joi, 30 decembrie 2010

Este aurul o “bula”? Da si nu. Cum stam cu bulele in definitiv?

Dan Diaconu de la Trenduri Economice scria saptamana trecuta (vezi aici) un articol despre bula speculativa gata sa se sparga in cazul aurului. Argumentele sale: piata bijuteriilor din SUA si India e in scadere, se pregateste deschiderea unor noi mine, aurul a performat mai prost in 2010 decat indicii bursieri din SUA. Dan are si nu are dreptate. In primul rand, aurul a inceput anii 2005, 2006 si 2007 la 500-600 euro/uncia. Din 2008 saltul e brusc si il gasim in ianuarie deja la 900 dolari. Acum sa nu imi spuna mie Dan de la Trenduri ca indienii au pus bani la ciorap 3 ani, intre 2005-2007 pentru a cumpara in forta bijuterii din 2008, moment in care si Fed se pregatea de o taiere agresiva de dobanzi care vor ajunge pana aproape de 0%, pietele fiind invadate in acest fel de lichiditate (si in UE dobanzile au coborat la 1%, in definitiv unde n-au scazut dobanzile ca panaceu impotriva crizei?). E clar ca nu raportul cerere-oferta pe piata bijuteriilor a dus aurul unde e acum, ci intrarea la cumparare in forta a investitorilor manati din urma de teama de inflatie sau doar incercand sa profite de evolutia unui activ sensibil la politica monetara . Contributia pietei bijuteriilor poate fi gasita-aici sunt de acord cu Dan-in performantele mai slabe ale aurului fata de indicii bursieri din ultima vreme. Iar despre deschiderea de noi mine nu merita sa vorbim: asta nu se face peste noapte iar pana atunci politica monetara poate arata diferit astfel incat si cotatiile pot avea cu totul alta fata.

Aurul este deci o bula? Da, este. Este in pericol de spargere? Nu, nu este deocamdata, din simplul motiv ca nu exista semnale ca politica monetara este in pragul inaspririi. Tiparitul de bani tine loc acum de scadere a dobanzilor, pentru ca sub zero nu pot fi totusi duse. Va fi un moment bun de iesit din aur cand dobanzile vor incepe usor-usor sa urce iar Fed-ul nu va mai pomeni nimic de QE. Nu va ganditi ca la prima urcare a dobanzilor (probabil in 2012, cu 0,25%) aurul va plonja in bot pana la 600 dolari/uncia cat era in 2006. Banii vor incepe sa iasa gradual, vor exista tot soiul de destepti care vor sfatui prostii sa profite de corectii si de noul pret-chilipir la care a ajuns aurul iar scaderea se poate intinde pe mai multe luni/ani, deci va fi loc de shortat cat cuprinde.

“Cash is trash”. Asta e sintagma care functioneaza ca un magnet pentru amatorii de metale pretioase, un bun slogan de marketing in definitiv. Cat timp 70% din forta de munca e prinsa in servicii in lumea civilizata, va imaginati ca barterul e o alternativa reala? Sau trocul? Banii nu vor disparea, sunt sigur de asta, dar credibilitatea lor poate fi carpita prin introducerea aurului intr-un soi de cos valutar, strategie de care pomenea recent presedintele Bancii Mondiale (va imaginati ca baiatul asta a avut brusc o revelatie in timpul unei conferinte de presa? sau o fi mai degraba pregatirea opiniei publice pentru asa ceva?).Ipoteza in care aurul desi va scadea simtitor dupa iesirea banilor “fierbinti” nu se va intoarce unde era inainte de 2004.

Din acelasi motiv din care creste aurul, creste si argintul si cuprul. Cele din urma cu o rata mai mare, pentru ca au acoperirea utilizarii industriale (55% din productia anuala de vreo 20 tone de argint la nivel global e utilizata in scop industrial). Banii scosi din bancile centrale la dobanda insignifianta sunt plasati pe pietele de marfuri si pe bursele de actiuni (mai putin aici pentru ca domina componenta financiara-banci, asigurari-unde increderea e redusa) iar cat timp nu vom asista la ceva inflatie care sa determine bancile centrale sa isi schimbe politica, bulele vor creste in continuare. Sigur, chemarile de sirena pentru plasarea banilor in bunuri “tangibile” vor fi mai credibile decat oricand, usurand exitul marilor jucatori. De fapt very-smart money vor iesi inainte de a da semnalul Fed de crestere a dobanzilor, doar dumnezeii de la Goldman Sachs au insider-ii lor.

Stiu, experienta Japoniei. Cu dobanzi aproape de zero n-au reusit sa produca inflatie in mai multi ani. Acum insa toate bancile centrale sunt un fel de BOJ iar resursele planetei ceva mai limitate.

Ce vreau sa spun in concluzie: sa judeci din punct de vedere “fundamental” un activ facand abstractie de politica monetara din acel moment e prostia secolului. Asta a facut ca multi sa cumpere case infiorator de scumpe cand creditul era ieftin, multi vor ramane la un moment dat cu aurul luat ca asigurare impotriva inflatiei pentru multi ani nemaigasind amatori la un pret apropiat, etc. Majoritatea gandim pro-ciclic iar baietii destepti abia asteapta sa ne jumuleasca, vanzandu-ne un credit, o actiune SIF, ceva uncii de aur si argint, etc. In loc sa facem calcule cat ar merita un anumit activ, sa ne concentram mai bine pe potentialele fluxuri de lichiditate spre el. Marii investitori in acest moment sunt foarte speculativi asa ca multi dintre cei care gandesc pe termen lung si nu se sincronizeaza cu acestia risca sa ramana cu respectivul activ “valoros” in brate. Cu atat mai mult cu cat lichiditatea lui e mai mica.

Petrolul e o resursa limitata si la 35 si la 149 dolari/baril, extreme intre care a oscilat pretul in 2008. Si aurul tot o moneda alternativa e atat la 300 dolari/uncia cat era in 2000, cat si la 1400 cat e acum. Perceptia noastra modificata e cea care a generat oscilatiile ample, perceptie ajutata de tot soiul de binevoitori cu analize, stiri, rapoarte bine tintite si generos propagate prin media...cand dobanda de politica monetara era la 4% in spatiul euro, sunt vreo 3 ani de atunci, nu cumva "porcusorii" erau in acelasi rahat? brusc perceptia s-a schimbat si respectivele state trebuie sa se refinanteze la dobanzi mult mai mari acum, cand dobanda e de numai 1%...pietele isi vor schimba din nou perceptia asupra datoriilor publice mari dupa o perioada mai consistenta de austeritate, drum pe care a pornit Europa si spre care se va indrepta vrand-nevrand si SUA....perceptia se schimba repede, suntem o specie care nu poate focaliza o perioada mai mare un singur lucru si e ajutata sa fie asa de o sumedenie de agenti de marketing...

Ps: Sa aveti un 2011 interesant (dar nu traumatizant)!!

30 de comentarii:

  1. Aurul este deci o bula? Nu, este o moneda. Euro si dolarul sunt bule ? Da, sunt... fiat soap bubble... :)

    Banii nu vor disparea ? Poate o vreme nu, dar FIAT money sigur se vor devaloriza, au acest obicei prost sa revina la valoarea lor: hartie igienica.

    Sa nu uitam nici articolul asta: What The Silver Vigilantes Understand That You Probably Don’t

    Based on some of the latest conjecture, Morgan’s short position totals a whopping 3.3 billion ounces. If, therefore, the buzz about J.P. Morgan and silver is even half true, the prestigious investment bank could be cruisin’ for bruisin’.

