata incat sa isi merite banii, e o munca pe care altii nu stiu sa o faca si e nevoie de ea (e foarte usor sa falimentezi o banca daca nu te pricepi, iar de banci e nevoie ca bani din cer nu pica). Daca nu intelegi ce fac bancherii nu inseamna ca nu fac nimic, daca nu vezi aerul nu inseamna ca nu exista (dar se poate demonstra usor ca exista), iar daca nu intelegi cum functioneaza TV-ul nu inseamna ca nu merge.

    PS. Nu sunt bancher si nici bogat, traiesc de la un salariu la altul, dar nu sunt nici nesimtit sa imi fac griji de ce capra vecinului e mai grasa si sa cer o parte din ea.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dl. Dogaru,

    Un amanunt pe care l-am uitat si cred ca merita mentionat: daca impozitezi prea mult capitalistul nu obtii bani mai multi si performanta mai mare decat pe termen scurt: se uita sa vada unde poate face bani mai multi, isi muta productia acolo si te lasa in fundul gol. E mai ieftin sa produci in China pentru ca taxele sunt mai mici si salariile mai mici? O sa inchida fabricile din Romania (alea care mai sunt) si le muta acolo, iar Romania ramane fara taxe si cu someri pe cap. Am vazut asta in SUA (a se vedea rata somajului uriasa pentru acea tara), o vedem in vestul Europei, Romania vrea sa ajunga ca in vest deci o sa pateasca la fel.

    Daca mulgi prea tare vaca o sa fuga pe alta pasune; diferenta intre investitori si vaca e ca pe primii nu ii poti lega cu lantul, iar planeta e destul de mare ca sa gaseasca iarba mai verde decat in Romania.

    Ce faceti cand pleaca toti si ramane o tara plina de someri, declarati razboi Chinei pentru ca are prea multi bani (deja are cam multi) si o somati sa ii imparta in numele solidaritatii? Impozitati statul chinez? Sau pe alt stat care o duce mai bine, ca de ce o duce asa bine?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Adrian - se pare ca e al dracu de greu sa falimentezi o banca in zilele nostre, si multi au incercat da vine unchiu bailot si strica planu asa ca ce sa faca omu isi da bonus sa-i treaca supararea

    RăspundețiȘtergere
  10. Tin sa va reamintesc ca nu mananca nimeni bani la micul dejun. Cum bine zicea bill gates, nu se simte cu nimic mai bine decat atunci cand avea 10 milioane. Nu s-a mutat pe Luna, nu manaca vreun pui cu 4 picioare.

    Tocmai pentru ca nu e diferenta decat de acumulare de putere intre cei care au 1 sau 100 de milioane de dolari, nu ar trebui sa va zbateti atata sa-i mutati in mainile prostimii care nu stie ce-i aia.

    E mai bine sa inveti un om sa pescuiasca decat sa-i dai un peste pe care, dupa ce-l mananca vine iar sa-ti ceara, si de data asta iti da in cap pentru ca nu mai ai.

    Doctrinele astea marxiste cu impozite progresive & shit nu sunt decat demagogii ieftine, si intotdeauna prind la prosti care cred ca se vor imbogati si ei, la randul lor, dar care nu au capacitatea sa inteleaga ca tot lor le va fi mai rau.

    Problema principala astazi nu este in mainile cui sunt banii (sau bitii din calculator care-i reprezinta), ci faptul ca nu mai sunt resurse energetice ieftine care sa ne permita tuturor sa traim bine.

    Toti se uita la deficite, la procente din pib, datorii grafice, nimeni nu intelege nimic din ele, simte ca e ceva in neregula, incet incet se aduna oamenii in strada, se traieste mai prost, chiar si guzganii simt asta, benzina se scumpeste din cauza 'profitorilor', si o data cu ea toate produsele, dar putini isi dau seama ca de fapt principala problema e ca s-a terminat petrolul, si ca am ramas 7 miliarde de prosti care nu o sa mai avem ce manca.

