Sambata, ajun de Craciun. Ultimele ajustari in portofoliul de targuieli. Ups, am uitat de paine. In piata nu mai au feliata, nu sunt masochist sa iau inca o data cozile din hipermarket-uri in piept. Intru intr-un mic.ro cu gandul “sunt salvat!”. Prima observatie: in conditiile in care oamenii se dadeau cap in cap in piata mai devreme, in magazinasul nostru-nimeni, nici macar la tejghea. Dupa secunde bune apare o fatuca dintr-o incapere alaturata. “Aveti paine”? intreb. “Sigur”. “De care?” zic. “Pai, alba de 1 leu”. “Numai atat”? ma mir. “Numai atat”, mi se zambeste trist. Cum naiba sa nu ai macar 2-3 sortimente de paine ca orice bomba de la parterul blocului? Moment in care ma gandesc la cateva hibe ale afacerii domnului Dinu Paturiciu.
1.Micii furnizori nu pot fi prostiti ca bugetul de stat
Ideal pentru compania care administreaza mic.ro ar fi fost ca datoriile catre micii furnizori sa fie convertite dupa o perioada de acumulare in..obligatiuni la care sa se plateasca insa dobanzi. Iar la scadenta, obligatiunile sa fie convertite in actiuni pentru o pozitie minoritara in companie, actiuni care oricum nu vor da dividende, firma avand grija sa se mentina constant pe pierdere (va spune ceva Petromidia?). Nesimtitii astia de furnizori n-au fost incantati insa de schema, ba isi cer banii destul de repede.
2. Oferta mica, concurenta mare
Ideea unui lant de mici magazine de proximitate n-a parut rea la inceput. De aceeasi parere a fost insa si concurenta iar Mega Image a continuat sa se extinda in forta. Ori, e o diferenta ca de la cer la pament intre oferta MI si cea a mic.ro. In fond, daca nu arde si n-ai nevoie urgenta de ceva in miezul noptii, preferi de regula a ai cateva optiuni la dispozitie. Vanzarile scazand, adaosurile au fost majorate ceea a dus la scaderea si mai accentuata a vanzarilor mic.ro, ca nimeni nu e masochist.
3. Gogoasa a plesnit inainte sa se arda cu ea fraierii
Inventezi o afacere “de succes”, o umfli, te diversifici si astepti cumparatorii care sa creada inca in potentialul desavarsit al retailului romanesc. Pentru Dinu Paturiciu ,bafta de a vinde Rompetrol chiar inaintea crizei n-a mai tinut cu mic.ro. Si nici cu trustul Adevarul, umflat in opinia mea tot pentru a fi maritat in 2-3 ani. Care va fi soarta mic.ro din acest punct? Probabil similara cu cea a Minimax Discount (mac.ro), care a tras deja obloanele. Morala? “Chiar daca ma lasa cineva gol in piata publica si fara bani, voi redeveni repede bogat”(ma rog, citatul din conu Dinu e aproximativ, dar intelegeti sensul). Sansa de imbogatire a d-lui Paturiciu e insa direct proportionala cu posibilitatea de a face afaceri cu statul pe care il injura pe unde-l prinde. Parerea mea.
PS: Un comentariu la acest post care spune multe:
"Sunt una din victimele afacerii mic.ro. Dinu Patriciu nu a investit si nu a pierdut bani in aceasta afacere si nici in alte afaceri. In magazinele mic.ro au investit bani furnizorii de servicii, furnizorii de echipamente si furnizorii de marfa. Printr-o retea de firme inregistrate in Olanda, controlate de Dinu Patriciu, toata investitai este contractata cu foarte multi furnizori. Esenta inselatoriei consta in contracte extrem de stufoase , cu multe clauze capcana si toate cu plata la termen de peste 90 de zile. Termenul nu se respecta, se dau faramaturi pentru amagire. Facturile furnizorilor se inregistreaza in contabilitatea acestor firme-caracatita. Deci firmele din reteaua Patriciu inregistreaza cheltuieli in contabilitate , dar neefectuind plata ,TVA-ul si impozitele le suporta firmele furnizoare. Toata investitia si toate taxele au fost suportate de firmele pacalite. Este nevoie de solidaritatea pagubitilor si de informare a mediului de afaceri. Afaceri tip Dinu Patriciu inseamna furt legal".
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
corect; bine punctat :)
RăspundețiȘtergerecristian,am observat multi "afaceristi" care pier dupa acelasi sablon.dupa un tun dat statului au impresia ca sunt mari menageri si pornesc ceva in piata libera.una-i una,alta-i alta.nu este si sov din acelasi aluat?
RăspundețiȘtergereanonim@ pai, a inceput sa semene destul de mult trustul adevarul cu grupul realitatea...
RăspundețiȘtergereDar ti-l aduci aminte pe Dinu al nostru, cand profetea el ca euro va atinge si va depasi plafonul psihologic de 5 lei in 2010? Sau atunci cand dadea el lectii despre piata imobiliara romaneasca? Sincer, eu cred ca, daca Dinu miza el insusi pe propriile sfaturi, ar fi intrat demult in faliment. Oricum, atat mic.ro cat si Adevarul Holding put rau de tot a insolventa generala. Ma mir ca inca mai exista furnizori care sa ii acorde credit la termenele de plata. Personal, daca firma mea ar avea ca si client vreo firma din portofoliul DP, as lucra cu ea doar cu plati in avans, exact ca la fetele de pe centura.
RăspundețiȘtergereCraciun Fericit si un an nou de poveste.
Banii lui Dinu nu sunt banii lui Dinu'.
RăspundețiȘtergereEL are de de fapt mult mai putin din cat se stie ca ar avea ( "miliarde" ).
El e un paravan pt niste baietzi destepti.
Asa s-ar putea explica si interesul de a incerca/dezvolta o afacere marunta ca mic.ro
Daca ai "miliarde" te poti gandi sa iti cumperi o tara de prin Africa, cu tot cu locuitori. Nu te gandesti la maruntisuri gen mic.ro si mai si tepesti oamenii ..
In schimb , daca ai de fapt vreo cateva sute de mil eur ai tai pe bune, a te gandi la o afacere gen mic.ro e o idee buna: adica poate in cativa ani scoti niste zeci de mil eur din ea.
Foarte interesant cum le place unora sa analizeze afacerile altora. Cei care n-au facut nimic comenteaza despre cei care au facut si inca fac. Si la comanda politica! Diferenta este ca DP pierde din banii lui in timp ce ciuma portocalie si acolitii lor, printre care si diversii comentatori, stau si cheltuie din banii publici.
RăspundețiȘtergerePai sa facem un calcul minim de rentabilizare a afacerii cu mic.ro mobil investitie in caravana complet utilata aproape 40000 mii euro minim 3 angajati sal net 1500 ron pe luna + bonuri de masa si vouchere taxi la care calculam drepturi la stat (impozite si taxe)+ investitie in fond de marfa .
RăspundețiȘtergereO nimica toata pentru mogul care tocmai incearca sa ne arate o noua masina de spalat bani
DP nu pierde din banii lui, pierde din banii bancilor si din banii furnizorilor. Ma indoiesc de faptul ca DP a iesit in pierdere; cel mai probabil, niste bani au iesit din companie pe consultanta.
RăspundețiȘtergereDinu P. a facut avere jumulind statul roman
RăspundețiȘtergerede pe pozitia de politician.Si-a facut iluzia ca este mare om de afaceri dar nu este capabil sa faca o afacere de la zero,sa o intretina si sa o creasca.Sunt multi altii ca el.Au acumulat capital prin miscari opurtuniste si nu reusesc sa-l repuna in circulatie in mod creator si eficient.
@dan: Incearca sa nu luminezi de Sfintele Sarbatori de Pasti. Atunci se ia Lumina!!! Inclusiv portocalie =))
RăspundețiȘtergereSi eu ziceam intr-o vreme la fel (mic.ro e adevarata oglinda a abilitatilor lui patriciu de a face afaceri), dar cred ca ne grabim sa tragem concluzii fara sa avem toate informatiile. Cati stiu toate afacerile pe care le invarte patriciu? Artmark? Marexim? oare cate afaceri mai are prin alte tari? Patriciu nu este si nu a fost niciodata un om de afaceri. El doar da tunuri pe unde il ajuta relatiile, banii, marionetele din partide. Banii aia sunt ulterior administrati de altii. In cazul mic.ro a ales un administrator prost. Singura 'contributie' a papusarului pnl este ca n-a fost in stare sa spuna stop nici macar cand a devenit evident pt toti cat de mic e mic.ro
RăspundețiȘtergereDoua comentarii cu adevarat pertinente: Adrian F "Banii lui Dinu nu sunt banii lui Dinu" (TOTAL de acord, asta-i esenta gagiului) si al lui pehash (probabil e mai tinar fiindca eu NICIODATA nu am crezut ca mic.ro ar reprezenta oglinda abilitatilor afaceriste ale lui Patriciu. DAR gindind atent a ajuns la aceeasi concluzie cu Adrian F. Aviz tuturor romanilor care dispun de ceva materie in scafirlie).
RăspundețiȘtergereIntrebare: pina unde duc firele "adevaratilor" proprietari ai "fabuloasei" averi patriciene ? Raspuns (indirect): ce grade (sovietice) poarta pe umeri managerii lui KazMunaiGaz ?
LOL !
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereconsider postarea asta fara valoare. o simpla mistocareala resentimentara, nu detaliaza mecanisme de bussiness, nu aduce informatie, doar supozitii ale autorului. astfel nu pot sa apreciez ce a fost bine si ce nu a fost bine in facerea mic.ro. in cazul disparitiei mic.ro o sa-mi para rau ca nu a aprins si nu s-a exins modelul de chiosc curat si functional, un model de care avem mare nevoie in peisajul asta chinuit in care ne ducem traiul.
RăspundețiȘtergeresintetica si desteapta analiza. Din pacate, miliardarului de carton Dinu Patriciu (asemeni multora) i se rupe. Are destui bani de la fraieri (eu,tu,noi,voi). Ii trebuie doar o mica ajustare de atitudine... Trebuie sa invete sa mearga tantos, ca oierul Becali, si asemanarea este perfecta...
RăspundețiȘtergereIata ca inca o data se arata faptul ca asazisii oameni romani de afaceri nu se descurca pe picioarele lor, atunci cand afacerile lor nu sunt cu statul si nu mai merg pe spaga.
RăspundețiȘtergereDinu asta e o poama care va ramane falita pentru ca habar nu are ce sa faca cu banii lui.
Al doilea pe teava e Tiriac, care ne predica despre "Romania adevarata" care nu e altceva decat o firma de vandut masini produse in alte tari (deci o firma de scos banii romanilor in afara tarii).
Dragi tovarasi moguli, daca doriti bani stimulati productia si exporturile, nu comertul si lucrarile locale facute cu firme straine, ca asa pleaca banii din tara, economia noastra merge artificial in jos iar a altora artificial in sus.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereTitlul este complet gresit!
RăspundețiȘtergereCa si "Darcula Park"de linga Sighisoara, mic.ro nu s-a dorit a fi o afcere de succes, ci o noua tzeapa marca Paturiciu. In acest sens se poate spune ca a reusit, falimentul nu este al sau, si oricum miliardele alea ce l-au propulsat in Top 500 pe plan mondial nu erau ale lui ...
Dealtfel, chiar Cristi DOgaru observa asta in articol <>, atunci de ce titlul care sugerza compatimire pentru "Sarmanul DInu, care a ajuns in falimnet din cauza crizei ..."Nu este cazul!
Domnule Cristian Dogaru,
RăspundețiȘtergereIn primul rand v-as ruga sa va informati un pic inainte sa scrieti articole cu continut economic. Eu stiu ca romanii sunt buni la toate dar cateodata este bine sa mai si citim inainte sa ne dam cu parerea despre una sau alta.
Voi evidentia cateva detalii ale afacerii mic.ro pe care dumneavoastra nu le puneti in evidenta si cu ocazia aceasta sper ca voi mai ridica macar un pic cunoasterea romanului asupra notiunii de bussiness de franciza.
Ok, sa o luam usor. Ati auzit de McDonalds? Da sunt cei care vand burgeri la colt de strada. Banii McDonalds domnule Dogaru nu vin si nu au venit niciodata din burgeri. McDonalds a cumparat/inchiriat spatiul si il subcontracteaza cui doreste sa isi deschida un restaurant. Deci da, si dumneavoastra va puteti deschide un restaurant McDonalds. Acum profitul companiei McDonalds vine din spatiul inchiriat, masinariile inchiriate, contractele privilegiate cu CocaCola iar cheltuielile sunt cele legate de brand, si instructie a personalului. Managerul de magazin (contractorul de franciza) castiga din vanzarea burgarilor, McDonalds nu este altceva decat o firma de imobiliare. Mai exact, daca un restaurant este in "faliment" nu McDonalds da faliment ci firma care a cumparat franciza.
Sa revenim un pic la mic.ro pe care-l plangem asa de tare. Mic.ro este defapt mic.ro si asociatii unde asociatii sunt cei care vor sa isi deschida un butic in fata blocului. Acum mic.ro nu merge pe francizare clasica pentru ca nu are nimic in plus de oferit ci pe asociere tot un fel de franciza. Mai exact eu firma buticarul.ro vreau sa imi deschid un butic. Nu detin finante pt marfa asa ca ma asociez cu mic.ro care imi face legatura cu furnizorii. Furnizorul vrea sa vanda cantitati mari, mic.ro dispune de capital si poate cumpara cantitati mari, buticarul traieste doar din vanzari mici. Acum la cantitati mari discountul este mare, mic.ro isi trage parte din discount iar buticarul isi trage si el partea lui. Practic mic.ro este o forma de intermediere a capitalului un fel de middle man intre buticarul final si furnizor. Acum se intreaba toata lumea dar ce este cu dubitele mic.ro, dar cu magazinele mic.ro? Toate acestea sunt inchiriate (ori de mic.ro ori de catre altii) asociatilor. Daca afacerea merge prost, nu da faliment mic.ro (cum nici McDonalds nu da faliment daca nu se mai vand burgeri) ci respectivul "punct" mic.ro. Poate fi destul de confuzant dar domnule incercati sa intelegeti piata economica inainte de a "scrie" articole cu caracter economic.
anomim-ultimul@ cum de nu se achita atunci furnizorii si marfurile incep sa dispara din magazine? ce, nu e in stare domnul patriciu sa dea banii mai departe?..sau au ramas micii posesori de franciza fara bani brusc si in masa? nu toate magazinele sunt date in franciza, asta as putea paria....si cum se face ca au inchis deja minimax discount?
RăspundețiȘtergereTot ultimul anonim,
RăspundețiȘtergereNormal ca furnizorii demonstreaza impotriva falimentului unui punct si vor sa implice firma lui Patriciu care este acoperita de acte de intermediere. Practic, el este middle-man, mai exact daca furnizorul cere insolventa omului de la mijloc, omul de mijloc cere insolventa buticarului. Se face astfel un transfer subtil de responsabilitate juridica. Ia ghiciti si dvs cine plateste? :)
dom' dogaru,
RăspundețiȘtergeren'as fi crezut c'o sa am privilegiu' de a da peste un dinu patriciu care "da la peshte" la d-voastra pe blog, ba sa va mai si vad ca intratzi in dialog cu el!
craciun fericit!
cu craciunitze ashijderea...
Sunt una din victimele afacerii mic.ro.
RăspundețiȘtergereDinu Patriciu nu a investit si nu a pierdut bani in aceasta afacere si nici in alte afaceri. In magazinele mic.ro au investit bani furnizorii de servicii, furnizorii de echipamente si furnizorii de marfa. Printr-o retea de firme inregistrate in Olanda, controlate de Dinu Patriciu, toata investitai este contractata cu foarte multi furnizori. Esenta inselatoriei consta in contracte extrem de stufoase , cu multe clauze capcana si toate cu plata la termen de peste 90 de zile. Termenul nu se respecta, se dau faramaturi pentru amagire. Facturile furnizorilor se inregistreaza in contabilitatea acestor firme-caracatita. Deci firmele din reteaua Patriciu inregistreaza cheltuieli in contabilitate , dar neefectuind plata ,TVA-ul si impozitele le suporta firmele furnizoare. Toata investitia si toate taxele au fost suportate de firmele pacalite. Este nevoie de solidaritatea pagubitilor si de informare a mediului de afaceri. Afaceri tip Dinu Patriciu inseamna furt legal.
Franciza?...poate in Bucuresti sau in alte orase, in Cluj nu stiu sa fi avut vreo franciza, aici au inchiriat spatii comerciale pe numele lor, Mic.ro Retail Srl. Nu au platit nici agentiile imobiliare care au lucrat pt ei, au impus un contract in care erau platite la deschiderea magazinelor si n-au platit nici atunci, iar unele nici nu le vor mai deschide. Teapa a constat in numele de PATRICIU, pe care-l scoteau la inaintare ca pe o garantie a unei afaceri sigure pentru firmele care le prestau servicii si pentru proprietarii care le inchiriau spatiile.
RăspundețiȘtergereDomunle Dogaru,
RăspundețiȘtergereTot ultimul anomim va scrie. Priviti aceasta replica pusa la dvs pe forum.
"Anonim spunea...
Sunt una din victimele afacerii mic.ro.
Dinu Patriciu nu a investit si nu a pierdut bani in aceasta afacere si nici in alte afaceri. In magazinele mic.ro au investit bani furnizorii de servicii, furnizorii de echipamente si furnizorii de marfa. Printr-o retea de firme inregistrate in Olanda, controlate de Dinu Patriciu, toata investitai este contractata cu foarte multi furnizori. Esenta inselatoriei consta in contracte extrem de stufoase , cu multe clauze capcana si toate cu plata la termen de peste 90 de zile. Termenul nu se respecta, se dau faramaturi pentru amagire. Facturile furnizorilor se inregistreaza in contabilitatea acestor firme-caracatita. Deci firmele din reteaua Patriciu inregistreaza cheltuieli in contabilitate , dar neefectuind plata ,TVA-ul si impozitele le suporta firmele furnizoare. Toata investitia si toate taxele au fost suportate de firmele pacalite. Este nevoie de solidaritatea pagubitilor si de informare a mediului de afaceri. Afaceri tip Dinu Patriciu inseamna furt legal."
Ca jurnalist, blogger sau ce sunteti dvs ar fi interesant sa va informati asupra afacerilor lui Patriciu. Ar fi un subiect de senzatie de care sunt interesat. Mai exact, ma intereseaza si cred ca si pe dvs raspunsul la urmatoarele intrebari: De unde provine cash-ul pentru aceasta afacere (aici este clar vorba de cash sau linie de credit - tot o forma de cash) a lui Patriciu (banca sau fonduri private)? Care sunt clauzele contractuale "dubioase" stipulate in contractele cu asociatii mic.ro? Care sunt furnizorii mic.ro care se plang de nerespectarea termenelor de plata? (mai exact este si vreu furnizor mai mare gen CocaCola sau doar intermediari mici? Care este marja de discount acorda mic.ro de catre furnizori.
Multe din aceste informatii o sa-mi spuneti ca probabil sunt confidentiale. Probabil ca aveti dreptate dar sa stiti ca lumea si mai ales romanii pagubiti vorbesc mult.....
Sant un proprietar de spatii inchiriate la Mic.ro Retail srl administrator Dan Ionescu.De trei luni nu a platit chiriile la toate spatiile din Craiova. Deja, ne-am strans 4 proprietari de spatii si speram sa cooptam alti "tepuiti" !
RăspundețiȘtergereAm auzit ca in sistemul de control financiar se preda/vorbeste de SCHEMA DINU PATRICIU aplicata la Petrom/Petromidia
RăspundețiȘtergereCei care au amanunta ii rog sa posteze amanuntele.
In Buuresti are 2 spatii inchiriate de la mine si de 3 luni nu au platit chria telefonic doamnele de acolo nici nu mai raspund ce sa mai zic de domnul MIhai Voicu care promite plata chiriei si nu o face nu mai zic ca noi platim tva pt facturiile facute catre mercadia.ro mi se pare jignitor lipsa lor de cooperare..eu le-am inmant deja ordinul de evacuae iar magazinul era gol adica ceea ce am gasit acolo era un vnazator cateva produse prafuite si cam atat.sper ca toti omaeni care au facut afaceri cu aceasta firma sa ii actioneze in instanta
RăspundețiȘtergereBuna ziua,si eu am un spatiu inchiriat la niMIC.RO, in ceea ce priveste chiriile intarziate, toti proprietarii ne aflam in aceasi situatie, RESTANTE pe ultimele 2-3 luni, facturi inregistate, platite taxe la stat. Lipsa de cooperare lasa de dorit, si incepuse asa "frumos".
RăspundețiȘtergereTot umbla vorba ca se va intampla ceva la 15 ian.2012 ceva pozitiv,dar au datorii prea mari, ma rog vom vedea.
Ref. la Dl Voicu face si el ce i se dicteaza de mai sus, doar nu are el banii in "buzunar".
Eu le am trimis o notificare ultimativa de plata sau evacuare care expira in 15 ian 2012.
Au zis ca vor elibera daca nu se face ceva pentru ca nu mai au ce face, nu au marfa , au datorii, etc............
"si fara spatiu si fara bani" aici doare.
In contractele de locatiune cu MIC.RO, la rubrica "litigii" se face referire la Curtea de Arbitraj, aveti idee de existenta unor litigii in curs de rezolvare intre proprietari si MIC.RO ??
RăspundețiȘtergereAm inteles ca este o cale mai rapida aceasta de recuperare a creantelor decat pe calea judecatoreasca normala, fiind termenele mai scurte.
Daca intra in insolventa sau faliment NU mai avem ce recupera.
Dar de angajati se scrie ceva? Nici somaj, nici disponibilizare, nici transport. S-a incalcat contractul de munca. Toti sunt corupti Unde ne adresam? Dar de ce romanul este fals si nici solidaritate nu gasesti pentru a-i actiona in instanta pe acesti excroci?
RăspundețiȘtergereSalariul in decembrie l-am primit in trei rate si nu stim ce se va intampla cu noi.Ne temem ca nici dreptul la somaj nu-l vom avea pentru ca Mic.ro nu si-a platit datoriile la stat. Si ne bucuram anul trecut ca am gasit un loc de munca cu un salariu decent si conditii omenesti de munca, dar......minunea a tinut 3 luni, atat!!!! Vai de noi! Pe noi angajatii cine ne va apara?
RăspundețiȘtergereSi mai e o problema ca toti angajatii au platit acel training cu o taxa de 4oo ron incheind un contract pentru acest training in urma caruia in termen de 4 luni in urma unui examen se elibereaza o diploma de lucrator comercial. In realitate "examenele" s-au dat dupa vreo 9 luni iar diplomele nu le-am primit nici acum si avem un an de la angajare. Dar banii s-au incasat pe asazisul "training".Asta nu se numeste tot teapa?
RăspundețiȘtergerefirma este deja falimentara.............cum ne mai recuperam bani,bonuri.garantii....diplome???????????????????????????????????????????
RăspundețiȘtergerestam ca fraieri sa pazim magazinele in frig fara lumina fara caldura fara apa............rusineeeeeeeeeeeeeeeeeee va bateti joc de angajati............nu ne spune nimeni nimic concret ori la moara ori la gara.......cine ne plateste chirii,cine ne pune la copii mancare pe masa..........cu ce sa ne intretinem daca bonurile din noiembrie nici acum nu le-am primit????????????azi era zi de salariu.....contul este 00000000000000000000000.............nenorocitilor......
RăspundețiȘtergeresuntem in data de 12 01 2012 si nu ne-am primit salariul pe luna decembrie bonurile pe noiembrie nu ,am auzit ca somajul nu este platit din luna august asa ca sa ne luam gindul de la somaj .
RăspundețiȘtergere