    For perspective, 3.3 billion ounces is roughly equal to:

    1) One third of all the world’s known silver deposits;
    2) Two times the world’s approximate stockpiles of silver bullion;
    3) Four times the annual mined supply of silver;
    4) 30 times the inventory of silver at the COMEX.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca stam stramb si judecam drept, ceva probleme s-ar putea sa fie, dintr-un motiv foarte simplu: cantitatea de aur tranzactionata pe bursele specializate (aia din 'scripte') este de vreo zece ori mai mare (daca nu mai mult) fata de cantitatea fizica tranzactionata. Ceea ce nu prea se intampla in cazul cuprului, de exemplu. Bursele sunt pline de derivate, iar acest lucru nu stiu daca este tocmai bun pe termen lung... Daca mai tinem cont si de unele investigatii declansate atat in state, cat si in Australia, avand ca obiect o posibila manipulare a preturilor cu ajutorul derivatelor, eu nu as baga mana in foc pentru 'siguranta' unor investitori.

    RăspundețiȘtergere
  3. marian@ in principiu de acord...dar oare nu efectul achizitiilor de aur "de hartie" a dus cotatiile unde sunt acum? sa iei aur fizic stiind ca pretul sau a fost urcat tocmai de aurul de hartie nu e tocmai o afacere

    RăspundețiȘtergere
  4. E o afacere daca te gandesti ca aurul de hartie va ajunge in final la valoarea sa adevarata: hartie igienica. Iar in acel moment MP fizice se vor aprecia si mai tare.

    Furtuna derivatelor si toxicelor pe aur se apropie, iar atunci tot ce e hartie va pierde credibilitate si tot ce e fizic va exploda ca valoare... ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. flavian@ vreau sa vad si eu cum vor cumpara prin africa paine cu banuti de argint....sau vreau sa ma vad pe mine vanzand consultanta financiara pe boabe de grau....ceva tot trebuie sa existe pentru a facilita schimbul....iar daca s-ar vrea cu tot dinadinsul sa fie aurul mijlocitor, fii sigur ca baietii de la GS l-ar fi luat inaintea noastra

    RăspundețiȘtergere
  6. Uite aici: Gold For Bread - Zimbabwe

    China i-a cam scuturat pe cei de la GS de aurul fizic, pentru ca s-au cam prins ca incearca sa se joace cu sistemul fractionar pe aur la BIS: JP Morgan Silver Manipulation Explained

    Acum JPM incearca sa iasa de pe shorturile MP cat mai au timp sa o faca controlat, daca mai apuca.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Cristian:

    Flavian are dreptate, dupa parerea mea.
    Pentru o persoana fizica, cea mai buna investitie ar putea fi aurul, dar nu sub forma de 'hartie', ci sub cea fizica. Iar, daca se poate si mai exista si ceva pricepere, piesele numismatice din aur au cea mai buna acoperire. De cand urmaresc aceasta piata, cotatiile nu au scazut niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  8. marian@ de acord, daca ne raportam la 2000-2010..dar daca privim in intervalul 1980-2000?...au fost 20 de ani de scadere urmati de 10 ani de crestere la aur, implicit la monedele de aur...

    RăspundețiȘtergere
  9. Aici cred ca te contrazic putin: datorita numarului limitat de piese existente in circulatie, care tinde intotdeauna sa se micsoreze (din cauza achizitiilor continue efectuate de muzee, banci etc.), pretul mediu al pieselor numismatice din aur nu a avut in nicio perioada o tendinta descrescatoare. Ba din contra, iar cotatiile afisate atat de cataloagele consacrate, cat si preturile de achizitie din licitatii cred ca dau dreptate acestei afirmatii.

    RăspundețiȘtergere
  10. In 1980-2000 au inceput manipularile de care vorbeam aici: Ursuleti si metale pretioase

    In ultimii ani acestea au inceput sa scape de sub control... ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. "Majoritatea gandim pro-ciclic iar baietii destepti abia asteapta sa ne jumuleasca, vanzandu-ne un credit, o actiune SIF, ceva uncii de aur si argint, etc."

