joi, 11 august 2011

Lumea intreaga e in crize. Vestea buna: exista solutii. Vestea proasta:actuala clasa politica nu poate sa le aplice

SUA si-a pierdut ratingul de fite. Euro-zone scartaie din toate incheieturile. China a scapat haturile inflatiei, Londra e in flacari si nici eu nu ma simt prea bine. Nu va panicati, exista solutii decente de iesire din criza (vezi mai jos). Nu ne-a ajuns cutitul la os pentru a trece la aplicarea lor, atata tot.

Bine v-ati intors in 2008: breaking news cu burse zgribulite, Roubini avertizeaza, Soros speculeaza, eternul Isarescu coboara tinta de inflatie doar ca sa-si ia avant pentru a o impinge mai sus. Ca si atunci, aflam in aceste zile ca o ducem prost pentru ca indicii burselor au mai luat o tranta. Ma rog, nu o duceam bine nici cand acestia cresteau sustinut intre aprilie 2009-mai 2010 dar mizeria avea alta poleiala. In ciuda panicii care ni se strecoara in suflet din jurnalele de stiri, exista solutii de iesire de criza. Asta cu conditia sa accepte sa piarda cei care castiga de regula mereu: pietele si inginerii financiari, wallstreet-ul in favoarea mainstreet-ului. Iata-le:

1. Lasati bancile sa falimenteze
Din 2008 se pompeaza trilioane si trilioane (ma rog, poate ca s-a schimbat intre timp si ordinul de marime) in sistemele bancare. Recent, bancile centrale au anuntat din nou injectii nelimitate de lichiditate. De ce asta? Pentru ca gunoaiele de sub presurile bancilor sunt atat de mari incat bancile au devenit adevarate gauri negre. Asta dupa ce au fost salvate cu bani publici iar statele salvatoare sunt la randul lor cu un picior in groapa. Nota de plata va fi transferata la un moment dar contribuabilului de rand, care va plati pentru excesele bancherilor (“prea mari sa fie lasati sa cada”) prin taxe si impozite mai mari. De ce n-am lasa insa bancile sa intre in faliment in corpore? Ne pierdem economiile? Ce impiedica bancile centrale, dornice sa repereze la infinit onoarea bancherilor, sa tipareasca banii celor care au depozite in falitele banci? Sa falimenteze bancile, sa isi primeasca deponentii integral agnoseala, sa schimbam apoi regulile jocului, sa impunem reglementari draconice care sa faca imposibile excesele si sa lasam apoi doritorii sa construiasca alt gen de institutii de acest tip. Vedeti ce usor e?

2. Lasati vechea clasa politica sa falimenteze
Vi se pare ca exista diferente notabile intre actualii politicieni? Cand esti Goldman Sachs sponsorizezi ambele partide, republican si democrat. Cand vezi cum au distrus economia, reperele morale si bunul simt, mai conteaza ca politicianul X vine din PD-L, PNL, PSD? Alte fete trebuie sa apara, alte discursuri. Vi se pare imposibil? Nu, nu am ajuns doar in acel punct, nu suntem suficient de disperati. Va amintiti de URR (Uniunea pentru Reconstructia Romaniei)? Multi ii simpatizau, erau tineri, scoliti, cu spirit antreprenorial si abilitati exersate prin multinationale, dar n-au avut succes din pricina rationamentului “votului util”(de ce sa votez cu ei? nu castiga oricum si eu irosesc votul). Ei bine, asta e mentalitate de domnisoare care n-au strans cureaua. Daca URR isi conserva pozitia, inasprea tonul si refuza sitematic sa colaboreze cu marile partide, altfel discutam acum despre lipsa de alternative la vot. N-au fost suficient de hotarati, au gandit prea pragmatic, au vrut rezultate repede. Acum avem nevoie de altfel de discurs politic, de oameni care sa-si propuna sa ofere solutii reale, sa tina la principii si sa nu vizeze castigul imediat. La modul rapid in care se dezintegreaza societatea se vor face curand auziti.

3. Lasati globalizarea sa falimenteze
Cui foloseste globalizarea? Grosul profiturilor merge in buzunarele marilor corporatii care se delocalizeaza, folosesc mana de lucru ieftina si uneori si resursele mai ieftine ale bastinasilor si vand productia in tarile de origine, la aceleasi preturi mari. Cateva firimituri ajung si in tarile gazda, din spagi bine plasate si salarii modeste platite angajatilor. Locurile de munca se pierd in tarile marilor corporatii, apar grupuri dezabuzate care rabufnesc din cand in cand in acte de vandalism (Londra, revoltele din Paris, etc. Nu e departe insa momentul in care revoltatii vor avea si o platforma, nu toti cei care au iesit in strada in Londra erau infactori-vezi aici). Globalizarea trebuie sa lase locul relocalizarii, comunitatea locala trebuie sa ia locul “satului global”.

