luni, 15 iunie 2015

Mesianismul castiga alegerile. Sau de ce pierde PSD in ultima vreme

Mesianismul/spiritul justitiar insuflat subtil votantilor unei tabere dublat de absenteismul/lipsa de entuziasm a celorlalti a determinat rezultatul alegerilor dupa Revolutie.
La inceputul anilor ’90 FSN/PDSR domina copios scena politica pe de-o parte pentru ca era identificat drept artizanul revolutiei de majoritatea populatiei, pe de alta pentru ca insuflase electoratului o misiune istorica-nu lasati mosierimea/marea burgezie “sa-si ia tara inapoi”. A mers in ’90 si ’92 iar in ’96-surpriza! a iesit Emil Constantinescu/CDR cu un mesaj la fel de mesianic “Jos Comunismul! Aparati tara de urmasii comunistilor!”.Mesajele anti-marii proprietari oricum nu mai aveau substanta, privatizarea-liberalizarea preturilor demarase in forta.
In 2000 esecul guvernarii de dreapta era vizibil cu ochiul liber, n-a mai fost nevoie de mesaje mesianice din partea stangii, poate doar un pic de logoree justitiara-picasera banci populare, FNI-ul, economia schiopata, cineva trebuia sa plateasca. In plus, alternativa la Iliescu era Vadim, nu mai era mult de discutat aici…
Alegerile din 2004 au deschis epoca Traian Basescu. Dreapta revine in forta cu un nou-vechi mesaj mesianic “Jos comunismul!” plus tentatii ale societatii de consum “sa traiti bine!” si ceva apeluri justitiare “alungati mafia personala a lui Nastase”, “Iliescu judecat”, etc.
In 2008 mesajele justitiare/mesianice ale dreptei pierdusera teren dar PSD-ul n-a fost in stare sa-si coaguleze electoratul impotriva dreptei, economia “duduia”. A intrat curand in gard, dar imprumutul de la FMI gasea majoritatea de dreapta deja constituita.
In 2012 avem o coalitie dreapta-stanga ce reuseste sa genereze un mesaj cu potential mesianic “sa scapam de Traian Basescu, Romania e un loc mai bun fara el” si demiterea ar fi fost pusa in practica fara celebra “erata” a Curtii Constitutionale si ordinelor de la Bruxelles primite si puse in opera docil de Ponta.
2014, alte mesaje mesianice/justitiare din partea dreptei: “sa razbunam la urne batjocora Diasporei”, “sa votam impotriva minciunii/furtului (plagiatului)”-aici indemnul n-ar fi prins daca DNA-ul se trezea mai devreme, e greu sa gestionezi cazurile Stelu/Bica/Udrea cand esti de dreapta. La fel de adevarat, stanga n-a stiut sa-si mobilizeze electroratul cu nimic care sa aduca a mesianism/apel justitiar. Erau la putere, guvernau cu lozinci de stanga dar politici de drepta, e greu…De la “vin mosierii” stanga n-a mai produs de altfel nimic notabil care sa ingrozeasza/infurie electoratul propriu si sa-i dea senzatia ca se pozitioneaza de partea binelui impotriva raului reprezentat de adversari.
Cum va fi in 2016? E vizibil cu ochiul liber ca se incearca din nou victimizarea Diasporei, ca se merge pe discurs moralizator-justitiar (imunitatea alesilor, obstructionarea justitiei, coruptia la varful guvernarii) care sa mobilizeze dreapta. Ce va face stanga? Daca se limiteaza din nou la galeti, lopeti si pungi colorate, plus vagi extazuri nationaliste (“noi suntem romani”), poate sa iasa de pe acum de la guvernare. Ponta trebuie sa-l copieze un pic in politici publice/strategii de guvernare pe Orban, altfel PSD-ul n-are nicio sansa. Electoratul de dreapta mobilizat de site-urile deontologilor si platformele de socializare setate pe mesaje anti-PSD ii va trage iar un sut in fund cu stampila la urne.

PS: Fara legatura. Maior, fostul sef al SRI, a facut deplasarea in Irlanda de Nord, pentru a insoti echipa de fotbal. Johannis a semnat mai multe numiri de ambasadori, nu si pe cea a lui Maior. E posibil ca lui Maior sa i se fabrice un look mai popular pentru viitoarea inscaunare ca Prim Ministru, in locul finului Ponta, in deficit de imagine. In tara serviciilor, un securist Prim Ministru e continuarea fireasca. 

3 comentarii:

  1. "...vin ai nostrii, pleaca ai nostrii, noi ramanem tot ca prostii......"
    Cu stima, o saptamana buna !

    RăspundețiȘtergere
  2. apropo, de ce suferi asa de taaare ca pierde mereu psd? maior prim ministru e bananier? putin kgb presedinte premier, bush sef cia presedinte si doi ficiori presedinte si candidat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Manipularea ma supara cand are castig de cauza nu infrangerile PSD

      Ștergere