    "perceptia se schimba repede, suntem o specie care nu poate focaliza o perioada mai mare un singur lucru si e ajutata sa fie asa de o sumedenie de agenti de marketing..."

    bune observatii!

    as mentiona in treacat ca Piraeus vinde aur cu livrare la accesibilul pret de... 20 % peste spot... niste prosti astia din banci

    RăspundețiȘtergere
  12. Piraeus vinde aur cu livrare la accesibilul pret de... 20 % peste spot... baietii destepti abia asteapta sa ne jumuleasca

    RăspundețiȘtergere
  13. Si ce ne facem daca toti strangem aur, argint si alte chestii pretioase? Cine va mai face paine, cine va mai tricota un ciorap, cine va mai face un topor cu care sa tai un copac sa te incalzesti? Ca de, toti au fost prevazatori si au pus aur deoparte. Si cred ca niste arme si ceva cunostinte de autoaparare nu ar strica sa fie la indemana sau insusite.

    RăspundețiȘtergere
  14. @vala, flavian: ca sa nu mai pomenesc de casa de amanet a BCR din lipscani care afisa doar cotatii la cumparare, comparabile cu cele din targ, nu va ganditi la generozitate aici, dar la care s-a renuntat la un moment dat cand a devenit aurul mai umflat...ce, vroiati sa marcheze toate babutele profitul de 3 generatii pe verighete tocmai la nenea erste?...lasa ca poate o redeschide, cu cotatii doar la vanzare, sub nenea piraeus...

    RăspundețiȘtergere
  15. Cristian, cine a zis ca trebuie DOAR aur ?

    Aurul e moneda. Atata vreme cat lumea o sa mai aibe nevoie de moneda. Asta nu inseamna sa iei doar aur: Ce sa faci cu banii ?

    De fapt aurul nici nu e o investitie, e doar un mod de a pastra valoarea cash-ului pe un termen mai lung: Aur, ferme si petrol

    RăspundețiȘtergere
  16. si unde-l tii daca-l iei? il ingropi si nu mai dormi noaptea? E o alternativa de diversificare poate doar daca ai un seif in elvetia. aurul e cu adevarat valoros cand increderea in hartie e 0. Asta se intampla in situatii de criza majora, cand de obicei statul il confisca, cum s-a intamplat chiar in SUA.
    In rest, activele care au ca suport aurul pot deveni hartie igienica la fel de usor ca si banii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mircea,
    cu bani de hartie (ma rog de plastic) la banca dormi mai bine?
    Poti sa-ti deschizi o caseta de valori la banca.
    Legat de bula cred ca trebuie facuta clar distinctia intre aurul de hartie (de cont sau cum s-o mai numi) si cel fizic. Primul este intr-adevar the greatest bubble.
    Pentru al doilea urmariti clipul de mai jos:
    http://www.youtube.com/watch?v=WcNewb1GahE

    RăspundețiȘtergere
  18. Dorin, deci tot la banca ajungem, nu ? :)
    Punem lupul paznic la noi

    RăspundețiȘtergere
  19. Mircea,

    Tot la banca ajungem, dar nu e acelasi lucru.

    Si daca nu vrei sa ai caseta de valori la banca exista oricand varianta unui seif acasa.

    RăspundețiȘtergere
  20. Pentru cei ce se gindesc sa tina cocoseii de aur in cutia de valori de la banca, un citat:

    "All safe deposit boxes in banks or financial institutions have been sealed... and may only be opened in the presence of an agent of the I.R.S."
    President F.D. Roosevelt, 1933

    RăspundețiȘtergere
  21. Crash JP Morgan, Buy SILVER

    RăspundețiȘtergere
  22. Mircea, intrebarea ta se rezuma la un singur lucru: ai incredere mai mare in hotii la patru ace din banci, care iti zambesc frumos si ti-o trag apoi in stil SOV ? Sau ti se par mai periculosi decat cei din cartier ? ;)

    Cat priveste achizitia aurului de hartie sau pastrarea acestuia la banca, e cea mai mare prostie pe care o poti face: Ursuleti si metale pretioase

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu am incredere in nimeni, pt ca in principiu toata lumea vrea sa te fure :)

    Dar exista totusi un clasament in functie de riscuri, destul de usor de facut.

