luni, 2 mai 2011

Osama si bursele, ultimul atentat asupra…pietelor de marfuri

Bin Laden n-a mai fost considerat util pe post de sperietoare iar uciderea sa perie oportun prestigiul SUA exact la timp pentru a contrabalansa neincrederea tot mai mare in economia si moneda sa. Ce legaturi exista intre Osama si argint, petrol, dolar, actiunile companiilor de asigurari dar si eventuala retragere din Afganistan cititi mai jos.

Atentatul din 11 septembrie a pregatit indirect criza subprime si tot deranjul ce a urmat in marile economii ale lumii. In acel moment Banca Centrala a coborat succesiv dobanzile la dolar (de la 3,5% in august 2001, pana la 1% in iunie 2003 ) pentru a ajuta economia sa se refaca, piata imobiliara fiind printre beneficiarii certi ai randamentelor scazute. E drept, sarabanda taierilor incepuse ceva mai devreme, dupa explozia bulei dot-com (in mai 2000 dobanda Fed era de 6,5%!). Desi a negat vehement bula imobiliara, Greenspan a recunoscut intr-un tarziu monstrul pe care il crease, astfel incat dupa inca 3 ani, in iunie 2006, dobanda era de 5,25%

Cresterea de peste 4 procente cantareste enorm cand esti supraindatorat, ba te-ai refinantat mizand pe o crestere a valorii casei tale dar te trezesti ca piata imobiliara o ia la vale. Bin Laden n-a fost acuzat de criza financiara dar rolul lui de sperietoare a fost bine speculat (vezi legile anti-terorism si ingradirea unor libertati civile in SUA, dar si invadarea Irakului-pentru a cauta arme de distrugere in masa inexistente si Afganistanului-aici Osama a avut impolitetea sa lipseasca de la domiciliu). Cititi mai jos despre posibilele implicatii ale mortii liderului al Qaeda pe pietele de capital.

1.Companiile de asigurari ies ciufulite
Media va fi invadat in orele urmatoare de presupuneri pesimiste privind razbunarea retelei teroriste. Bomba atomica ascunsa in Europa, copii kamikaze cu detonatoare, etc, etc. In mod cert, actionarii companiilor de asigurari nu se vor bucura in ton cu bursele lumii. Un short moderat dupa ce trece primul val de entuziasm pe pietele de capital ar fi chiar de recomandat pe acesti emitenti

2. Osama, teroristul bulelor
Azi dimineata pietele de actiuni erau euforice, cele de marfuri depresive. La 10,30 argintul scadea cu peste 7% (!), aurul mai modest cu aproape un procent. Oare o fi fortat al Qaeda argintul la peste 50 de dolari zilele trecute iar uciderea liderului sau i-a dat peste cap planurile? De fapt, parerea mea este ca pietele de marfuri cautau de mult un debuseu de care sa se agate pentru a-si incepe drumul in jos. Sa nu uitam de unde s-a pornit la sfarsitul lui 2008: petrolul sub 30 dolari, argintul sub 11 dolari/uncia. Nu e rau deloc un radamament de peste 400% in mai putin de 3 ani, nu?. N-a fost sa fie Ben (cu dobanda Fed), a fost Bin (Laden). Daca intrarea lui bin Laden in scena in 2001 scadea dobanzile in SUA poate ca iesirea sa din scena va grabi acum cresterea lor? Om trai si om vedea.

3.Un glont de argint pentru…dolar
China a anuntat ca se pregateste sa renunte la grosul rezervei sale in dolari, S&P a dat perspectiva negativa ratingului SUA. Ce mai putea oferi o gura de oxigen monedei americane in lupta sa cu celelalte devize importante? O crestere a dobanzilor poate, numai ca Europa operase deja asa ceva. Ramane lovitura de imagine, economia fiind oricum intr-o forma cam proasta pentru a da o mana de ajutor. SUA a scapat deci de principalul sau oponent (la timp pentru a i se oferi unui oarecare candidat fara mari performante in redresarea economiei reale un atuu important in alegerile din 2012), era timpul ca euro-dolar sa se intoarca de la nivelele din prezent. Intrebare de 100 de puncte: presupunand ca va exista o replica “dura” a teroristilor, spre ce instrument isi vor cauta refugiul investitorii? Element ajutator: incepe cu T, se termina in Bonds si are o dobanda mica dar…vanjoasa in vremuri de incertitudine.

Se retrage SUA din Afganistan?
Motivul invaziei era, daca va mai amintiti, haituirea lui bin Laden. Intre timp s-au mai descoperit ceva resurse strategice pe acolo, dar principala miza a prezentei militare a SUA a cam disparut. Pacat ca nu sunt liberalii la guvernare in Romania, ca au abia acum un motiv serios pentru initiativa lor de acum ceva vreme. Revenind la oile noastre cu drept de vot, actiunile companiilor de armament vor iesi cam ciufulite daca intr-adevar SUA iese din Afganistan. E drept, nu la fel de ciufulite precum cele de asigurari, in definitiv mai este un razboi de dus si in Libia iar cu Iranul …nu se stie niciodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu