joi, 4 august 2011

Ultima gogoasa la bursa: isi vand SIF-urile actiunile BCR!

Ultima doza din drogul “SIF-urile si actiunile lor valoroase la banci” este injectata in venele investitorilor naivi in aceste zile. Erste a facut o oferta societatilor de investitii iar cei care viseaza cai verzi pe pereti spera ca pretul pe actiune sa fie, daca nu cat cel platit de austrieci la cumpararea pachetului majoritar al bancii, macar proportional cu indicatorii de evaluare ai rivalei listate BRD. Va explicam mai jos de ce nu se va intampla acest lucru si de ce actionarii ar trebui sa fie mai ingrijorati de banii care ar putea intra pe mana administratorilor SIF decat de blocarea lor mai departe in actiunile BCR.

Va amintiti de slagarul “BET-FI 100.000?”. Se canta de brokeri si mici investitori saraci cu duhul in 2007 si urma sa incununeze adevarata valoare a activelor SIF, in urma listarii BCR la bursa. B(i)ET-FI n-a mai ajuns insa la 100.000 ci la...7.000 de puncte, doi ani mai tarziu, pe fondul crizei financiare (pe care administratorii SIF nici n-au visat-o, astfel incat sa mai iasa din ceva actiuni listate si sa-i prinda deranjul cu cash pentru achizitii la preturi mici). Nimeni nu parea sa observe in 2007 ca activele atat de valoroase (bineinteles, bancare) nu isi gaseau reflectarea in profitabilitatea celor cinci societati, managementul lor remarcandu-se in ultimii ani prin tot felul de afaceri paguboase (ma rog, cel putin pentru actionari), unele cu conotatie penala (Dinel Staicu, Catalin Chelu au avut de altfel ocazia de a-si pune ideile in ordine in locuri racoroase).

Cum universul, si bineinteles pietele de capital, au o structura fractala, anumite teme se incapataneaza sa revina. De pilda, activele SIF, etern “nemeritat de subevaluate in raport cu pretul actiunilor la bursa”. Cu alte cuvinte, prostii de investitori nu pun niciodata pret real pe actiunile pe care le detin. Ultima flotare optimista referitor la actiunile SIF vine din oferta pe care Erste a facut-o SIF-urilor pentru cele 30% din actiunile BCR pe care acestea le au. Oferta are drept scop renuntarea la pretentia listarii BCR la bursa, un angajament asumat de altfel de austrieci care vor insa sa fie “nemti” doar cand asta e in avantajul lor.

Tepele din piata...Universitatii
De ce e vorba aici de inca o gogoasa expediata pe adresa investitorilor SIF? Din doua motive:

1.Exista abordari prin media care vor sa induca ideea unui pret nesperat de mare care urmeaza sa fie obtinut de SIF-uri. Evident, nu se stie inca nimic concret despre acesta. Calculele pe care le face azi ZF-ul pleaca insa de la evaluarea la bursa BRD, de la multiplii actiunilor sale. Nimeni nu pare sa observe insa ca BRD este mult mai eficienta decat BCR. Ba mai mult, articolul in cauza pluseaza: “e adevarat ca BCR face un profit similar cu BRD, dar are active cu 50% mai mari, deci acesta ar putea fi proportional la un moment dat”! (dar provizioanele, urmeaza si ele aceeasi regula, nu? Mai ales pe criza...). Cu alte cuvinte, 30% din BCR ar trebui sa faca cat 45% din BRD la bursa, adica nici mai mult nici mai putin de 1 miliard euro, cam 200 milioane pentru fiecare SIF! Cu alte cuvinte, iar ne imbatam cu apa rece. Ce ne facem insa daca estimarea Erste asupra valorii detinerilor SIF nu coincide cu cea a jurnalistului de la ZF? Sigur, sansele sunt mici, dar totusi...

Si de ce ar vrea Erste sa plateasca nu pretul supraevaluat al actiunilor BCR (cum e adus din condei mai sus), ci macar pretul “corect” al acestora? Doar ca sa nu se vada listata la bursa? Adica, de frica raportarilor periodice, Erste o sa scoata din buzunar cateva sute de milioane de euro (sa nu zic miliardul ca ZF-ul), pe criza asta? Eu zic asa: daca austriecii chiar sunt nebuni sa asvarle cu capitalul acum, o vor face superavantajos pentru ei si le vor oferi SIF-urilor exitul la un discont apreciabil fata de valoarea contabila a actiunilor BCR.

2. Sa presupunem ca in contul SIF-urilor intra niste bani in urma tranzactiei, multi sau putini (mai degraba putini fata de cat se asteapta investitorii, avand in vederea experienta istorica de mari negociatori a administratorilor SIF). Avand in vederea experienta ultimilor ani, a tranzactiilor incheiate de SIF-uri, a participatiilor vandute mai mereu la preturi modice, in contratimp cu piata, eu unul as fi tare nelinistit daca suma in cauza intra in contul SIF. Unu, pentru ca dintr-o data va valora cu 45% mai putin, cam cat e raportul dintre activul net al SIF-urilor si capitalizarea lor bursiera, doi pentru ca respectivii banii vor fi supusi efectului de administrare al SIF-urilor si vor fi suferi noi corectii in timp (cu alte cuvinte, mai bine sa aibe SIF-urile active valoroase la distanta, decat sume mari in casa).

2 comentarii:

  1. Dar oare nu exista posibilitatea unui "blat" intre Erste si administratorii SIF...adica BCR pluseaza cu banuti, iar ei renunta mai repede la actiuni, totul doar ca afacerea sa fie "clean and clear" si toata lumea sa fie multumita...

    RăspundețiȘtergere
  2. nu cred....mai degraba blatul va fi asa: erste da doi firfirei, unul pentru adminisratori si unul pentru actonari, si banca nu se mai listeaza...

    RăspundețiȘtergere