    SOV nu a zambit frumos si a dat teapa, a oferit niste randamente imense. Si unde e randament mare evident e si risc mare. Sigur toti cei care si-au pus banii acolo au fost instiintati de asta, dar au fost orbiti de lacomie. Si lacomia merita pedepsita mai ales daca este asociata cu ignoranta.

    Si, da, tin sa zic ca increderea mea e foarte mare in indivizii la 4 ace dintr-o banca elvetiana cu 0% randament, de exemplu.

    Depinde ce vrei :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Aha, pai daca o faci perfect constient atunci.. be my guest... ;)

    Majoritatea insa mai viseaza la faptul ca depozitele lor sunt chipurile "garantate" si atunci cand "investitorul" dispare cu banii li se pare normal sa platim cu totii pentru prostia lor.

    RăspundețiȘtergere
  25. Tot n-am inteles ce faci tu, toti banii ii tii in pivnita sub forma de conserve si lingouri, stand de paza cu grenada in mana si cuiul scos ? :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu draga, pentru ca eu nu traiesc in ghetou, ma inteleg bine cu vecinii si n-am fost traumatizat in copilarie... ;)

    RăspundețiȘtergere
  27. S-a cam desumflat cotatia aurului azi. Aproape 45$ scadere la ora asta. Si vreo 2.5 dolari pe baril scadere. Oare la noi o sa scada pretul benzine :D?

    RăspundețiȘtergere
  28. pai cumpara de pe bursa, inchiriezi un camion sa-ti faca delivery acasa, si o sa o ai mai ieftina :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Mircea, eu nu-s "investitot", sunt doar consumator :). Ma intrebam daca se ieftineste prin prisma faptului ca la fiecare scumpire se invoca pretul in crestere al petrolului. Acu' ca scade, si cred ca va mai cadea un dolar-doi, sunct curios care va fi reactia benzinarilor si cat de inceata :).

    RăspundețiȘtergere
  30. Sunt in sitiuatia in care am un colet blocat in vama Otopeni, colet ce contine monede Maple Leaf care sunt clasificate ca aur de investitie. Este a 2a comanda pe care o fac de la un magazin online din Elvetia. La prima comanda am avut surpriza sa aflu ca vamesii si functionarii ANAF (cei de la servicuul de asistenta telefonica) nu stiau de continutul codului fiscal care spune ca aurul de investitie este scutit de TVA ... Cu ajutorul biroului SolvIt din Romania si cu ajutorul unui raspuns oficial al Comisiei Europene la care am apelat am reusit sa iau coletul fara sa platesc TVA.

    Surpriza insa la al 2lea colet: vamesii au primit un raspuns de la BNR in care se spune ca in OUG 190/2000 se specifica ca aurul de investitii se poate cumpara doar de la banci autorizate de BNR in Romania, sau banci autorizate in acest sens din cadrul tarilor UE. Pirn urmare nu ai voie sa cumperi de la un magazin ptr. ca nu e banca. Si nici sa cumperi din afara UE.

    Exista un proiect de modificare a OUG 190:

    http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=11275

    Vad ca aceasta propunere este initiata in procedura de urgenta dar stagneaza din 12.10.2010 cand a fost primit avizul de la comisia pentru comert, finante si banci.

    Crtistian daca ai putea investiga si acest aspect ar fi spre folosul posibililor investitori.

    Apropos, voi de unde cumparati aurul si cum il bagati in tara? Sa nu-mi spuneti ca de la Piraeus ... :).

    RăspundețiȘtergere