marți, 26 februarie 2013

„Reintoarcerea Securitatii” pe intelesul microbistilor


Am citit in ultima vreme niste interviuri cu seful SRI, Maior, care broda pe tema revenirii in prim plan a fostei Securitati (sub umbrela celor care contesta actuala conducere a serviciiilor si practicile lor), pericolul retragerii scutului de la Deveselu (evident, din ratiuni...politice si nu strategice), reintrarea tarisoarei sub plapuma ruseasca, etc.

Ca si la CSM, lupta se da acum intre inlocuirea yesmenilor si executantilor servili ai ordinelor unei tabere, cu protejatii alteia. Sigur, justitia a avut unele succesuri in timpul lui Basescu-in principal urmarind coruptii adversarului-si va avea probabil rezultate asemanatoare urmarind coruptii celorlalti dupa o rocada in varful institutiilor cheie. La fel in cazul serviciilor. Se vor repozitiona microfoanele, va ajunge in presa pro-USL un nou teanc de stenograme, de aceasta data din tabara adversarilor noilor sefi. Asta e circuitul structurilor de putere in natura politica romaneasca, debarci sau pleci odata cu tot alaiul.

Nu vad insa de ce ar trebui sa agiti toate temele sensibile, cate mai sunt ele, ca sa te proptesti mai bine in scaun. Dupa niste reusite modeste (dar bine agitate prin media pentru impresia artistica) in luptele recente cu teroristii, SRI are acum misiunea nobila de a salva tara de sub ghearele renascutei Securitati si de a tine departe Ursul rusesc care abia asteapta sa puna laba pe partea asta de Europa, Romanica. De parca ar fi cineva nebun sa renunte la robinetul cu bani care vine acum din zona euro, prin finantari si licitatiile ce le acompaniaza, schimburile comerciale fara taxe vamale, etc. Securistii, vechi sau noi, se pricepeau de minune sa ia urma banilor iar ideea ca s-ar grabi subit sa profite de oportunitatile...pietei ruse, e ridicola in sine.

Ce naiba mai ofera Rusia acum, dezbracata de ideologie? Ce a mai insemnat Rusia in crizele din Irak, Afganistan, Libia? De parca oligarhii de sub Kremlin n-ar fi capitalistii pur-sange, ba chiar unii de tip sudamerican Ma rog, la noi vinde bine inca fantoma Securitatii, mai ales daca o acompaniezi cu anticomunismul. Basescu a castigat niste alegeri (2004) activand resentimentele intelectualitatii anticomuniste, de ce n-ar mai merge inca o data figura, cand ai de salvat baietii buni din CSM, SRI, SIE si care or mai fi?.

Nu vreau sa spun ca rotirea cadrelor din varful institutiilor cheie odata cu apropiata  apunere a luceafarului de la Cotroceni ar avea ceva nobil. Clientelismul si incompetenta banuiesc ca se vor conserva chiar daca ocupantii fotoliilor sunt altii. N-am nici un chef sa inghit insa ciorba reincalzita a campaniilor electorale din anii 90.

PS: Un amic imi povestea la un moment dat cum a fost contactat de un personaj important din media, care i-a oferit posibilitatea sa produca, contracost, niste analize si comentarii pe baza preturilor produselor petroliere-materiale din care urma sa iasa bine o anumita companie energetica autohtona. Mi-am amintit de povestea respectiva vazand genul asta si asta de articole. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu