Trustul Realitatea-Catavencu a schimbat soarta alegerilor prezidentiale din 2009. Am avut victimizarea lui Basescu (filmuletul cu palma aplicata copilului difuzat obsesiv, pana la saturatie, “sa-ti fie rusine Dinu Patriciu!”) si compromiterea lui Geoana (intalnirea de taina cu Vantu, filmata voios de oamenii trustului pentru confirmare, “dar la Vantu ce-ati cautat aseara domnu’Geoana?”) dintr-o lovitura, pe ultima suta de metri a campaniei, ca sa nu mai existe loc de nuantari, reveniri, razgandiri ale electoratului. Cine va canaliza in 2012 voturile emotionale ale electoratului (doar asa se poate forta o modificare substantiala a actualului raport de forte)?
Pana acum PD-L si-a facut treaba dupa manual. A incercat o schimbare de imagine-Guvern fara “vedete” (s-a renuntat exclusiv la Udrea), Premier nou cu alura de tehnocrat. A inceput sa tatoneze variante de tranzactionare cu electoratul-majorarea salariilor bugetarilor (scaderea CAS, destinata tuturor angajatilor, genera o schimbare mai putin spectaculoasa in intentia de vot, procentele castigate la venituri erau sensibil mai mici), program de reabilitari termice la blocurile ceausiste, etc. Din pacate in Paradis incep sa apara disensiuni (Ungureanu-greii PD-L), gradul de incredere in Premier se erodeaza repede (de la 29% imediat dupa numire, la 20%), scandalurile legate de privatizarea resurselor de cupru (firma castigatoare nu are banii necesari, abia acum urmeaza sa-i stranga) si exploatarea gazului de sist, plus ultimele plecari strategice din PD-L risca sa erodeze fragilul capital politic obtinut la inceputul anului. Ce se mai poate face?
Lovituri agresive de imagine concentrate in prajma campaniei electorale, preferabil pe ultima sa suta de metri pentru ca electoratul sa fie nevoit sa voteze emtotional (“ia uite, toti sunt la fel, ce Opozitia e mai breaza, uite de ce-au fost in stare!”) si nu rational (“dar daca lucrurile nu stau chiar asa, al cui interes servesc stenogramele, filmuletele cu camera ascunsa, dosarele, etc...”). Pe lista mea de “lovituri norocoase” pentru PD-L am trecut:
1. Dosarul de informator al lui Crin. Ar fi o lovitura de imagine, mai ales pentru un electorat “principial”, sensibil la asa ceva precum al liberalilor.
2. Inregistrari compromitatoare cu Ponta. Vom afla cum liderul opozitiei negocia un os mai gras pentru el, pactizand cu inamicul. Sau variatiuni
3. Scandaluri de coruptie pe ultima suta de metri, stenograme, “capturi” ale serviciilor, etc.
4. Condamnari in procese in derulare (Nastase va fi folosit ca varf de lance, dar nu numai), un DNA mai agresiv decat de obicei. Nu cred insa ca lumea afacerilor va fi zguduita semnificativ-ei trebuie sa contribuie financiar la campanii. Vantu va dormi in continuare linistit, la fel Patriciu (nu cred in ruptul capului in relatiile de adversitate fara nuantari a celor doi cu Basescu).
Ce roluri isi vor asuma televiziunile in acest context? In afara de partiturile obisnuite dupa care canta deja marile grupuri de presa de la noi, strategia castigatoare va include obligatoriu:
Victimizarea puterii.
Vom afla lucruri revoltatoare care se vor dovedi in final exagerari, falsuri, calomnii. Intoxicarile vor viza Antenele (cu moderatie, sunt militanti dar nu prosti), cele doua Realitatati, TVR (variantele mai soft).
Compromiterea Opozitiei.
Vor excela B1, Realitatea (“demersul jurnalistic primeaza, in ciuda orientarii anterioare a postului nu putem refuza sa ne informam corect telespectatorii”), OTV-pentru varintele fanteziste. Cred ca PRO TV va ramane in zona neutralitatii iar TVR nu va fi folosita direct pentru diseminare, eventual va prelua si comenta bombele altora.
Favorita mea este, ca si in 2009, Realitatea TV. Centrul de greutate al strategiei de echilibrare a raportului de forte in politica romaneasca inainte de alegeri se va axa din nou pe fosta (viitoarea?) televiziune a lui Vantu (din acest motiv nici nu ma astept la vreo condamnare spectaculoasa in cazul sau in acest an).
PS: Un text interesant scrie azi Dan Diaconu pe Trenduri Economice. Teoria sa: in Romania se pregateste un schimb de putere iar migratia lui Frunzaverde arata ca grupurile de interese din spatele partidului democrat (factiunea Monte Carlo-baietii cu care joaca Videanu table pe plaja, va amintiti?) cauta sa isi asigure spatii de negociere in momentul in care transferul puterii se va face. Frunzaverde este deci un prim cap de pod pentru asta.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
esti bocna si la politica si la bursa
RăspundețiȘtergeredraga anonim, ma inclin in fata geniului tau..anonim.
RăspundețiȘtergereo sa-mi fac eu televiziune - pe net ca de unde bani... adicatalea de fapt doar un canal pe youtube :)
RăspundețiȘtergeresi o sa lansez emisiunea: "piercing in gura presei, varianta catifelata dar aspra"
si voi decide astfel soarta alegerilor...
mai ales ca o sa-i am invitati permanenti de AC si pe basescu
desigur ca soarta cu pricina va fi cruda... biftec tartar..
important e sa fim sanatosi si sa (ne) radem...
antenele lui felix sunt lidere de piata ... pentru fraieri
RăspundețiȘtergereAwesome things here. I am very satisfied to see your article.
RăspundețiȘtergereThanks so much and I'm looking forward to touch you. Will you please drop me a mail?
Feel free to visit my homepage ... comprar perfume