In primul ciclu electoral dupa varful intermediar al crizei din 2009, tendinta a fost votul alternativ-pleaca Puterea, vine Opozitia. Cum o criza a supraindatorarii generalizate (privata/publica) nu se termina cu una cu doua, in cel de al doilea ciclu electoral se vor cauta alternative in afara clasei politice traditionale. Deja, outsiderii si-au facut prezenta prin Europa-vezi partidul piratilor, Marine Le Pen, extremistii din Guvernul olandez, PP-DD la noi. Iar nocivitatea alternativelor la partidele deja consacrate este direct proportionala cu gradul de maturitate politica si educatie din fiecare societate. Din pacate pentru Romania, caderea libera a PDL-ului face ca alternativa la esecul USL in acest moment sa fie parintele Elodiei. Chiar si o ruptura a USL-ului dupa alegerile generale, in orizontul celor prezidentiale din 2014, nu va simplifica lucrurile daca electoratul va dori sa incerce senzatii tari dupa ani buni de retorica seaca, fripturism generalizat, lipsa de solutii reale in economie si criza prelungita.
PDL va mai pierde probabil o felie groasa in administratia locala. Oamenii migreaza acolo in functie de pozitionarea fata de robinetul cu bani, iar obiectul in cauza tocmai a trecut in alte maini. La extrem, din PDL se pot desprinde doua aripioare care sa-si revendice brusc afinitatile liberale ori social democrate. In definitiv, la ce va asteptati? Un partid nu este in Romania locul principiilor, a valorilor comune, a asumarii unei strategii socio-economice ci un grup de interese, o trambulina spre functii si fonduri publice. Creste distanta fata de banul public in partidul lor? oamenii se muta mai aproape de acesta adoptand alt partid, simplu.
Intarzierea reformarii agresive a PDL (dupa locale, nu e acum momentul “cutitelor lungi”, poate dupa generale cum vrea Boc?) mi se pare o greseala. Nu de tinerea inauntru a tuturor membrilor sai trebuie sa fie preocupat partidul acum ci de scoaterea afara a simpatizantilor in ziua alegerilor. Iar pentru asta e nevoie de alta imagine. In definitiv PNT-CD nu a disparut pentru ca i-au fugit oamenii din partid ci pentru ca i s-au volatilizat alegatorii.
Din pacate pentru noi toti, alternativa cea mai bine ancorata electoral la actuala Putere pare PP-DD. PDL are problemele de imagine si strategie, un partid nou (Alba ca Zapada domnului Lazaroiu) nu poti construi repede fara o trambulina media. Or ai lideri cu expunere media, fie prin functia publica detinuta, fie detinatori de televiziuni sau doar abonati permanenti ai acestuia, or ai o oferta “beton”si credibilitatea ca o vei pune in practica-ceea ce nu prea e cazul in Romania. Fara expunere media asigurata toate ideile si asocierile bune mor in fasa (URR va mai spune ceva?).
Si sa ne fereasca “Sfantul” de momentul in care romanii exasperati vor cauta alternative la actuala clasa politica. Si nici nu trebuie ca PP-DD sa isi dubleze/tripleze electoratul pana atunci. E suficient ca suporterii traditionali ai partidelor “clasice” sa renunte in mare parte sa mai vina la vot. Daca credeti ca acest lucru nu e posibil curand, ganditi-va la 2012-2014. Cu scadente amanate pentru salarii, pensii si drepturi castigate in instanta, legea proprietatii, privatizari regandite, investitii straine in scadere si fonduri europene care ne ocolesc, bonus 10 miliarde de euro de returnat institutiilor financiare internationale. Venind pe un val imens de asteptare din partea populatiei in directia cresterii rapide a nivelului de trai, USL are responsabilitati imense. Vom vedea in curand cum isi nuanteaza promisiunile, cum decaleaza termene, cum aminteste de greaua mostenire si temporizeaza dezlegarea pungii cu bani, este inevitabil.
Daca in 2000 expansiunea lui Vadim a fost retezata de intrarea in structurile euro-atrantice si de cresterea nivelului de trai, domnul Dan nu are nesansa asta. Criza nu este locala, balonul datoriilor suverane ameninta sa se sparga la nivel global, nu ne pandeste o noua bula imobiliara dupa colt sub care sa se ascunda din mizerie. Daca nu se construieste din timp o alternativa decenta la actuala criza politica, care sa fie incurajata si nu sabotata de politicienii din prezent, riscam s-o transformam pe Elodia in sport de masa. Se simte prin toata Europa o adiere de extremism, vot in batjocora pentru a pedepsi clasa politica veche. La inceputul secolului trecut ceva similar s-a produs. Atunci nivelul de educatie si informare din societate, maturitatea politicienilor in functie au adus la putere fascismul, national socialismul si a urmat ce a urmat. Cum o sa fie de data asta?