Sa nu ne temem exagerat nici de taxele vamale. Adeptii comertului liber ca pasarea cerului sunt avocatii celor care primesc subventii generoase in tarile de origine si sparg apoi pietele unde acordarea lor e considerat ajutor de stat.

Taxarea marilor averi e de asemenea bine venita. Inteleg ca libera initiativa, spiritul antreprenorial si acumularea de capital trebuie incurajate dar nu va faceti un fetis din asta. Goana dupa profit dezumanizeaza de la un punct in colo si se pare ca oamenii trebuie trasi de maneca cand sar prea mult calul in directia asta. Care o fi diferenta intre 50 si 500 milioane dolari cand vine vorba de nivel de trai? Cate iahturi sa-ti iei, cate limuzine, amante, vile in Monaco? De ce sa strangi averi pentru sute de generatii intr-una singura? De ce nordicii pot sa puna niste bariere acumularilor de acest tip si restul lumii nu?

6 comentarii:

  1. Din cate stiu eu, mii de banci au fost lasate sa falimenteze din 2008 incoace numai in sua. Bancile centrale injecteaza bani numai in marile entitati, obligandu-le pe cele mici falimentare sa fie inghitite de cele mari, care au bani de 'lobby'.
    Lobby datorita caruia nu cred ca introducerea unor reglementari in defavoarea lor ar avea vreo sansa. Ce zici tu ar fi frumos, dar practic mi se pare imposibil, poate numai un razboi mondial sa schimbe ceva atat de drastic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos le zici, dar greu de pus in practica. Ca pe langa bancile mici, care au falimentat in SUA, uite ce taifun a produs falimentul Lehman Brother. Probabil s-a vrut a fi un experiment, de-a aruncat toata lumea civilizata in disperare. Mai are cineva curaj sa lase un Societe Generale sa falimenteze? Cu noua clasa politica...e deja utopie. Nu stiu cum e la altii, dar ii vad pe ai nostri. Cand sunt tineri si proaspeti, is plini de intentii bune. Dar ca sa intri in club, trebuie sa te manjesti un pic, ca altfel nu esti primit. Odata manjit, devii santajabil...si n-ai incotro decat sa mergi mai departe.Pana prinzi gustul. Diferenta e data de rechinii mari si fara scrupule fata de pestisorii care mai pun si mana, dar si osul la treaba. Globalizarea zici? E prea tarziu ma tem...cine-cui sa puna taxe vamale, UE pt China? SUA pt hainele din Bangladesh? Pai iese un tambalau diplomatic si apoi armat de nu ne vedem. Iar marile averi, cum sa le taxezi? Daca ala are fabrici, ferme, cu mii de angajati, daca ii pui un impozit de 10% pe valoarea astora, iti inchide o pravalie si iti arunca sute de oameni in strada. Sa-i impozitezi valoarea actiunilor detinute? Decapitalizezi companiile care au em is acele actiuni. Pe banu' cash? Dar cine il numara, cine stie prin ce banci din lume si Paradisuri fiscale isi tine banii. Ia sa incerce Obama figura, sa vezi cum mai arunca niste banci americane in haos. Poate s-ar gasi solutii, dar cu pasi mici, si nu mai e timp. Asa imi pare ca lumea a intrat in haos, ca m-am hotarat sa nu mai fac al doilea copil. Deja ma uit la primul si imi dau lacrimile ca nu stiu ce viitor i se pregateste. Asa m-au ametit problemele economice, rascoalele din UK, razboaiele arabilor ca traiesc intr-o angoasa continua si nu mai pot dormi noaptea de spaima. Visez foamete, vandalism, razboaie, parca o iau razna de panica

    RăspundețiȘtergere
  3. Taxarea marilor averi . Mda dar de regula e in burta unor "trust" cu sediu prin Luxemburg , insula Man sau Cayman . Eventual poti taxa patrimoniu fizic a unei persoane si pe teritoriu unei tari . ( ex . romania ) Asta inseamna sa faci harcea parcea o gramada de SRL care de fapt sint paravanul averilor . Poate si un impozit progresiv ar face bine pe partea de intrari fiscale dar scoala aia austriaca nu este de acord . :)

    RăspundețiȘtergere
  4. " Vestea proasta:actuala clasa politica nu poate sa le aplice".
    Vestea si mai proasta este ca alta clasa politica nu exista; pentru simplul motiv ca actualii sint dintre noi si pentru noi.
    De unde nu este nici Dumnezeu nu cere!.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce-ar fi daca s-ar interzice transferul de proprietate prin mostenire sau donatie si statul ar prelua tot dupa decesul proprietarilor? (Cu exceptia catorva bunuri cu valoare sentimentala dar fara valoare de piata? Urmasii si apoi statul sa aiba doar drept de preemptiune la cumparare resp. preluare)

    RăspundețiȘtergere