joi, 2 decembrie 2010

Chilipiruri imobiliare, euro-zone, dolari la saltea, etc


1. Nu va tenteaza un apartament cu 50 de eurocenti? Bine, suma reprezinta rata…orara, dar ce mai conteaza asta cand vorbim de numai jumatate de euro (tot mai) amarat? Mi-a sarit in ochi la inceputul saptamanii un banner in buricul targului, pe la Unirea: “12 euro/zi, cel mai mic pret de pe pamant (690 euro/mp contruit, fara TVA)”. Era vorba bineinteles de ansamblul fratilor Negoita, cel situat in camp langa groapa de gunoi Glina-Confort City. Mi-am permis sa fac un pas mai departe, sa le dau o mana de ajutor celor doi frati imobiliari, si sa calculez rata pe…ora (tarif cu care cei doi am vazut ca sunt oarecum familiarizati), pentru a le face si mai atractiva oferta. E vorba doar de un nevinovat banner, nimeni nu sta sa se gandeasca cand il vede ca nu exista rate zilnice (ha, cum ar fi sa mergi zi de zi la ghiseu?), in minte ramane doar ideea de extraordinara “oportunitate”. Daca si la anul pe vremea asta mai sunt apartamente nevandute (sau neeexecutate de banca finantatoare), promit sa revin cu un articol in care pretul va fi exprimat in euro-centi/minut, sau chiar secunda. Platesti cum respiri, doar e casa ta hombre!

2. Am citit tot soiul de rapoarte apocaliptice despre dezintegrarea zonei euro in ultima vreme. Stiu, speculatorii de pe Forex au nevoie de carne de tun pentru a marca profiturile si analistii au teme pentru acasa mai multe in perioada asta. Va imaginati ca cei care au folosit euro-zone ca trambulina pentru a obtine imprumuturi ieftine vor sa renunte la moneda unica pentru a rambursa in monedele nationale, in plin picaj de devalorizare? Adica vor fi victime printre banci (ca fondurile de pensii pot pierde, doar nu pierd din banii administratorilor)? Grecia returnand in drahme creditele in euro mi se pare o gluma buna, la fel Spania, Portugalia, Italia, Irlanda. Renuntarea la euro ar fi teapa secolului pentru banci si cum in actuala criza ele au fost mult prea importante pentru a pierde (ce sa mai zic de faliment al vinovatilor), mi-e greu sa cred ca se va merge in directia asta. Asta nu inseamna ca euro/dolar nu ar mai avea loc de scazut. Un raport de 1,3 mi se pare in continuare mare pentru gradele de indatorare din UE si lipsa unei politici fiscale comune, plus greutatea cu care se incheaga o viziune comuna. Nu ma tem de “dezintegrarea” euro, dar mizez in continuare pe o intarire a dolarului, chiar daca in zilele ce vin moneda americana poate lua o pauza de respiratie.

3. Apropo de dolar. Aveam ceva bancnote verzi de schimbat sambata. Am observat cu uimire ca mi se refuza la o casa de schimb una dintre ele pe motiv ca…”este prea veche” (hat, tocmai din.. 1996). Cine tine banii in casa, basca faptul ca renunta la dobanda, s-ar putea trezi la un moment dat ca pierde si bani (exista comision de inlocuire a banilor vechi sau uzati-vreo 10-15%). Ce sistem parsiv: cine are bani, musai sa-i tina in banci, altfel iese in pierdere fie prin inflatie, fie prin “de-modarea” bancnotelor daca amenintarea cu inflatia nu e suficienta.Si mai ne intrebam de ce s-a renuntat la etalonul aur.

Un comentariu:

  1. dolarii e recomandat in perioada asta sa fie tinuti la saltea si rulati din cand in cand pe perioade scurte prin banca pentru a fi reinnoiti !!! dobanda e asa de mica , ca prost sa fii sa-i ti la banca ... in legatura cu fratzii negoita ma gandesc ca trebuie sa aiba ei o strategie de viitor ca-si permit sa tina inca la pret , in varianta in care criza o tine tot asa , o sa-mi para "rau" de ei ...

    RăspundețiȘtergere