vineri, 16 aprilie 2010

Tabla inmultirii (cu calorii) la McDonald's

Exceptand noile reclame la credite ipotecare (simpatica cea vis-à-vis de fostul magazin Romarta, pe o cladire in ruina, care pune in evidenta brandul Bancpost “Casa Sigura”), prin Bucuresti te agreseaza la fel de hotarat afisele McDonald's din care afli cum poti face afacerea vietii platind numai 3,5 lei pe o chiftea sufocata intre 2 felii de paine (un cheeseburger, bre!). Sau numai 10 lei/meniul. Nu stiu cum sunteti voi, dar mie unul asta mi-a deschis apetitul pentru o frugala tabla inmultirii a caloriilor, sa vad daca imi permit sa ma desfat cu constiinta impacata la “Mac”. Mi-am procurat de pe site-ul reteteculinare.ro un calculator de calorii. Am 170 cm, 75 kg (cam mult,asa e), sunt semi-sedentar iar la varsta mea ar trebui sa ma limitez la 2.300 kcalorii/zi. Ok. Acum sa imi compun meniul de la McDonald’s (gasiti pe fundul tavitelor listele cu calorii).

Pentru dimineata m-am oprit la ceva usor: un cheeseburger de numai 300 kcal (sunt mare amator de branzeturi si lactate!), o placinta cu visine (230 kcal-absolut decent pentru ceva dulce) si un latte macchiato de 300 ml (115 kcal). Total 645 kcal.

La pranz n-am gasit nici o supa, asa ca m-am resemnat la felul I cu big Tasty si cartofi prajiti (portie medie) iar la urmatorul cu aripioare de pui si o salata mozarela. Am mai luat doar o briosa la desert si un pahar (mediu!) de Coca-Cola. Total calorii: 850+340+ 525+295+475+210=2650. Am fost cam deprimat pentru ca depasisem doar cu asta necesarul zilnic de calorii, dar senzatia de satietate banuiesc ca va compensa mustrarile de constiinta.

Seara am fost foarte rezervat: peste (Filet-o-Fish de 345 kcal), un mar si un suc de portocale de 250 ml (120 kcal). Total 565 kcal. Total general: 3860 kcal. Cu alte cuvinte, cu peste 60% mai mult decat necesarul zilnic.

Asta lamureste intr-o oarecare masura existenta generatiilor de adolescenti supraponderali. Nenorocul lor este ca ajung semi-obezi la o varsta la care colegii lor care se intalnesc rar cu fast-food-ul bat mingea, sar garduri, profita cat pot de miscarea pe care mai tarziu, cand vor fi ocupati pana peste cap cu un job, nu si-o vor mai putea permite. Or, ce se va alege de talia unui astfel de adolescent dependent de McDonald's, in momentul in care viata chiar il va obliga sa nu isi miste fundul de pe scaun (ma rog, scaune) 8 ore pe zi? Mai intreb in cat timp o balerina ar putea fi transformata in luptator de summo alimentata zilnic de la un fast-food?

Pentru cei care vor sa se documenteze asupra fenomenului, nu ratati documentarul “Super Size Me” (il gasiti pe google video; e vorba despre tipul care experimenteaza o luna de meniuri la McDonald’s iar trasformarile organismului sunt absolut surprinzatoare).

Si daca tot suntem la calcule, sa vedem ce s-ar putea cumpara din cei 3,5 lei/cheeseburger, oferta pe care compania de chiftele o considera imbatabila:
-1,5 kilograme de mere sau
-1 kg banane sau
-1/2 kilogram de rosii sau
-1 kg portocale sau
-700 g de kiwi, etc.

E drept, nu poti sa stai cu bananele in fata unui pahar de suc de rosii, pe muzica de Bregovici, nu s-a inventat fast food-ul asta, trebuie musai sa ai o bomba calorica asezonata cu o bautura carbogazoasa cu indulcitori artificiali cancerigeni, totul pe fundalul unei muzici deranjante, ca sa nu ocupi prea mult locul la masa.

2 comentarii:

  1. iar 0 comentarii reprezinta exact interesul celor mai multi pentru o astfel de tema... Pacat, avem informatiile si nu facem nimic cu ele... nu avem nici o scuza pentru asta! O sa vina si nota de plata..pentru unii deja s-a intamplat asta..

    RăspundețiȘtergere
  2. Iaca, in cautarea kcal detinute in 100 grame placinta cu visine (vinovata sunt ca am mancat si placinta cu dovleac) am dat peste articolul tau...cam tarziu aprecierile/comentariul meu (dupa 3 ani si ceva) dar vezi, ca sunt chiar zero oameni interesati? Lasand gluma la o parte, daca mai citesti vreodata raspunsul meu, spune-ne si cum faci sa te convingi sa nu mananci Junk food :-) Ana

    RăspundețiȘtergere