sâmbătă, 24 martie 2012

Update oferta Transelectrica. O speculatie usoara, de primavara

Pe termen lung, investitia in Transelectrica vine cu o multime de riscuri la pachet (datorii mari ale companiei, investitii restante, riscul unei majorari de capital care sa dilueze minoritarii, etc). Pe termen scurt insa-cateva luni-cine cumpara in oferta aproape de 15 lei/actiune are ocazia sa vanda la 17-18 lei (cu profit de 15-20% deci) pe fondul unor rezultate previzibil bune dupa primul trimestru (in traditia companiei ultimele trimestre sunt insa cu pierderi) si argumentului intens fluturat “actiunile TEL n-au crescut odata cu bursa in 2012 pentru ca investitorii asteptau oferta statului cu discount”. Una peste alta, o combinatie risc/profit potential ce pare atractiva pentru speculatori. Vedeti mai jos pe ce interval de pret s-a grupat grosul subscrierilor pana acum.

Am subliliat aici riscurile aferente unui pariu pe termen lung pe actiunile Transelectrica. Subscrierea in cadrul ofertei poate aduce insa profit pe termen scurt, pentru investitorii cu profil speculativ, dupa cum arata acum lucrurile. Oferta se va subscrie integral dupa toate aparentele (vineri s-au cumparat 31% din actiunile scoase la vanzare iar procentul de subscriere ajunsese la 47%-pentru incheierea cu succes este nevoie de minim 70%), compania aruncand pe ultima suta de metri in lupta de imagine si un dividend usor marit (1,1 lei brut, 0,92 lei net) fata de asteptarile investitorilor-s-a alocat in acest scop 92% din profitul pe 2011 fata de 85% cat anuntase Guvernul ca va solicita companiilor unde este majoritar. De altfel, o strategie similara a adoptat si Transgaz pe fondul apropierii ofertei sale (aprilie-mai).

In mod previzibil, actiunile Transelectrica vor avea o “presa” buna in lunile ce vin-sa nu uitam ca de succesul ofertei TEL se leaga sperantele reusitei celorlalte vanzari prin bursa pe care le pregateste statul. Brokerii, ziarele de specialitate vor afisa optimism, compania va anunta rezultate foarte bune dupa primul trimestru (asa a facut si in 2011, trimestrele 3 si 4 fiind insa pe minus), se va insista obsesiv ca actiunile n-au crescut in 2012 doar pentru ca investitorii erau focalizati pe discountul la care statul urma sa ofere actiunile (n-a fost cine stie ce in final, doar 12,5%) si ca actiunile ar merita o “prima de lichiditate” dupa majorarea free-float-ului cu 15%. Prin urmare, cine cumpara in intervalul 14,9-15 lei actiune poate face un profit de 15-20% in lunile urmatoare. Asta pentru ca mi-e greu sa cred ca actiunile TEL nu vor reveni macar la 17 lei cu toata campania de imagine de care se vor bucura. Singurul semn de intrebare este cum se vor comporta pietele externe in intervalul asta, bursa din Bucuresti sincronizandu-se cu trendul general. Semnele nu sunt chiar incurajatoare, exista semne de oboseala dupa raliul bursier din primele luni ale anului 2012 dar mai avem totusi ceva vreme pana la clasicul “sell in may and go away”.

Vineri, situatia subscrierilor pe transe de pret arata cam asa:49% grad subscriere pe transa investitorilor mari (sume alocate peste 500.000 lei) si 35,8% pe transa investitorilor mici. Pe transa investitorilor mari, doar 2,8% din intreaga oferta o reprezentau cererile de subscriere peste 15,1 lei, restul de 46% fiind intre 14,9-15,1 lei. Pe transa investitorilor mici, ordinele peste 15,1 lei reprezentau 10,6% iar cele peste 16 lei doar 1% (nimic spectaculos pana aici, pretul la bursa la inchiderea sedintei de vineri a fost de 16 lei), intervalul 14,9-15,1 lei avand 25 din cele 35 de procente subscrise pana la sfarsitul zilei de vineri.

2 comentarii:

  1. unde e discountul daca pretul pe bursa e aproape la fel cu cel din oferta ???

    RăspundețiȘtergere
  2. in momentul lansarii ofertei era de 12,5%...acum a ramas la 6,5%...ce sa-i faci, la snp anul trecut discountul se topise cu totul...

    RăspundețiȘtergere