    RăspundețiȘtergere
  11. Solutia pare de bun simt, daca nu ai citit "economia intr-o lectie" de henry hazlitt, sau ca tii cu tot dinadinsul sa te faci ca n-o intelegi.

    Problema nu e ca bogatii platesc taxe prea mari ci ca saracii platesc taxe prea mari. Se fura mai mult la Vodafone sau in sistemul "public" de sanatate? A facut Vodafone mai multi milionari in euro decat sistemul public de sanatate?
    Ce-ar face bogatii daca saracilor nu le-ar lua primaria bani sa faca fantani arteziene de milioane de euro? Pai, daca e asa cum zici tu, ar incerca sa-si sporeasca "importanta sociala" tocmai prin construirea de parcuri care sa le poarte numele. Poate am avea parcul Dinu Patriciu facut din banii lui Dinu Patriciu si nu parcul Neculai Ontanu facut din banii oamenilor.

    Ideea asta cu "sa luptam ca politicienii care dau bani garla catre regii asfatului ca sa-i impoziteze mai tare pe regii asfaltului" e... o nebunie. Mai bine facem in asa fel incat sa nu existe bani care sa fie aruncati catre regii asfaltului (adica impozite mai mici pentru saraci).

    RăspundețiȘtergere
  12. @adrian

    Se vede ca esti modest... intelectual.

    Vreo 40 de ani de organizare si derulare scheme Ponzi... asta au facut specialistii "de neinteles".

    Mai specific, in vara lui 2008 agentul imobiliar stradal spunea ca cloaca 2 cam. 100 k euro se va scumpi.
    Prostovanul extrapola efectele unei scheme Ponzi.
    Cine s-a ocupat de aceasta schema Ponzi? Isarescu si marii bancheri aviatori din Romania?

    In ce anume consta munca asta? Cumva in generarea de digits si supraindatorarea unor prostovani care n-au prins schema? Au finantat ei ceva sustenabil? Si-au asumat vreun risc pentru cine stie ce... investitie utila societatii? Cresterea preturilor dormitoarelor ceausiste (care ierea), implicarea tuturor taranilor prosti in domeniul "dezvoltarii" de cloace noi... in ceea ce avea sa se afle mai tarziu ca a fost goana dupa avize si aprobari... ridicare edificii efemere la preturi fantasmagorice in zone de 3 lei.

    @mircea

    Nu mananca nimeni bani, dar bancarzii despre care vorbesc, nu casierii de cartier, incaseaza bonusuri concrete pentru niste profituri... efemere. Cand se schimba situatia, platim gaurile generate de astia... care nu stiu eu cu ce se ocupa, si le platim si niste bonusuri... ceva mai mici.

    Cele 7 miliarde de prosti ajung marxisti si se termina... petrolul.

    RăspundețiȘtergere
  13. daaa,zicea bil ghets ca se simte ca la 10 milioane, pai doneaza-i pe toti si ramai cu 10. ipocrizie crasa. are jde miliarde faca caritate de miliarde dar tot miliardar este ca nu se stie cand ii trebuie tot cashu. la noi nu ai ce sa impozitezi. ce impozit sa-i iei lui mazare? sau alora de la strehaia? DIP nu putea justifica un milion de euro dupa ce a semnat contracte de sute de milioane?! banii se vor aduna simplu de la prostii cu apartamente ceausiste prin impozite duble,triple.

    RăspundețiȘtergere
  14. Aristotel, iti repet inca o data ca nu manaca bani. Daca iau bonus de 1 milion, tot ii vor baga in ceva. Daca isi cumpara un iaht, banii aia sustin o fabrica de iahturi la care lucreaza X oameni, sau isi construiesc o vila la care lucreaza Y muncitori, etc..

    Banii aia se reintorc in economie, nu se evapora in buzunarele lor.

    Daca statul ii ia ca impozit 800K din ei, nu-si mai ia iaht, fabrica da iahturi da lumea afara, nu-si mai face vila, firma de constructii da oamenii afara.
    Ce se intapmla cu cei 800K ? Sunt impartiti la prostime, careia ii creste nivelul de trai pe termen scurt, evident, prin redistributia avutiei, dar ce ne facem, ca dupa ce se termina treaba asta nu mai avem nici fabrica de yahturi, nici firma de constructii, nici companii alimentare.

    Sigur, daca ne-am saturat de capitalismul asta, asa de cumetrie cum e el la noi, si vrem din nou in comunism, probabil ca vom ajunge acolo. Sarpele cand il doare capul iese la drum.

    RăspundețiȘtergere
  15. Oricum nu cred ca strangi cine stie ce bani, ca nu-s atat de multi bogati. Ai face mai multi bani la buget daca ai creste cu 1% impozitele muritorilor de rand, probabil. Si chiar daca ai face bani mai multi la buget, cu ce te-ar ajuta, ce-ai face cu ei? I-ai da la saraci? :))

    RăspundețiȘtergere
  16. @mircea

    Am spus mai sus ca eu nu sustin impozitarea... furtului. La problema asta... complexa s-a inventat puscaria.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sa lasam deci intacte jucariile antreprenorilor cand vine vorba de circuitul de business, dar sa ii descurajam cand vor sa retraga bani pentru a-i plasa pe piata imobiliara, obiecte de lux, asta e ideea.

    Pe piata de lux (inclusiv rezidentiala) a aparut o... bula ?
    Ne pasa ?! Asa e, unui rupt in fund cu 400 pe luna ii pasa din plin ca s-a scumpit ultimul vuitton sau ultima casa din isleworth.
    In rest, ca de obicei, un articol frumos.

    RăspundețiȘtergere
  18. impozitul progresiv exista in toata lumea civilizata, din simplul motiv ca statul isi acopera astfel niste cheltuieli publice necesare, precum cele in infrastructura, sanatate, justitie, educatie sau militare. Numai in Romania, a aduce in discutie asa ceva, este ca si cum ai scuipa in biserica. dovada si reactia pe care autorul blogului a generat-o prin acest articol. Sa-l fereasca Dumnezeu sa scrie despre evreii sau masonii care conduc lumea, ca a pus-o :))

    RăspundețiȘtergere
  19. totusi de ce sa taxam in plus cand de fapt noi nu avem nevoie nici de taxare progresiva ci doar de o reasezare a taxelor calculat contabil 1-1=0 diferenta ar fi ca printr-o reasezare corecta a taxelor am scoate la lumina economia la negru iar cu castigurile neimpozitate la patroni sau venituri neimpozitate la salarii cred ca nu e nimeni de acord nu? si anume se ia o garsoniera se pune un impozit x % din valoare si asa mai departe in sus vila teren peste 500mp intravilar peste 1 ha extravilan masina de la dacie in sus acelasi procent x% raportat la valoare (stabilita logic sub pretul pietei si reactualizata anual) acum pt un posesor de garsoniera si dacie se calculeaza beneficii necesare la salariul minim incat familia respectiva sa iasa in castig de ex scaderea cotei unice la 10% plus scaderea contributiilor sociale la 30% am dat un ex cotele pot fi un pic mai mari, in felul acesta oamenii cu averea la alb castiga, sunt imp per total mai putin, cei cu averea facuta la negru platesc ,la fel se indexeaza si pensiile raportate logic la salariul mediu deci pensionarii n-ar avea cum sa fie platitori neti ai noului impozit ,avantaje tinand cont ca ne intindem pe la 6% din pib ar putea fi scaderea economiei la negru cu 2-3% din pib ,pe masura ce economia la negru se reduce se poate scadea si tva-ul pana la 20% si eliminate unele cote cretine pe constructii pe medicamentele compensate de ex ,se echilibreaza si deficitul fara noi taieri se impaca si populatia ai avere platesti nene nu progresiv sau tampenii socialiste tot x% in cota unica dar daca ai dai daca n-ai n-ai un ex de imaginatie pt taxatorii de la stat bre daca o familie are 100 de mil pe luna un ap si-o skoda alta familie are 30 de mil pe luna 3 apartamente si 3 skode de ce naibii in RO prima familie plateste taxe de 3 ori mai mari decat ce-a dea doua? cine e mai bogat si ar trebui taxat ala in urcare sau ala deja ajuns?

    RăspundețiȘtergere
  20. clar aia cu 100 de mil strang bani pt o afacere din mosteniri sau la negru ceilalti au acumulat deja si probabil afacerea lor e inchirierea a 2 ap la negru ,caz clar si simplu de stupiditate a taxarii in ro unde taxele pe tot ce inseamna avere sunt indecent de mici nu strang nici plata fucntionarilor care incaseaza aceste taxe, n-ar fi corect ca ambele familii sa plateasca aceleasi taxe?

    RăspundețiȘtergere
  21. Adica hai sa-i pedepsim pe astia care vor sa faca blocuri, fabrici, sa aiba mai mult decat o simpla Dacie, nu?


    Vai vai..

    RăspundețiȘtergere
  22. @iooo, impozitul pe avere e nationalizare si chiar daca nu ar fi tot e injust.

    De ce e nationalizare:
    1. veniturile din care a fost constituita averea au fost deja impozitate
    2. La un procent X din valoare in 100/x ani ii iei omului casa, masina etc. care sunt ale lui, construite sau platite de el.
    3. Faptul ca unul are casa de 80mp cu gresie si unul o are tot de 80 mp cu marmura nu insemna ca ala cu marmura are datorii mai mari fata de societate; de fapt a platit deja mai mult prin TVA.

    De ce e injust: pentru ca unul pune banii in banca, ii cheltuie pe vacante (in Maldive, asa ca nu obtii nici TVA si nimic altceva), nu ai ce sa impozitezi; altul isi ia o casa in care locuieste, i-o impozitezi, al treilea isi ia tablouri de valoare pe care nu le impozitezi. De ce tratamentul asta inegal?

    Si, pana la urma, de unde furia asta de a impozita tot ce se poate? Care e scopul sa mulgi capra vecinului?

    RăspundețiȘtergere
  23. adrian daca citeai cu atentie propunerea mea nu impozitam nimik pe care a fost platit deja impozitul aici gresesti grav si asta era si ideea mea de a nu-i afacta deloc pe cei care deja au platit ,cei care au o avere obtinuta legal din munca castiga chiar doar cei care au obtinut-o ilegal sau din noroc sa-i spunem pierd ,avantajele realiste nu cele idealiste propuse de tine sunt ca nu necesita interventia ,,militiei'',care desi in teorie ar trebui sa faca ordine si sa confiste furtul de fapt nu o face mai deloc ,apropo dobanzile bancare sunt impozitate ,iar banca nu-si permite depozitele daca nu ar da credite deci banii din banca in nici un caz nu produc stagnare economica cum spui tu ci din contra centralizeaza capital pt ca cei care il pot utiliza in mod productiv sa o faca ,cam asta e si problema vesticilor nu au depozite au prea mult consum nu ma omor neaparat dar e un ec peter schiff care tot militeaza pe tema asta cu cresterea dobanzilor si incurajarea economisirii ,investitiile se fac doar prin economisire ,piata tablourilor e atat de mica inca paleste si in fata pietei gumei de mestecat :)) dar daca neaparat vrei sa impozitezi tablourile poti sa o faci la tranzactie ,daca se dau pe sub mana asta e ,dar e loc de multe falsuri si tepe :))

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu vreau sa fiu cel mai bogat mort din cimitir.

    RăspundețiȘtergere