“Cum de am ratat terenul ala cu 20 de euro/mp in 2004?”, “de ce n-am luat actiuni pe minimele din 2009?”, “de ce n-am acceptat postul ala extraordinar cand mi s-a oferit”? Avem cu totii astfel de refrene in minte. Mari ocazii care n-au fost speculate la timp, trenuri pierdute care ne-ar fi dus departe, daca.... Detaliul pe care il scapam din vedere este ca deseori marile oportunitati presupun, cel putin aparent, un pariu riscant. Terenul ce pare ocazia vietii era insa intr-o zona fara utilitati si avea niste probleme juridice (rezolvabile), actiunile in 2009 prezentau riscul “colateral” al unui blocaj interbancar, postul de vis pe care l-ai refuzat venea intial cu un salariu mic si ore suplimentare, etc. Castigatori sunt cei dispusi sa iasa din curentul majoritar de opinie (daca vi se pare un fleac, ganditi-va ce simteati in 2009, cand se vorbea de faliment bancar generalizat si cat de nebuneasca parea ideea de a parasi refugiul cash-ului), sa se imunizeze impotriva contagiunii. Gasiti mai jos 3 sfaturi pentru a realiza mai usor asta..
Ce vreau sa spun? Marile oportunitati din viata apar deseori sub forma unui pariu impotriva ..bunului simt. Sunt foarte multe motive pentru care majoritatea nu le considera oportunitati, ba chiar pariuri riscante (ma rog, cand majoritatea cade de acord ca activul X reprezinta marea oportunitate ne aflam probabil intr-o bula speculativa). Cine are curajul sa iasa din rand, sa gandeasca in afara curentului majoritar de opinie, poate trage lozul castigator (sigur, exista si esecuri spectaculoase-vezi actiuni luate la preturi minuscule la viitoare companii falimentare).
Greseala pe care o facem este sa rupem de contextul emotional pretul la care se afla un anumit activ cu achizitia caruia am cochetat la un moment dat. Tot ce vedem este pretul din trecut, profitul pe care l-am fi obtinut in prezent si epitetele pe care le-am merita afisate pe cartea de vizita. Nu e deloc asa de simplu. Dovada ca repetam deseori greaseala de a fi prea tematori cand curajul se impune, sau de a fi exagerat de exuberanti cand prudenta se recomanda. Mai in gluma, mai in serios, cine n-are deloc experienta in piata de capital cred ca ar avea mai mult de castigat daca ar face exact invers ce-i dicteaza primul impuls (din acest motiv contrarienii par o specie de succes).
De exemplu, se vorbeste de ceva vreme de impactul iesirii Grecie in zona euro, de valul devastator pe care il poate declansa Spania, etc. Daca un eveniment de aceasta factura chiar se produce, secretul nu va fi sa aveti banii pregatiti la timp pentru a face achizitii, ci talentul de a va deconecta de valul de panica ce va cuprinde marea majoritate. Iar sentimentele multimii sunt contagioase, greu te poti sustrage. Presa va dudui de pesimism, analistii vor fi apocaliptici, vecinii, prietenii si rudele va vor condamna, ironiza sau ostraciza daca incercati sa actionati diferit, etc. Dar, daca pariul pe care il faceti impotriva curentului majoritar se va dovedi castigator, vor avea toate motivele sa va invidieze dupa.
In concluzie, n-avem nici o problema in a recunoaste oportunitatile in trecut (“puteam sa iau eu terenul ala la pret de nimc, dar nevasta-mea n-a avut curaj”), in a le imagina in viitor (“ o sa urmeze precis echivalentul lui Lehman Brothers in pietele de capital, poate chiar in 2013”) dar nu reusim deloc sa le identificam in prezent-fie nu le vedem unde sunt de fapt, fie ne repezim unde n-au ce cauta (bulele speculative).
Bine-bine, si ce-i de facut..? Iata 3 sfaturi:
1.Cand presa vuieste desteptul o coteste
In general mass-media exprima foarte bine sentimentele multimii. Analistii care alearga in directia curentului majoritar de opinie sunt cei chemati sa-si dea cu parerea, cei care gandesc altfel sunt marginalizati. Sentimentul dominant, ca si bursa, are insa o evolutie ciclica. Iar cel mai bun semnal ca ciclul este aproape de sfarsit este numarul celor care s-au urcat in trenul pesimismului/optimismului. Cand aproape toti au cumparat, cine va mai cumpara maine? Cand aproape toti au vandut, vine o sa intretina presiunea la vanzare maine?...Ma rog, poate simplific exagerat
2.Nu citi/asculta/crede doar opiniile care iti confirma propriile convingeri
Una dintre greselile pe care multi “destepti” o comit. Confruntarea argumentelor pro si contra este un exercitiu util cand vrei sa iei decizia buna dar tentatia de a te simti “confirmat” e mai puternica. “Daca si Roubini zice asta, iar eu cred la fel, inseamna ca sunt oarecum la fel de destept ca Roubini, nu?”. Ei bine, nu. Specialistii se pot insela la randul lor, chiar daca mai rar decat oamenii simpli, ce consolare ai daca pierzi pe mana lor intr-una din putinele situatii cand au evaluat gresit?
