miercuri, 6 august 2014

Cine te ghidează în luarea deciziilor?

Intuiția dublată de experiență cântărește mai greu decât rapoartele analiștilor cu target de vânzări. Ascultând toate punctele de vedere vei sfârși fără să iei nicio decizie. 
Vrei să demarezi o afacere și te interesează mersul economiei în următoarele luni, te gândești să investești la bursă și vrei să pariezi pe acțiunile potrivite, cauți o casă dar nu ești sigur care e trendul pieței imobiliare....Așa că apelezi la câteva rapoarte de analiză publice, asculți experții ce apar prin presă și buletinele de știri pentru a lua o decizie „informată” și apoi te întrebi unde ai greșit. Iată, în opinia mea, unde ai greșit:
 *Ai crezut că un raport de analiză valoros poate fi gratuit. Mai tot ce apare gratis, în coloanele ziarelor sau primit pe mail, cu titluri pompoase și realizat de echipe glorioase de analiști este un cârlig de marketing. Chiar crezi că o bancă, o companie de brokeraj își plătește cu bani buni analiștii ca să lucreze pentru creșterea tirajului ziarelor sau pentru profitul tău? Nu, mai întâi aceștia vor lucra pentru profitul companiei lor care are de vândut niște prooduse, apoi a clienților mari ai acesteia care știu primii noutățile și interpretările departamentului de analiză. Asta nu înseamnă că nu există analiști valoroși, care te pot ghida în luarea deciziilor-aceștia vor avea însă un preț piperat și nu toți își permit să-l plătească. Concluzia? Când afli de vreo ocazie unică, de ne-ra-tat din presă, e prea târziu să mai profiți iar riscul să pierzi bani e destul de mare. Asta pentru că grosul banilor „inteligenți” au intrat deja pe respectivul activ iar acum caută mai degrabă pretexte pentru marcarea profitului (vezi „indicatorul Andreea Esca”).
 *Ai ascultat toate punctele de vedere, ai citit toate analizele posibile și ai luat în calcul toate variabilele expuse de analiști dar ai sfârșit prin a...nu lua nicio decizie. Mult prea diverse, punctele de vedere și analizele disponibile încep să se anuleze reciproc și nu vei ști în care parte ar trebui să înclini balanța și cine are dreptate sau MAI MULTĂ dreptate. Separă semnalul de zgomot, altfel zgmotul devine asurzitor și paralizant. 
 *Ai ignorat propria intuiție, deși era bazată pe experiență. Realitatea e prea complexă pentru a fi îngrămădită într-o analiză, chiar și onestă fiind, așa că mai bine te bazezi pe propriile evaluări și pe raportul risc-recompensa (deci pe probabilități). Riscurile aparente sunt mult mai mari decât beneficiile posibile? Atunci nu te aventura. Ai mai mult de câștigat decât de pierdut? Atunci poate ar trebui să îți pui banii la bătaie. 
 *Ai dat o importantă prea mare lucrurilor stufoase, cu aparentă complexitate. De la falimentul fondului Long Term Capital Management, cu laureați ai premiului Nobel printre administratori, lumea a înțeles că uneori geniile în finanțe pot pierde din vedere lucruri foarte simple, prea ocupate să gestioneze „ansamblul” și legile sale de funcționare. Analizele stufoase nu înseamnă neapărat că au reușit să surprindă complexitatea realității ci, poate, că au ratat evidențele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu