marți, 22 mai 2012

Ce pleasca vor primi grecii pentru a vota “cum trebuie” in iunie?

Deja apar declaratii (“vom face totul”) la cel mai inalt nivel in directia mentinerii Greciei cu “orice pret” in uniunea monetara. Semn ca pomenile electorale vor curge inainte de noua runda de alegeri si nu din partea “iresponsabililor” care au guvernat pana acum tara ci din partea euro-responsabililor cu austeritatea grecilor. Gasiti mai jos o lista de posibile masuri populisto-europene pentru reambalarea “salvarii” euro:

1.Stergerea partiala sau totala a datoriilor

Grecii vor fi pusi sa promita ca nu vor mai mistifica ever rapoartele macro, ca vor fi mai responsabili, bla-bla. Dezavantajul major: cum sa le ceri spaniolilor, italienilor, portughezilor sa tina deficitele sub control si sa mestece mai departe broasca austeritatii cata vreme grecilor li se trece totul cu vederea?

2. Restructurarea datoriei 2.0

O parte din creditorii privati au inghitit galusca asta, de ce n-ar incerca si BCE/FMI sa guste din ea? Sigur, in scopul nobil al mentinerii zonei euro, a macro-stabilitatii, etc. Se pot inventa multe argumente in jargonul pasaresco-financiar pentru a explica ca nu te joci de grexitul cand ai expunere medie de 3% din PIB-ul comunitar.

3. Datoria ramane, stergem doar dobanzile

Pentru fetele de pension din institutiile financiare care s-ar infiora restructurand sau stergand datoriile grecesti, avem varianta stergerii dobanzilor mentinand principalul. Convenim: cat timp grecii nu au crestere economica nu platesc dobanzi la datorii, cat timp PIB-ul continua sa le scada nu platesc nici fractiuni din principal. Nu suna rau, nu?

4. Algoritm de ascundere a pierderilor sub pres

Ce ne supara cel mai tare daca Grecia da faliment sau daca iese din zona euro? Ca bancile care au expuneri pe Grecia vor trebui sa ia in brate ditamai pierderile generand inca un val de panica in euro-zone si injectii masive de capital pentru calmarea pietelor. Pai, nu mai bine inventam un algoritm nou de calcul a valorii activelor grecesti detinute de respectivele banci, algoritm care sa mentina la valoarea nominala respectivele active chiar daca euro e inlocuit cu drahma la Atena (ma rog, sau orice valoare-cea de achiztie de pilda-in afara celei de piata care va ajunge repede aproape de zero)?

Inca o idee in final. Pietele de actiuni si euro-dolarul au fost supra-vandute in ultima vreme si e nevoie de o corectie in sens invers. Vor navali deci stirile optimiste in curand. Poate vor reusi sa ne iluzioneze partial ca lucrurile au fost aranjate (in definitiv e an electoral inca) si vor urma luni de calm si cresteri de cotatii bursiere. Problemele raman insa si vor rabufni din nou. O criza a supraindatorarii nu se poate rezolva decat prin falimentul creditorului/debitorului (deflatie) sau prin cel al banilor (inflatie). Cat timp nu avem nici una nici alta ne miscam in cerc.

13 comentarii:

  1. Grecii nu vor sa iasa din EUR, revenirea lor la drahma ar fi un dezastru ptr. Grecia.

    Uite o analiza pertinenta a acestui scenariu, mai lasa-i pe ZeroHedge in pace:

    http://finance.yahoo.com/news/birth-greek-drachma-pained-rushed-085904665.html

    RăspundețiȘtergere
  2. E rau ca toate problemele astea, chiar daca doar cele iesite de sub pres, afecteaza in sens negativ si pe cei care au un comportament economic responsabil, fie persoane fizice, firme, guverne.

    RăspundețiȘtergere
  3. Crdeti in 4,3-4,5 culoar Eur/ron cum a zis BCR sau 4,4-4,8 cum a zis Blanculescu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ani de zile se testeaza nivelul de 4,5 - poate ar fi bine ca in sfarsit cursul euro leu sa reflecte dinamica puterii de cumparare a leului. In orice caz, in ultimii 10 ani cine si-a tinut portofoliul in euro a constatat o mare teapa.
      Nici macar in ultimii 4 ani cursul n-a acoperit prea bine inflatia pe leu.

      Ștergere
    2. ... in lei si-a infipt-o... adanc. :D

      Ștergere
  4. 4.1-4.3, cum a zis Orgonas.

    Ma intreb care or mai fi randamentele fondurilor de pensii private obligatorii.

    Piata imobiliara mai scade 5% anul asta, iar bursa n-are decat o singura directie... in sus. Pe termen lung e tun curat.

    Si revenind, dobanzile mari la lei asigura cele mai bune randamente. DA!!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai, cum, doar 5% ?!
      Minim 30% anul asta si la anul inca 30%, cumulat cu scaderea de 50% din oct.2008 si ianuarie 2009 (parca asa am citit pe undeva, lol) da peste suta :)
      Keep up the faith, 2 k.

      Ștergere
    2. -20% in 2011.

      10 k

      ... si condolinte pentru investitii... prastie chelita. :)

      Ștergere
    3. Tu cine mai esti baietzel lol

      Ștergere
  5. Spuneti: "Pietele de actiuni si euro-dolarul au fost supra-vandute in ultima vreme si e nevoie de o corectie in sens invers." Aveti date legate de volumul tranzactiilor SHORT pe actiuni si pe perechea EUR/USD? Adica ma intereseaza de unde ati venit cu ideea, daca aveti date sau este o presupunere.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. scaderea eur din ultima perioada a fost prea brusca si se cere acum o corectie in sens invers pentru ca smecherii sa-si marcheze profiturile , ce e greu de inteles aici ???

    RăspundețiȘtergere