sâmbătă, 21 iunie 2014

Despre fericire. Kitul complet

Am propus la un moment dat un calculator al gradului de fericire (vezi aici). Se baza pe o formulă simplă. Fericirea=Scop + Relații Sociale + Bunăstare materială + Sănătate. Ești fericit cât timp ești înconjurat de persoane cu care te simți bine, când ai un obiectiv/ideal clar care te energizează, când nu ești bolnav grav și ai ceva bani prin buzunare care să împiedice ziua de mâine să-ți dea coșmaruri. Dacă le ai pe toate astea nici nu mai citi mai departe.
 
Ce se întâmplă când anumiți factori lipsesc? Și mă refer aici mai ales la primii trei (scop, relații, bani), cei care pot fi cumva controlați prin efort propriu. Păi, apare toată literatura motivațională, gândirea pozitivă, care te învață cum să atingi fericirea. „Nu există imposibilul”, „vizualizează lucrurile care vrei să ți se întample”, „repetă de x ori ce vrei să primești din partea Universului și apoi comportă-te ca și cum ai fi primit deja”. Mă rog, formulele diferă în funcție de profesor și auditoriu. Până la urmă, gândirea pozitivă se bazează pe o observație simplă: subconștientul are puteri magice dacă ști cum să-l pui la treabă. Știți experimentul acela cu moneda așezată pe încheietura mâinii unui subiect sub hipnoză căruia i se sugerează că are un fier încins plasat acolo? Omul chiar se trezește ulterior cu o arsură pe mână și cam asta încearcă să facă și gândirea pozitivă: pune la treabă subconștientul ca să furnizeze toate ingredientele ce lipsesc din formula fericirii pentru ca rezultatul să fie mulțumitor pentru toată lumea.
 
Din nefericire nu toți reușesc și apar, firesc, frustrări după atâtea tentative de gândire pozitivă fără finalizare (subconștientul este impermeabil la sugestii sau respinge hotărât anumite idei care contrastează cu convingerile subiectului). Și atunci avem gândirea...negativă. Va recomand „Antidotul” de Oliver Burkeman (deși a apărut la Publica, o editură cu prețuri exorbitante, ca pentru corporatiști, cartea merită sacrificul celor 50 de lei) care tratează exact eșecul gândirii pozitive. Iar soluția lui Burkeman este cea brevetata de stoici înainte de Hristos. Resemnarea în față sorții, convingerea că totul e loterie, hazardul guvernează lumea și nu are rost să faci flotări forțate de optimism. Cu alte cuvinte, nu te învinovăți pentru eșecul gândirii pozitive, nu are rost să aștepți nimic dacă totul e posibil și nimic controlabil. Și asta îi va detensiona pe mulți practicanți ai gândirii pozitive fără rezultate palpabile. 
 
Și uite că în acest fel se închide cercul. Nu ai un scop bine conturat, anturaj mulțumitor, bani de ajuns sau o sănătate precară? Gândește pozitiv, experimenteaza autohipnoza, și cere Universului să-ți dea ce-ți lipsește! Nu te ascultă? Asta e, oricum n-ai ce să faci, nimic nu depinde de tine. Totul e hazard și nu poți influența mersul lucrurilor! 

Acum aveți toate ingredientele. Combinați-le cum vreți și...fiți fericiți! 

2 comentarii:

  1. Scopul bine conturat si banii pot fi ,uneori,unul si acelasi lucru.Alteori se pot exclude,pe masura ce faci bani pierzi contactul cu realitatea si nu mai ai scop bine conturat.Nu se gandea SOV sau Nastase sau Sechelariu ca vor ajunge aici.IIsus ne spune:"Fericit cel ce sufera caci acela se va mantui."Este adevarat cu mentiunea ca trebuie sa intelegi ceva din suferinta care este cel mai bun invatator.

    RăspundețiȘtergere