duminică, 3 iunie 2012

Cum se va sfarsi criza euro si care este momentul optim pentru a cumpara actiuni, valute “abandonate” si alte acareturi

Aparitia euro-obligatiunilor poate stinge criza zonei euro, in momentul in care contribuabilii din flancul nordic vor fi destul de speriati pentru a le accepta costurile (asta dupa iesirea Greciei si amenintarea ca Spania, Italia, Portugalia o vor urma). Si ce motivatie mai buna decat un sistem bancar in pragul falimentului, retrageri precipitate ale deponentilor, dobanzi uriase la bondurile porcusorilor, burse in picaj, haos, prefigurarea unui somaj exploziv? Exista si o parte buna: se vor intoarce promotiile la burse pentru cei cu cash la dispozitie si nervii tari.

Uneori ne e deloc rau sa-ti abandonezi convingerile si sa te limitezi la ipoteze. Oricum realitatea e prea vasta, prea fluida pentru a fi inghetata usor intr-o definitie si risti sa-ti reevaluezi teoriile exact in momentul in care pareau gata-gata sa se tranforme in practica. Iar in materie de euro-zone pare sa se inchege tot mai mult convingerea ca moneda unica este “terminata”. Apogeul acestei miscari se va consuma probabil dupa iesirea Greciei din euro, in valurile uriase care se vor sparge de tarmurile Italiei,Spaniei, Portugaliei ori Irlandei. Va fi momentul ideal pentru introducerea obligatiunilor comune ale zonei euro, cele prin care toate statele ramase vor garanta impreuna si nu fiecare emitent in parte ca pana acum (statele cu probleme se vor imprumuta deci mai ieftin, Germania, Olanda, Finlanda, Austria-mai scump). Si cu asta gata criza financiara, ramane in orizontul indepartat inflatia, inapoi la locurile voastre.

Inainte de iesirea Greciei n-are sens sa lansezi euro-obligatiuni, grecii le pot compromite (statul elen nu mai poate rambursa datoriile acumultate ori cum o iei iar o stergere a lor ar fi un exemplu prost pentru restul datornicilor). Grecia va fi deci pisica de aratat amatorilor de faliment suveran (“daca iti repudiezi obligatiile patesti ca grecii, iti cade moneda cu 50%, iti scade nivelul de trai, cresc delicventa, somajul, scad prestatiile sociale, etc”) iar Spania & Co vor fi salvate pentru ca nimeni nu-si permite sa renunte la piete de o asemenea marime (ca sa nu mai zic ca o iesire a flancului sudic in blocul euro ar obliga comunitarii din nord sa-si reconstruiasca de le zero sistemele bancare, iar aici implicatiile sunt imense nu doar mia de miliarde estimate in cazul plecarii Greciei).

Sigur, contribuabilul neamt nu va accepta usor sa plateasca dobanzi mai mari pentru altii. N-o sa aibe insa incotro daca alternativa este somajul (cu drahma, pesetas, lira italiana proasptat devalorizate exporti mai putin cand produci in marci, nu?).

Bancile nu mai tranzactioneaza intre ele. Deja-vu?

Va amintiti cum au decurs ostilitatile in pietele de capital dupa falimentul Lehman? Banci ingrozite, refuzand sa tranzactioneze intre ele de teama ca isi pot bloca banii, deponenti repezindu-se sa retraga depozitele, fonduri mutuale asaltate de investitori pentru rascumparari si lichidand in graba portofolii, burse in picaj, etc. Cam asta s-ar putea intampla dupa iesirea Greciei din zona euro si pariurilor impotriva bondurilor spaniole, italiene, etc. Sigur, nu imediat. Dupa valul recent de scaderi ar trebui ca pietele sa isi traga putin sufletul, n-ar fi exclus ca in Grecia coalitia pro-austeritate sa revina la limita la putere. Scenariul de care vorbeam mai sus se poate materializa spre finalul lui 2012 sau poate in 2013. Va fi insa un moment in care nimeni nu va dori sa mai auda de actiuni, active riscante, cand bancile si deponentii vor tremura. Ma rog, echivalentul lui martie 2009. Poate pastrati niste cash la indemana atunci si o mentalitate de contrarian autentic. Desi acum 4 ani se vorbea de oportunitati care nu apar decat odata la o generatie, sansa poate surade din nou celor cu nervii tari.

