sâmbătă, 10 martie 2012

Definitia recesiunii in an electoral? Doua trimestre consecutive de scadere a PIB, avand ca efect...cresterea veniturilor populatiei

De la “crestem salariile doar daca economia ne permite” in ianuarie la “vom creste salariile; economia permite orice” in martie, n-a fost decat un pas. Motivatia juriului: nu avem de-a face cu mita electorala, nuuuu, e doar o impulsionare binevenita a economiei prin stimularea consumului. Ce se trece sub tacere e ca in criza, psihologia consumatorilor e diferita iar cresterile de venituri nu stimuleaza economia ci..economisirea.

Mai putin de 1 miliard de euro ar costa in 2012, impreuna, majorarea veniturilor bugetarilor cu 16% si reducerea CAS pentru angajati cu 5%, dupa calculele ministrului Finantelor. Un fleac, nici nu iese prea ciuruit bugetul, nu?(sub 1% din PIB). Ganditi-va ca sumele alocate investitiilor in acest an erau de peste 6% din PIB, ca programul de privatizari include in cazul in care toate pachetele se vand cam 1,5 miliarde euro-pachete minoritare la Romgaz, Hidroelectrica, Petrom, Transgaz, Transelectrica, aeroportul Otopeni, dar si pachetul majoritar la Oltchim-doar ne-am obisnuit ca banii din privatizari sa fie tocati pentru consum (vezi BCR). Au de unde sa taie sau sa redirectioneze.Ca sa nu mai pomenim de “cresterea disciplinei fiscale”, “scoaterea unei parti a economiei la negru la lumina”, etc. Deci bani pentru 2012 ar fi. Ce facem insa dupa ce trec alegerile?

In 2013 si 2014 Romania are de platit in contul rambursarii imprumutului de la FMI si institutiile europene cate 5 miliarde dolari. Cinci miliarde pe an? De unde o sa luam banii? Pai, de prin rezerva BNR-o parte, si din rostogoliri-alta. Din acest motiv Finantele au inceput sa iasa pe piata americana in cautare de investitori. Chiar daca vom gasi bani suficienti pentru rostogoliri, vestea proasta este ca noile sume vin cu randamente duble. Nu mai platesti dobanda de 3 si ceva la suta FMI-ului, ci de 6 si ceva la suta, poate 7% la dolari. Iar in conditiile unui randament dublu, sarcina datoriei publice creste, va fi tot mai greu sa suportam plata dobanzilor fara sa operam taieri importante de cheltuieli. Din acest motiv, pomenile electorale care se pregatesc acum ne vor iesi pe nas dupa 2013.

Cum, o sa aiba probleme Romania, nu vezi cat de putin datoare e tarisoara asta? Pai, nu e deloc asa, eu zic ca datoria noastra cantareste mai greu decat cea a Germaniei de pilda. Ganditi si voi, care e diferenta intre a avea datorii de 80% din PIB pe care le achiti la dobanzi sub 3% si a avea 40% din PIB datorie publica dar la dobanzi de peste 6%? Puneti la socoteala si veniturile: peste 40% din PIB in Germania, sub 35% in Romania. Ca sa nu mai pomenesc de productivitatea muncii si de coruptie, da? Iar datoria noastra tot creste, an de an.

Cresterea veniturilor e binevenita, impulsionam economia dand apa la moara consumului? Da-da, si marmota facea coada la hipermarket, nu? Uitati-va ce s-a intamplat in ultimii ani: restantele la banci cresc , la fel insa depozitele populatiei. Sentimentul de incertitudine, teama pierderii locului de munca nu sunt cel mai bun stimulent pentru a-ti cheltui suta de lei pe care autoritatile ti-o dau in plus. Stiu, pentru Guvern e comod sa-si imagineze ca va recupera 24% din majorarile salariale din TVA. Eu zic va recupera cel mult impozitul de 16% pe dobanda, asta daca bugetarii nu aleg varianta depozitului la termen intre rufele din sifonier. Cresterea de salarii s-ar fi dus in consum in conditiile unei lungi perioade de crestere economica, de apetit pentru noi achizitii pe fondul unui grad redus de indatorare. Cand lefegii sunt deja datori-vanduti ce sa mai speri? A, da, poate sa speri ca isi vor achita cu banii in plus niscaiva restante la banci, ca tot ii ameninta dl Ghetea, seful ARB, ca or fac puscarie, or li se iau bunurile daca sunt rai platnici (eu stiam ca nu exista inchisoare a datornicilor pentru cei care au de rambursat sume restante privatilor si ca mai mult de o treime din venituri nu risti sa pierzi daca n-ai bunuri executabile, dar poate ca dl Ghetea are informatii noi, poate face lobby la Guvern in acest sens, cine stie?).

In final, nu pot decat sa ma mir ca recesiunea in care ne pregatim sa intram a fost anuntata de..ministrul Dragoi. Pai, parca presedintele Basescu era responsabil cu anuntarea datelor macroeconomice inainte ca Statistica sa iasa cu respectivul comunicat de presa. Alo, alo, Cotroceniul, dormi? Sau poate ca asta e valabil doar in cazul vestilor bune si injectiilor de optimism?

3 comentarii:

  1. Si crezi ca va fi mai bine Romaniei in 2013-2014 daca nu se fac cresteri salariale acum?
    Oare nu are legatura aceasta crestere a salariilor cu o incercare de iesire din genocidul economic care este in desfasurare in randul profesorilor de exemplu?
    De ce bagi repede mai multe-n oala? Poti sa te limitezi la cresterea salariilor, fara scaderea CAS, care crestere da un impact de sub 0,4% din PIB, in conditiile cresterilor repetate a PIB. Ba chiar ajuta la incasari sporite din CAS, nu?
    Chiar crezi ca un spor de 16% la bugetari nu se va vedea in economia directa?
    De cand s-au facut averi din salariu de bugetar dupa cum insinuezi tu economisirea?

    RăspundețiȘtergere
  2. @cristiandogaru: fix la tinta. ai uitat sa zici si formula care a stat la baza cresterii salariului bugetarilor:
    - daca are succes si castiga cateva procente la alegerile din toamna PDL-ul atunci -din punctul lor de vedere- atunci a meritat.
    - daca pierde (covarsitor) PDL-ul oricum nu mai e treaba lor si sa vada si USL-ul cum e sa guvernezi pe criza si fara bani :)
    Deci cam win-win pentru ei ...

    @Marius - eu cred ca romanilor le-ar fi mai bine daca ar exista o strategie fiscala clara. Masuri luate separat intr-o directie sau alta vor produce doar haos si scaderea nivelului de trai.
    Ce e mai grav este ca USL-ul nu difera deloc de PDL. Nu au o strategie economica clara, nu se inteleg nici macar ce masuri vor lua ... scopul lor este vanarea lui Basescu si atat.

    Deci mai bine nu va fi in Romania in urmatorii ani nici daca ar creste salariile bugetarilor cu 100% de maine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doar un cretin ar mari salariile cu 100% de maine.
    Nu cred ca m-ai citit ce am zis mai sus, sau n-ai inteles.
    Cum nici programul USL de guvernare nu l-ai citit, care program fata de cel al PDL macar exista, PDL sunt cei care nu au program si merg dupa cum si cand vrea Basescu.

    RăspundețiȘtergere