3. Nu te teme de postura de “Gica contra”
Exact efectul de contagiune de care vorbeam mai devreme. Nu e atat de simplu pe cat pare sa te sustragi curentului dominant. Daca nu ma credeti, imaginati-va ridicand semne de intrebare imediat dupa 11 septembrie 2011, “Revolutia” din decembrie, primul razboi din Golf, martie 2009 si achizitia de actiuni, etc. Repet, nu e vorba numai de combaterea bombardamentului media, ci de efortul de ignorare a opiniei aproape generale, de a te “sustrage” mentalului colectiv. Din acest motiv se spune ca rareori iti poti da seama cand te afli intr-o bula speculativa. Nimeni din jurul tau nu crede asta (altfel nici n-ar mai fi bula daca majoritatea n-ar crede ca preturile vor urca in continuare!), e foarte greu sa iti smulgi ochelarii de cal cat timp sunt in mare voga.
A deci Florin Georgescu care-si tine 75% din bani in titluri de stat in lei (vreo 2000000 c declaratiei de avere) e un fel de contrarian :)
RăspundețiȘtergeredeci acum ar trebui ca lumea sa-si depuna banii la bancile grecesti de exemplu ???
RăspundețiȘtergereanonim 1 si 2: florin georgescu isi tine banii in lei de cand ii are...nu e contrarian ci fixist...ce oportunitate e 2-3% in plus la dobanda? aia e capcana nu oportunitate...nu tot ce e ieftin e si chilipir, poti sa iei si actiuni falimentare, cum ziceam mai sus...ideea e sa selectezi "oportunitatile"...piata iti aduce uneori pe tava si ocazii adevarate si petarde camuflate....vezi petrolul la 18 dolari in decembrie 2008 si ...flamingo de la BVB
RăspundețiȘtergereHa,ha,ha! Asta e un articol care l-ar unge la suflet pe unul ca Horia Mihaltan.
RăspundețiȘtergereDeci ideea e despre cum naibii reusim sa ne dezlipim de emotii. Iti mai spun eu inca o data...gasind un sistem cat mai obiectiv de evaluare a "oporunitatilor".Il ai reusesti cat de cat, nu-l ai, esti sortit sa traiesti intr-o ceata continua si cu multe regrete, tardive ca de obicei. Sau mai e o sansa...sa te muti in Omaha.
ps. "Greseala care o facem"?! Taman ieri a avut loc proba la limba si litaratura romana..
inteleg ca tu ai gasit un astfel de sistem? sau doar visezi la el?...mai inteleg ca ai avut rezultate bune la lb romana ieri...sincere felicitari
ȘtergereUite, daca tot m-ai intrebat am sa-ti si rasupund. Da, am gasit un sistem, care nu e perfect, dar desigur e perfectibil. Oricum mult mai bun si mai obiectiv decat sistemele care functioneaza pebaza de "mi se pare ca", "s-ar putea sa" si alte variatiuni pe aceeasi tema. Pentru ca am trecut de faza aia pe care o expui tu cu"ce prost am fost" si "ce bine ar fi fost daca". Si am cautat in mod real alte modalitati de rezolvare a problemei.
RăspundețiȘtergereps. Nu era cazul sa ma feliciti.Era sufieient sa-ti asumi si sa corectezi. Off,off..vanitatea asta...
pai, te invit sa spui mai multe despre sistemul asta miraculos....e un robot, un set de principii sau poate o lista a sf. anton?
ȘtergereNu e nimic miraculos in sistemul pe care il utilizez, sistem pe care l-am conceput dupa cativa ani de studiu al graficelor. Deci draga Dogaru, e vorba de analiza tehnica , domeniu cu care nu ai nici o tangenta , pentru ca pentru tine AT e "self fulfilling prophecy".
RăspundețiȘtergereDeci in mod clar e o lista a sf. Anton, dar nu ala de care stii tu(?!) ci unul care a trader.
detalii, detalii?...sau esti un fel de Gann din Ferentari?...
ȘtergereN-am mai fost pe aici de mult. Mai vinzi argintul ala? Repede, ca o sa scada pretul si mai tare...
RăspundețiȘtergereeu mi-am vandut jumate din monede la un moment dat...cum profitul era cam de 90%, pot spune ca restul sunt asa, de hobby...dar daca esti disperat, pot sa iti mai dau cateva....
ȘtergereE bine ca ai auzit de Gann..dar nu-i si suficient. Detaliile de genul asta se platesc monser. Horea Mihaltan vinde o carte foarte buna despre asa ceva. Ti-o recomand calduros. E doar 300 Ron. La profitul pe care l-ai facut cu argintul.. e un fleac. Poti sa o iei ca si un hobby. Poate asa vei digera mai usor continutul.
RăspundețiȘtergerepai, scrie si tu una monser...sa se adape poporul din intelepciunea ta tehnica...sau te temi ca o ia unul singur si o multiplica la jumatate de pret? poate o afiseaza pe scribd si ramai fara cititori?...mai in gluma mai in serios, vreau sa spun ca nu imi inspira incredere cei care pretind ca au descoperit piatra filozofala in pietele de capital...
ȘtergereAtunci, nu exista decat o singura solutie pentru tine. Apuca-te de pescuit!
ȘtergereAre dreptate Cristi Dogaru, e mai simplu sa faci bani din vanzarea de carti de AT decat din trading/investitii. Vanzarea de iluzii e o afacere care nu va muri niciodata.Eu prefer niste sfaturi de bun-simt de la Buffet pe care le pot gasi gratis pe net.
RăspundețiȘtergere