PS: Evident, daca scenariul de mai sus incepe sa devina prea popular, va trebui sa ne gandim la altceva.

14 comentarii:

  1. scenariul de mai sus e doar o parere...
    se poate materializa sau nu , personal nu cred in eurobonduri , orice partid din germania care va accepta asa ceva ( chiar si cu grecia out ) nu va avea nici o sansa in alegeri la nemti ...
    cum crezi ca atunci dupa ce vor fi introduse eurobondurile , spaniolii si italienii de ex. nu vor reveni la vechile metehne ??? ( trai fara impozite si cheltuieli in nestire )
    iar in legatura cu cashul , trebuie facuta o mica-mare precizare ... nu lei !

    RăspundețiȘtergere
  2. problema e de timing. Ce spui mai sus mi se pare corect, dar marea necunoscuta este CAND? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Exact, marea necunoscuta e cand! Autorul vorbeste ca si cum porcaria asta cu eurobonduri ar fi rezolvarea tuturor problemelor. Inca nu constientizezza criza seculara care abia a inceput. Greseala e comuna cu cea politrucilor care deja vad luminita de la capatul tevii.

    RăspundețiȘtergere
  4. eurobondurile nu sunt o solutie pentru germania , daca merkel le accepta o sa devina persona-non-grata in germania !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca nu accepta germania moare singura in castel cu curu pe o gramada de aur. acum trebuie sa accepte sa imparta din osanza luata de pe toti europenii.

      Ștergere
  5. Sa asteptam deocamdata sa iasa Grecia. E prea putin probabil. Dar s-ar putea sa fie .. profitabil pentru detinatorii de cash.

    RăspundețiȘtergere
  6. nu se va sfarsi. fiat money kaput. fed, bce, fmi, bm kaput. si apare alta paradigma economica.

    RăspundețiȘtergere
  7. si nu sunt singurul care crede asta: http://www.businessinsider.com/raoul-pal-the-end-game-2012-6

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiu daca o sa fie sa nu asa, dar avem nevoie de multe resurse ca sa iesim din criza si cred ca asta va dura mai mult decat pot prezice specialistii...

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu se va sfarsi curand, sunt sigur de asta! E curios de urmarit insa, ce va face doamne Merkel.

    RăspundețiȘtergere
  10. Intrebarea cea mai mare este: ce se vor intampla cu bancile grecesti care sunt prezente in Romania, si detin cam 35% din piata bancara romaneasca?

    Pentru ca acolo poate fi cel mai important si mai puternic efect.

    Vor cadea aceste banci daca Grecia da faliment / iese din zona euro?

    Cristian, iti respect enorm opiniile, scrie te rog si despre ce se va intampla cu bancile grecesti din romania, sunt SUTE DE MII de romani sau poate chiar milioane care au bani la BANCA ROMANEASCA, ALPHA BANK, PIRAEUS BANK si mai ales la BANCPOST.

    Aici este cel mai important de stiut ce se va intampla

    RăspundețiȘtergere
  11. Excelenta intrebare Paula, cred ca pe extrem de multa lume ii arde exact aceeasi intrebare, la care nimeni nu da un raspuns cinstit, un scenariu sa stim ce e cel mai probabil sa se intample cu bancile grecesti si cu banii romanilor de acolo?

    RăspundețiȘtergere
  12. paula, mihai@ daca grecia iese din uniunea monetara, in cel mai rau caz bancile mgrecesti din romania vor fi preluate de banca-punte, o constructie creata de BNR...probabil ca imediat dupa astal, o parte din depozite vor fi transferate la alte banci (CEC)...De plata obligatilor datornicilor la bancile grecesti se va ocupa de asemenea banca punte (poate functiona pe termen de 2 ani)....ce se intampla insa daca oamenii isi vor repede banii inapoi? ei, aici e intrebarea...ministerul finantelor poate imprumuta banca punte, dar cat de mult poate sa o faca fara a pune in pericol deficitul ?...

    RăspundețiȘtergere